Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Domácnosti v bytovke si vyplatili dotáciu na nádoby na separovaný zber

Dátum: 08.10.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1971
Domácnosti v bytovke si vyplatili dotáciu na nádoby na separovaný zber

Kto ich už mal, dostal peniaze.

Náklady na zavedenie separovaného zberu v bytových domoch je možné pokryť peniazmi z fondu opráv.

Obyvatelia výškového činžiaku na Morovnianskom sídlisku sa rozhodli lepšie separovať. „Na domovej schôdzi sme si v lete odsúhlasili, že každá domácnosť dostane príspevok na zakúpenie sady troch nádob na triedenie plastov, skla a papiera,“ povedala obyvateľka domu, Monika Svitková.

Peniaze na dotáciu tridsať eur pre päťdesiatpäť bytov našli vo fonde opráv.

„Náš dom má opravené výťahy, rozvody, máme nové podlahy, dom je zateplený, tak sme uvažovali, čo by sme ešte vedeli spraviť, čo by nám skvalitnilo život v dome. Navrhli sme, aby každý byt dostal dotáciu na nádoby a nikto nebol zásadne proti. Ak si tie nádoby nemusia kúpiť sami a keď sa to zaplatí z fondu opráv, je to ďalšie plus pre ľudí,“ povedala Monika Svitková, ktorá pracuje na Mestskom bytovom podniku, kde nápad konzultovala.

Ako potvrdil konateľ Rudolf Vlk, ak si nájomníci vyplatenie dotácie na nákup nádob na odpad schvália na domovej schôdzi, je to v zmysle zákona v poriadku. „Niekomu je veľa dať tridsať eur na nádoby. Možnosť preplatiť tieto náklady cez fond opráv je motivačný prvok. Keď sa nebude triediť, poplatok za odvoz smetí pôjde iba hore, našou snahou ako správcu bytov je presviedčať ľudí, že triediť je potrebné. Poplatok za smeti sa týka každého z nás a nemôže nám byť ľahostajné, či to bude dvadsaťpäť alebo päťdesiat eur ročne,“ povedal Rudolf Vlk.

Podľa Moniky Svitkovej je aj z reakcií obyvateľov domu zrejmé, že možno viac ako polovica domácností odpad neseparovala. „Mnohí susedia separovali iba PET fľaše a možno noviny. Ale množstvo ďalších menších separovateľných zložiek hádzali do zmesového odpadu. Keď už budú mať doma nádoby, skôr ich napadne vyseparovať ich. Ja som napríklad už úplne odstavila nádobu na zmesová odpad. Odkedy sme dostali košíky na kuchynský odpad, je v našej rodine nádoba na zmesový odpad zbytočná.“

Tí obyvatelia domu, ktorí nádoby už mali, o nič neprišli.

Dotácia 30 eur im bola vyplatená v hotovosti. Konateľ mestského bytového podniku verí, že príkladom činžiaku MC2 sa inšpirujú aj ďalšie bytové spoločenstvá. „Ako správca bytov sme pripravení vyjsť separácii v ústrety a bytovým spoločenstvám budeme odporúčať riešenie pokrytia nákladov na nádoby pre separovaný zber z fondu opráv,“ uzavrel konateľ mestského bytového podniku.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.