Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovčanka získala prestížne ocenenie pre študentov

Dátum: 15.01.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2077
Handlovčanka získala prestížne ocenenie pre študentov

Lucia Ivanová získala Cenu Jozefa Hlávku, ktorá  je určená pre talentovaných študentov českých vysokých škôl.

lucia

Lucia Ivanová, študentka chemickej fakulty Vysokého učení technického v Brne, dostala minulý rok Cenu Jozefa Hlávku pre najlepších študentov za nadpriemernú činnosť a výsledky v priebehu magisterského štúdia. Teraz už ako doktorandka pracuje na svojej dizertačnej práci. Jej projekt „Prírodou inšpirované fotosenzitizéry pre vývoj solárnych palív“ bol tiež nedávno ocenený fakultou v rámci podpory nadaných študentov doktorandských študijných programov

Čím sa zaoberáte vo svojej dizertačnej práci?

Hľadáme inšpiráciu práve v prírode a momentálne sa zameriavam na prípravu nových derivátov vitamínu B2 – riboflavínu, ktoré vieme ďalej synteticky modifikovať na zlepšenie ich rozpustnosti a následnej spracovateľnosti, a tiež na dosiahnutie požadovaných vlastností pre aplikácie. V metabolizme živých organizmov fungujú prírodné deriváty riboflavínu ako prenášača elektrónov. Tu vidíme krásnu paralelu medzi prírodou a vedou. Tieto materiály majú na základe svojej štruktúry unikátne vlastnosti, kedy môže dochádzať k prenosu elektrónov, čo sa dá využiť napríklad na batériové systémy. Vďaka štruktúre majú flavíny aj zaujímavé optické vlastnosti, ktoré budem ďalej skúmať v rámci svojej dizertačnej práce.

Ako ste k tejto téme prišli?

Umelá fotosyntéza je veľmi zaujímavá téma. Nie je to imitácia toho, čo dokážu rastlinky v prírode, je to oveľa viac. Za použitia molekúl s fotosenzitickými vlastnosťami sme schopní uskladňovať energiu do chemických väzieb, a tak vyrábať napríklad solárne palivá.

Ako Vám napadlo prihlásiť sa na štúdium chémie do Brna?

Študovala som päťročné bilingválne gymnázium, a vo štvrtom ročníku, keď som uvažovala, čo by som chcela robiť ďalej, bola chémia tou jedinou oblasťou vzdelávania, bez ktorej som si ďalší život nevedela predstaviť. Všetko ostatné by som oželela, ale chémia bola niečo, čo som chcela robiť. S mojou mamkou sme vtedy boli v Nitre na veľtrhu Gaudeamus, kde sa Fakulta chemická VUT prezentovala. Zaujala ma, prišla som tiež na Deň otvorených dverí a keď som potom na stránkach školy vtedy videla video, kde študent spieva „Milujem ťa, moje VUT”, tak bolo hotové. Bola to jediná prihláška, ktorú som podávala.

Chémia Vás teda bavila už od základnej školy?

To práve nie. Až na gymnáziu ma učila skvelá chemikárka, vďaka ktorej ma chémia zaujala. Na základnej škole som mala radšej zemepis, chémii som ešte nerozumela a prišla mi veľmi náročná. Najviac som mala rada matematiku, ktorú ma učila pani Iveta Jakubová a zemepis učený pani Jankou Polereckou. Zo všetkých vyučujúcich má však v mojich spomienkach veľmi významné miesto pani Zita Matiašková, moja triedna učiteľka z prvého stupňa.

Ako dlho trvalo, kým si Vás získala organická chémia?

Raz po prednáške organickej chémie som sa zašla opýtať pána docenta Krajčoviča, či mi odporučí nejakú doplnkovú literatúru. A on mi rovno ponúkol miesto v laboratóriu, pretože videl, že mi organická chémia ide a že ma baví. A nakoniec sa stal aj vedúcim mojej dizertačnej práce. Na začiatku tretieho ročníka, doktorand, pri ktorom som spracovávala bakalársku prácu, odišiel zo školy, a ja som nevedela, čo ďalej. A tak som si veľmi priala (doslova objednala z vesmíru) nejakú príležitosť, ktorá sa neodmieta. A pár dní na to mi v marci 2019 pán docent Krajčovič ponúkol možnosť odcestovať do Linzu na polročnú pracovnú stáž. Neodišla som tam na študijný pobyt, ale pracovať v laboratóriách, pritom som naďalej študovala v Brne. Každý večer po práci som sa venovala škole a dopĺňala poznámky k výučbe. Fungovala som tam tak na 180%. Ale bola som nadšená.

Rozhodli ste sa teda už úplne napevno pre vedeckú kariéru. Čo by ste v budúcnosti chceli dosiahnuť svojou prácou, čo Vás poháňa a motivuje?

Moje doktorandské štúdium je zamerané na ekológiu a energetiku. Určite sa teda chcem zaoberať riešením globálnych problémov súčasnosti, či už je to napríklad energetická kríza alebo znečistenie planéty emisnými plynmi. Fotokatalytické deje, ktoré skúmam, dokážu nielen vyrábať energiu vo forme solárnych palív. Na druhej strane môžu tiež slúžiť na boj so znečistením, kedy je možné pomocou svetla rozkladať polutanty i redukovať oxid uhličitý. Zostáva nám iba objaviť vhodné materiály, ktoré dokážu takto pracovať a najmä s vysokou účinnosťou. Poháňa ma teda túžba urobiť niečo pre ľudstvo, zapísať sa do vedeckej histórie, a ak budem mať šťastie a stanem sa napríklad jednou uznávanou vedkyňou, chcela by som tiež propagovať ženy vo vede, pretože nás je stále málo.

cia

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.