Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Už rok je možné v Handlovej triediť použitý kuchynský olej

SÚBOR VIDEO
Dátum: 13.01.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1037
Už rok je možné v Handlovej triediť použitý kuchynský olej

Za rok sa vyzbieralo 1500kg oleja. 

V stredu 11. januára sa v Handlovej stretli referent životného prostredia mesta Handlová a zástupcovia spoločnosti Trafin Oil, ktorí v meste zabezpečujú zber použitých olejov.

Ako povedal zástupca spoločnosti: "V Handlovej sa nám za rok 2022 podarilo vytriediť tonu a pol – 1500kg použitého oleja čo si myslím, že je na začiatok veľmi slušné číslo. V percentuálnom vyjadrení je to viac ako 7%. Je to náš prepočet, kedy počítame, že každý jeden obyvateľ dokáže vytriediť za rok 1,3kg oleja."

V meste je rozmiestnených 33 kontajnerov na zber použitých olejov. Najviac kilogramov oleja zozbierali zo sídlisk, kde je najvyššia koncentrácia obyvateľov. V zbere novej komodity Handlová síce nie je najhoršia, ale 7% je málo. Ako uviedol Peter Kerata: "Myslím si, že problémom u nás môže byť aj donášková vzdialenosť. Potrebovali by sme rozšíriť počet stojísk s kontajnermi na túto komoditu. Čím bližšie bude kontajner k ľuďom, tým viac budú ľudia motivovaní triediť."

Ďalším problémom je nedisciplinovanosť obyvateľov. Okrem plastových fliaš s použitým kuchynským olejom sa v kontajneroch našiel aj odpad, ktorý tam nepatrí.

Ako v reportáži uviedol zástupca spoločnosti Trafin Oil, v tomto roku plánujú rozbehnúť v Handlovej informačnú kampaň. Cieľom osvety bude predovšetkým vysvetliť ľuďom čo spôsobujú oleje životnému prostrediu.

Použitý olej, ktorý sa dostáva do drezu končí v kanalizácii, čo tam vytvára rôzne rozmery tukovcov, ktoré sa tam usádzajú a je náročné ich odtiaľ dostať. Ešte horšie je keď sa dostáva do čističky odpadových vôd.

Separovať použitý kuchynský olej nie je žiadna veda. Stačí obetovať jednu plastovú fľašu a do nej postupne zbierať vychladnutý použitý olej. Keď sa fľaša naplní, treba ju poriadne uzavrieť a vhodiť do najbližšieho kontajnera na zber použitých olejov. Takto vyzbieraný olej sa použije na výrobu bio paliva.

O tom, že sa v Handlovej rozmiestnili nové kontajnery na zber kuchynského odpadu sme písali v decembri 2021. Článok si môžete pripomenúť tu: V meste je rozmiestnených 33 nádob na zber jedlých olejov a tukov

Aký typ oleja je možné zbierať a odovdzávať do týchto špeciálnych nádob sa dozviete na našej stránke v sekcii Pre obyvateľov - Odpady - Triedený odpad: https://www.handlova.sk/13279/pouzite-oleje-a-tuky

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Oleje Veľkosť: 1.87 MB Formát: pdf Dátum: 13.1.2023

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.