Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Päťdesiatka obyvateľov tvorí tretinu dlhu

Dátum: 25.05.2020
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 4326
Päťdesiatka obyvateľov tvorí tretinu dlhu

V januári 2021 mesto zverejní zoznam dlžníkov. Neplatiči aktuálne dlhujú mestu viac ako 600-tisíc eur.

Viac ako polovicu z celkovej sumy dlhu tvorí dlh za nezaplatené nájmy bytovému podniku. Zvyšok dlžia občania mesta na daniach z nehnuteľností, na dani za psa a poplatkoch za odpad.

V zozname je 857 neplatičov

Mesto eviduje spolu viac ako 850 neplatičov. Nedoplatky niektorých dlžníkov sa približujú k sume 10-tisíc eur. Sú to chronickí neplatiči, ktorí sú mestu dlžní na nájmoch, daniach a poplatkoch dlhodobo a suma ich dlhu každoročne narastá. Táto relatívne malá skupina dlžníkov má výrazný vplyv na rozpočet mesta. Len 50 najväčších dlžníkov je spoločne zodpovedných až za 30 percent hodnoty celkovej dlžnej sumy voči mestu.

Graf1

Exekúcie pozastavil mimoriadny stav

Čím viac dlh narastie, tým náročnejšie je jeho vymáhanie. Bohužiaľ, sme v Handlovej dospeli do stavu, keď vyše 350 občanov dlží mestu viac ako 500 eur. Tieto dlhy tvoria vyše 80 percent celej dlžnej sumy. Mesto svoje pohľadávky vymáha cez výzvy a exekučné konania, hlavne u vyšších súm to však býva proces náročný a dlhodobý. Ako potvrdila referentka správy daní, Alena Mellová, zo šesťdesiatich najväčších dlžníkov bola vedená daňová exekúcia voči tridsiatimtrom osobám. Trinásť daňových exekúcií bolo zastavených v súlade so zákonom o zastavení niektorých daňových exekučných konaní a šiesti dlžníci boli súdne oddlžení. Zvyšní najväčší daňoví dlžníci mesta sú momentálne bez príjmu, prípadne ich príjem nedosahuje ani životné minimum. Počas obdobia pandémie sú všetky začaté daňové exekúcie odložené. Právne účinky úkonov, ktoré už boli v daňovej exekúcii vykonané, zostávajú zachované. V daňových exekúciách sa bude pokračovať po skončení obdobia pandémie.

Požiadavkami dlžníkov sa mesto zaoberať nebude

Daňový zákon umožňuje samosprávam zverejniť zoznam obyvateľov, ktorí sú mestu dlžní na daniach alebo poplatkoch za komunálny odpad. Mesto môže zverejniť tých neplatičov – fyzické osoby, ktoré dlžia mestu viac ako 160 eur a u právnických osôb tie spoločnosti, ktoré mestu dlžia viac ako 1600 eur. „V dennodennom živote samosprávy dlhé roky narážame na výpadok financií z dôvodu neplatenia týchto záväzkov obyvateľmi nášho mesta a situáciu riešime viacerými legitímnymi spôsobmi. Nepáči sa nám tento stav a nemôžeme ho tolerovať nakoľko poškodzuje tých, ktorí riadne platia, tých zodpovedných. Poškodené je aj samotné mesto, nakoľko nemôže tieto financie potom smerovať do ďalšieho rozvoja, opráv, údržby a pod. Podnetmi a požiadavkami obyvateľov, ktorí nemajú splatené záväzky, sa nebudem zaoberať ani ja ani žiaden úradník. Rovnako tak sú takíto dlžníci vyškrtnutí z poradovníka na byty, ich žiadosti Bytová rada automaticky zamieta. Obyvatelia so starými dlžobami majú stále možnosť nastaviť si splátkové kalendáre a záväzky si postupne vyrovnávať. Môžu navštíviť úrad alebo bytový podnik a individuálne situáciu riešiť. Musíme však vidieť výsledok,“ povedala primátorka Silvia Grúberová.

Nedoplatky sú súčtom všetkých pohľadávok za platby daní, poplatku za komunálny odpad a nájomné.

Nedoplatky sú súčtom všetkých pohľadávok za platby daní, poplatku za komunálny odpad a nájomné.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.