Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Stabilizačný násyp je v dobrom stave

Dátum: 20.10.2022
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1422
Stabilizačný násyp je v dobrom stave

Komplexné riešenie handlovského zosuvu by podľa kalkulácie z roku 2019 stálo 6,5 mil. eur.

Začiatkom októbra sa uskutočnila technicko-bezpečnostná prehliadka stabilizačného násypu. Prítomní boli zástupcovia odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Prievidza, Slovenského vodohospodárskeho podniku, Vodohospodárs­kej výstavby, Hornonitrianskych baní Prievidza, Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra a handlovského mestského úradu.

Ako po stretnutí povedal prednosta mestského úradu Tibor Kolorédy, násyp stále nie je skolaudovaný. „Ministerstvo životného prostredia by chcelo využiť peniaze z európskych fondov a násyp pripraviť na kolaudáciu. Dokumentácia bola pripravená už v roku 2019. Je to návrh prác pre komplexné riešenie handlovského zosuvu vrátane budúceho možného vyžitia tohto priestoru pre rekreačné účely. Keby ministerstvo teraz na projekt vyhlásilo verejné obstarávanie, mohli by to realizovať v lete alebo na jeseň 2023. Garancia, že sa to bude robiť, však nie je,“ uviedol Tibor Kolorédy. Doplnil, že navrhovaný rozsah prác je veľmi veľký a kalkulácia nákladov z roku 2019 bola vo výške 6,5 mil. eur. Primátorka Silvia Grúberová preto na stretnutí navrhla, aby ministerstvo požiadalo o zaradenie projektu do zásobníka zámerov pre transformáciu hornej Nitry a uchádzalo sa o peniaze z Fondu pre spravodlivú transformáciu.

Stabilizačný násyp je podľa odborníkov v dobrom stave. Má dvoch správcov: Slovenský vodohospodársky podnik a Ministerstvo životného pros­tredia, ktorí spracúvajú pravidelné mesačné hlásenia, vykonávajú štvrťročné obhliadky, každý rok zabezpečujú presné merania a každoročne sa koná aj technicko-bezpečnostná prehliadka.

Problémom je, že cez teleso stavby vedie cesta, po ktorej premávajú vozidlá. „Z hlavnej cesty I/9 je tam niekoľko vjazdov. Cesta sa používa bez povolenia, viackrát sme tam už robili priekopy a bariéry, aby sa cesta nepoužívala, ale ani to nepomohlo,“ uviedol prednosta mestského úradu. Podľa jeho ďalších slov má mesto ambíciu vybudovať cez toto územie riadnu cestu, ktorá by viedla do priemyselného parku. Dnes tam totiž vedie iba nevyhovujúca cesta popod železničný most. Vydať stavebné povolenie na cestu, ktorá prechádza neskolaudovanou stavbou, však nie je možné. „Vozidlá, ktoré jazdia po tejto ceste, môžu poškodiť nielen teleso stabilizačného násypu, ale aj odvodňovacie rigoly, ktorých je v území 32 km. Je zrejmé, že tadiaľ nejazdia turisti alebo náhodní okoloidúci, ale Handlovčania, ktorí to tam dobre poznajú. Preto ich žiadame, aby túto cestu nepoužívali,“ vyzval Tibor Kolorédy.

Zosuv svahu postihol v období medzi 11. decembrom 1960 a 30. májom 1961 juhovýchodnú časť Handlovej. Bol to najkatastrofickejší zosuv dosiaľ zaznamenaný na Slovensku. Zosuv zničil 150 domov, poškodil 2 km úsek štátnej cesty I. triedy z Handlovej do Žiaru nad Hronom, úsek vodovodu a niekoľko liniek vysokého napätia. So sanáciou sa začalo ihneď po aktivácii zosuvu, neskôr bola oblasť zalesnená. Tok Handlovky bol presmerovaný do podzemného potrubia prekrytého stabilizačným násypom.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.