Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovské deti objavujú flag futbal

VIDEO
Dátum: 19.02.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1183
Handlovské deti objavujú flag futbal

Nový šport vhodný na rozvoj rýchlosti, dynamiky, sily a reflexov.

 

Flag futbal je loptová hra, ktorá sa v roku vyvinula z amerického futbalu ako jeho bezkontaktný variant. Hlavný rozdiel je v tom, že na zastavenie súperovho útoku nie je potrebné hráča s loptou zložiť na zem, ale stačí mu odobrať látkovú zástavku, (angl. flag), ktorú má upevnenú na opasku.

Do handlovských základných škôl priniesol tento šport mestský policajt, Jakub Čokaši, ktorý sa vo svojom voľnom čase venuje americkému futbalu. „Iniciatíva vyšla z ministerstva školstva a Asociácia amerického futbalu sa k tejto výzve pripojila. Máme za to, že deti treba rozhýbať. Flag futbal je dynamický šport relatívne nový, neštandardný, takže sa to deťom veľmi páči,“ povedal Jakub Čokaši. 

„Beriem to ako veľmi veľké spestrenie pre žiakov. Je to pre nich niečo nové, predtým sa s tým deti nestretli a takisto žiaci to vnímajú veľmi pozitívne. Veľmi ich to baví, je to taká aktivita, pri ktorej vybijú tú svoju energiu, ktorú nahromadia, keď celý deň sedia v školských laviciach,“ povedal učiteľ telesnej výchovy na ZŠ Školská, Adam Podolan. Podľa jeho ďalších slov je tento šport vhodný na rozvoj rýchlosti, dynamiky, sily a reflexov.

Jakub sa k americkému futbalu, dostal už v roku 2007 kedy ho ako 17 ročný chlapec spolu s kamarátmi skúšal hrať na exteriérovom ihrisku Základnej školy Školská. Chytilo ho to a stal sa členom klubu Zvolenskí patrioti, ktorý je jedným zo šiestich klubov amerického futbalu na Slovensku.

Bezkontaktná verzia amerického futbalu – flag futbal, sa do škôl dostal vďaka projektu Moduly. „Ide o začlenenie zaujímavých, inovatívnych a inšpiratívnych obsahov do vyučovania telesnej výchovy na prvom stupni základnej školy. Do základnej školy prídu športové zväzy alebo športové organizácie, ktoré vyučujú telesnú výchovu iným, inovatívnym spôsobom. V Handlovej sú zapojené všetky tri základné školy. ZŠ Školská a ZŠ Morovnianska cesta si vybrali modul Flag futbal a ZŠ Mierové námestie získalo Akadémiu Mateja Tótha. Ministerstvo školstva by do budúcna chcelo z týchto modulov urobiť takzvané e-shopy, aby si škola vedela podobne ako učebnice objednávať aj nejaký modul na základe ktorého by sa následne aj profilovala škola,“ povedala školská metodička Andrea Bacúšan Nevolná.

Zo Základnej školy Školská sa Jakub Čokaši presunie do školy na Morovnianskom sídlisku. Deti sa môžu tešiť na veľa zábavu, pohybu a nových skúseností. „Pokračovanie bude v Centre voľného času v Handlovej, kde zložíme krúžok a záleží na deťoch, ako sa k tomu postavia. Závisí od nich, či krúžok bude alebo nie,“ uzavrel Jakub Čokaši.               

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.