Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na výmenu osvetlenie na sídlisku Morovnianska cesta mesto potrebuje úver

Dátum: 13.04.2023
Počet videní: 1826
3 min. čítania
Na výmenu osvetlenie na sídlisku Morovnianska cesta mesto potrebuje úver

Samospráva podá žiadosť o úver od Environmentálneho fondu. Jeho výška bude závisieť od výsledkov verejného obstarávania.

Poslanci mestského zastupiteľstva odsúhlasili na marcovom rokovaní podanie žiadosti o úver 1 mil. eur od Environmentálneho fondu. Využiť by sa mal na rekonštrukciu a modernizáciu verejného osvetlenia na sídlisku Morovnianska cesta, ktoré je v havarijnom stave.

Projekt zahŕňa demontáž pôvodných oceľových a oceľovo-betónových stožiarov s demontážou pôvodných svietidiel a rozvádzačov s inštaláciou nových hliníkových stožiarov a nových svietidiel vrátane rozvádzačov s novým káblovým vedením uloženým v zemi v rámci ktorého bude vykonaná aj prekládka rozhlasových vedení a položenie chráničky pre optické káblové rozvody. Ide o novú sústavu verejného osvetlenia, ktorú bude možné komplexne diaľkovo riadiť, monitorovať a pripojiť so systému SMART city.

Samospráva plánuje inštalovať svietidlá s modulárnym kazetovým systémom vybavené LED diódami s vysokou účinnosťou. Cieľom modernizácie je výrazná úspora spotreby elektrickej energie s vyššou intenzitou osvitu, obnova techniky verejného osvetlenia s optimalizáciou vstupných investícii so zámerom zníženia výdavkov na údržbu a zvýšenie efektívnosti obsluhy verejného osvetlenia.
Úverové podmienky Environmentálneho fondu sú mimoriadne výhodné. Mesto si môže požičať celú sumu potrebnú na rekonštrukciu, splatnosť úveru je od 3 do 20 rokov a úroková sadzba je vo výške 0,1 % p. a.

Východisko mesta je navyše priaznivé. Záväzky z úveru poskytnutého z Environmentálneho fondu sa nezapočítavajú do celkovej sumy dlhu mesta, pričom aktuálna výška zadlženosti predstavuje 12,16 % za rok 2022. Suma splátok návratných zdrojov financovania z envirofondu by dosiahla 50 000 eur ročne, úrok cca 1 000 eur pri splatnosti 20 rokov. Aktuálna dlhová služba mesta k upraveným bežným príjmom predstavuje 8,09 % a pri nastavení úveru z envirofondu so splatnosťou 20 rokov sa dlhová služba zníži na 8,00 %.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.