Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Priechody pre chodcov sú viditeľnejšie a bezpečnejšie

Dátum: 08.09.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1178
Priechody pre chodcov sú viditeľnejšie a bezpečnejšie

Spolu 19 priechodov v rôznych lokalitách mesta bolo natretých farbou na priechody.

Na prelome augusta a septembra sa v meste maľovali priechody pre chodcov. Začalo sa prechodmi pred všetkými základnými školami v meste, aby boli pripravené pre všetkých žiakov v prvý školský deň. Spolu 19 priechodov v rôznych lokalitách mesta bolo natretých farbou na priechody a pre zvýšenie odrazivosti boli ošetrené retro reflexnou vrstvou. Celkovo bolo natretých približne 200 m2 priechodov za celkovú sumu 1 200 eur.

Pri najfrekventovanejších priechodoch pre chodcov v blízkosti handlovských škôl ráno hliadkujú príslušníci mestskej polície. Podľa preventiskty mestskej polície Lucie Chudej, k dodržiavaniu bezpečnosti detí môžu prispieť aj rodičia. Deťom by mali neustále pripomínať dôležitosť používania reflexných prvkov pre chodcov. „Po chodníku kráčame po pravej strane a najviac dve osoby vedľa seba. Pred priechodom pre chodcov zastavíme v dostatočnej vzdialenosti od vozovky a presvedčíme sa, či môžeme vstúpiť na vozovku bez toho, aby sme ohrozili seba alebo iných účastníkov cestnej premávky. Po priechode pre chodcov sa pohybujeme plynulou chôdzou po pravej strane. Počas prechádzania cez komunikáciu nepoužívame telefón a nepočúvame hudbu cez slúchadlá. V prípade, že pri priechode vidíme policajta, ktorý zabezpečuje bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, sme povinní rešpektovať jeho pokyny,“ opísala správne používanie chodníkov a priechodov Chudá.

Ako pripomenula, chodec nemá na priechode pre chodcov vždy prednosť. „Správajme sa zodpovedne a veďme k tomu aj naše deti. Vodiči v blízkosti škôl zvýšte pozornosť z dôvodu zvýšeného počtu chodcov a buďte pri parkovaní vašich vozidiel ohľaduplní voči ostatným vodičom,“ vyzvala Lucia Chudá.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.