Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ľudia v núdzi nemusia mrznúť na ulici

Dátum: 16.12.2022
Počet videní: 951
Ľudia v núdzi nemusia mrznúť na ulici

Nezisková organizácia Jazmín pripravila na zimu priestor na prenocovanie a vykonanie osobnej hygieny v suteréne budovy Jazmín na ulici F. Nádaždyho 4 v Handlovej.

Mesto Handlová žiada o spoluprácu všetkých, ktorí zaregistrujú v Handlovej človeka, ktorému hrozí nebezpečenstvo z dôvodu jeho pobytu v chladných nočných hodinách na verejných priestranstvách, aby ihneď kontaktovali stálu hliadku MsP Handlová, na tel. čísle 0905 499 384, alebo 046/5475007 resp. sociálne odd. MsÚ na tel. čísle: 0917 616 391. Odpovedá Viera Mrázová, riaditeľka Jazmínu.

Kedy spúšťate službu nocľahárne pre bezprístrešných ľudí?
Spustenie nocľahárne prispôsobujeme vždy poveternostným podmienkam a dopytu od ľudí bez domova. Tento rok sme nocľaháreň spustili 1. decembra.

V ktorom čase môžu núdzni prísť?
Obvyklá prevádzka nocľahárne je od 17 hod. do 8 hod.

Aké musia spĺňať podmienky? Môžu prísť aj pod vplyvom alkoholu?
Do nocľahárne budú vpustení ľudia, ktorí nepožili alkohol, prípadne majú len zostatkový alkohol, nie sú agresívni a nie sú nebezpeční sebe i okoliu. Ideálne by pre nás bolo, keby nás záujemcovia o nocľah vyhľadali dopoludnia, vysvetlíme im podmienky, ukážeme priestory, odporučíme aj návštevu lekára z dôvodu predchádzania infekčným chorobám.

Aký poplatok musia zaplatiť?
Poplatok za nocľah je 1 euro, samozrejme ak človek v núdzi nemá to 1 euro, nenecháme ho zamrznúť, jeho situáciu potom riešime so sociálnym oddelením mestského úradu. Pokiaľ má však človek peniaze na alkohol, tak by mal myslieť aj na nocľah a to euro si odložiť.

Čo v rámci neho dostanú, aké majú v zariadení možnosti?
Za to 1 euro môžu ľudia v núdzi prenocovať, môžu sa osprchovať, dostanú čisté ošatenie z darovaných vecí, urobíme im teplý čaj a prípadne dostane polievku. Všetko záleží od finančných možností neziskovej organizácie.

Akú má zariadenie kapacitu?
V nocľahárni máme zatiaľ pripravených 5 postelí, ale v prípade vyššieho dopytu samozrejme pridáme ďalšie lôžka. Úzko spolupracujeme so sociálnym oddelením MsÚ v Handlovej.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.