Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Bio odpad a BRKO

plagat_triedime_o_1._jula_mensi

Prečo triediť bioodpad?

Výrazne sa znižuje množstvo odpadu uloženého na skládku. Bioodpady sú váhovo najväčšou zložkou komunálneho odpadu. Pri skládkovaní má bioodpad nedostatok kyslíka na rozklad, čím vznikajú plyny, ktoré zapáchajú a poškodzujú zdravie ľudí a ozónovú vrstvu Zeme.

ÁNO     

Čo patrí do hnedej nádoby: 

vyšky a šupky z ovocia a zeleniny kávová usadenina a čaj
pečivo a cestoviny vyšky izbových, balkónových rastlín a kytíc
mäsové a mliečne výrobky rolky z toaletného papiera
zvyšky jedla a kosti pokosená tráva a seno
škrupiny z vajec a orechov drevená štiepkina a piliny
pokazene potraviny malé kúsky konárov a lístie

NIE - ČO NEPATRÍ DO NÁDOBY

oleje veľké kosti (hovädzie, bravčové)
nescedené polievky lieky
zvyšky potravín s obalom batérie
uhynuté zvieratá a ich trus stavebný odpad

co_ano_a_co_nie

UPOZORNENIE!!! Odpad mimo nádob sa nebude odoberať, BIO odpad zo záhrad môžu občania mesta odovzdávať na vlastné náklady (po preukázaní OP) aj v areáli zberného dvora Na Scheiblingu (Skládka odpadov Handlová). Prinesený bioodpad sa odváži pri odobratí v zbernom dvore.

Vyrábame kompost – organické hnojivo. Pri kompostovaní premeníme kontrolovanými a riadenými postupmi bioodpad na hodnotné organické hnojivo – kompost, ktorý vrátime späť do pôdy.

Zásady pre správne nakladanie s nádobou na bioodpad: Veko nádoby nechávajme zatvorené, zabráni sa tak prístupu hmyzu. Okraj nádoby udržujme v čistote. Najmä v lete je vhodné očistiť okraj nádoby octom, čím sa zabráni vzniku zápachu a nádoba je tiež nezaujímavá pre hmyz. Suchšie bioodpady prevrstvujme s vlhkejšími. Bioodpady v žiadnom prípade nestláčajme, ale snažme sa ich uchovávať nakyprené. Ak sa nám zdá, že odpad začína zapáchať, môžeme ho zasypať vápnom prípadne zeminou premiešať s lístím.

Zložené hnedé zberné nádoby na biologicky rozložiteľný odpad BRO 240 majú nasledovnú špecifikáciu:  Objem(l) 240, rozmery: šírka (mm) 582, výška (mm) 1 075, hĺbka (mm) 728, výška v mieste hrebeňovej lišty (mm) 997, hmotnosť: prázdna hmotnosť (kg) 14, max. plniace hmotnosť (kg) 96, prípustná celková hmotnosť (kg) 110, materiál - HDPE .

Projekt Kompostáreň Handlová je spolufinancovaný Európskou úniou z európskeho kohézneho fondu cez Operačný program Kvalita životného prostredia. Poskytovateľ: Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky.

Článok - Domácnosti dostanú štartovací balíček na zber kuchynského odpadu

Článok - Zber kuchynského odpadu nezačal bez problémov

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
bio 2021 Veľkosť: 1.49 MB Formát: pdf Dátum: 3.1.2021
brko a iný bio odpad Veľkosť: 1.61 MB Formát: pdf Dátum: 2.8.2021