Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlová má podľa INEKO výborné finančné zdravie

Dátum: 13.10.2022
Počet videní: 967
Handlová má podľa INEKO výborné finančné zdravie

Finančné zdravie miest a krajov za rok 2021 sa medziročne zhoršilo.

Koronakríza vrátila viaceré ukazovatele hospodárenia samospráv roky dozadu. Klesli prebytky na bežných účtoch, dlh na obyvateľa vzrástol a viac záväzkov nebolo uhradených načas. Vyplýva to z analýzy Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Rok 2021 zhoršil podľa inštitútu finančnú kondíciu slovenských miest. Priemerné skóre finančného zdravia za všetky mestá na Slovensku predstavuje hodnotu 4,35 z maximálnych 6,00, čo je o 0,07 bodu menej ako rok predtým. Mesto Handlová dosiahlo hodnotenie 5,2 bodov, čo znamená výborné finančné zdravie a v rebríčku 141 miest skončilo na 32. mieste. Pred rokom bolo mesto o tri priečky nižšie. 

Hodnotenie finančného zdravia poskytuje komplexný pohľad na hospodárenie samospráv, ktoré INEKO zostavuje na základe vlastnej metodiky. Zahŕňa kľúčové parametre hospodárenia ako celkový dlh, dlhovú službu, bilanciu bežného účtu a záväzky po lehote splatnosti.

Celkovo 59 miest získalo hodnotenie "výborné finančné zdravie", pričom na vedúcej pozícii eviduje INEKO Nové Mesto nad Váhom. Ďalších 78 miest dosiahlo "dobré finančné zdravie". Hodnotenie "dostatočné finančné zdravie" zaznamenali mestá Bratislava, Zlaté Moravce, Levoča a Myjava. To signalizuje ich relatívne nižšiu finančnú stabilitu a potenciálne problémy v budúcnosti.

Napriek koronakríze zatiaľ dokázali mestá udržať svoju percentuálnu mieru zadlženia pod kontrolou. Priemerné zadlženie miest v SR počas roku 2021 síce stúplo, no iba mierne. Došlo k nárastu z 20,9 % na 22,4 %. Zadlženosť mesta Handlová je na úrovni  15,3 %. Aj za rok 2021 platí, že žiadne mesto v SR neprekročilo zákonnú hranicu celkového dlhu na úrovni 60 % bežných príjmov predchádzajúceho roka, ani prvé sankčné pásmo dlhovej brzdy pre samosprávy, teda 50 %.

V roku 2021 zaznamenali kladnú bilanciu bežného účtu všetky mestá okrem dvoch. Zlaté Moravce mali deficit -1,0 % a deficitne hospodáril aj bratislavský magistrát (-0,7 %). Ostatné mestá s vykrývaním bežných výdavkov zo svojich bežných príjmov problém nemajú.

Počas uplynulého roka došlo k druhému nárastu zadlženia samosprávnych krajov v rade, keď v priemere ich dlh narástol z 30,3 % na 30,6 % ročných bežných príjmov. Celkový dlh Trenčianskeho samosprávneho kraja dosiahol 36,8%. Zhoršili sa aj ďalšie relevantné ukazovatele hospodárenia. Samosprávnym krajom narástla dlhová služba, mierne narástli aj záväzky viac ako 60 dní po lehote splatnosti, prebytky na bežných účtoch klesli o pätinu.

To všetko prispelo k zhoršeniu priemerného finančného zdravia samosprávnych krajov z 4,59 na 4,47 bodu. Na vedúcu pozíciu v hodnotení finančného zdravia sa dostal Nitriansky samosprávny kraj so skóre 5 bodov, Trenčiansky samosprávny kraj dosiahol skóre 4,9. Na poslednom mieste INEKO eviduje Žilinský samosprávny kraj s hodnotením 4,20 bodu, ktorá sa v tomto ukazovateli aj medziročne najviac zhoršila. Jediný kraj, ktorý si medziročne vo finančnom zdraví polepšil, je Banskobystrický. Všetky samosprávne kraje však vykazujú "dobré finančné zdravie".

 

(TASR/INU)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.