Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mesto vytvárajú verejné priestranstvá. Aké budú?

Dátum: 01.08.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1148
Mesto vytvárajú verejné priestranstvá. Aké budú?

Ako bude naše mesto vyzerať o desať alebo dvadsať rokov?

Ako sa dotkne Handlovej celý transformačný proces? Koncepčnému riešeniu handlovských verejných priestranstiev sa bude venovať pracovná skupina zriadená primátorkou mesta.

Bude to takto?

V Handlovej vodiči majú miesto na parkovanie. Síce trochu ďalej od svojho domu a bytu, ale v zime a v lete sú aspoň čisté cesty, pretože je tam priestor na ich zametanie a čistenie, sanitka sa dostane bez problémov všade, kde je potrebné. Chodci, mamičky s kočíkmi a seniori, využívajú bezpečné miesta na to, aby sa mohli pohybovať na verejných priestranstvách, po chodníkoch. Cyklisti, ako aktívni účastníci cestnej premávky, sú rešpektovaní zo strany vodičov, v parku v centre mesta sedia rodiny na dekách a užívajú si nedeľné popoludnie. Zeleň v meste vytvára na verejných priestranstvách príjemný chládok, deti chodia do škôl na bicykloch, pretože je to bezpečné a zo zákruty žiadne auto nevystrelí. Vo verejných priestoroch si našla miesto umelecká tvorba, pri ktorej sa pristavujú návštevníci, postupne pribúda, je rôznorodá a predsa jednotná, estetická a hodnotná. Handlovčania a návštevníci mesta len tak obdivujú atmosféru Handlovej, okolité kopce, možno na posedení v centre mesta sledujú rušný pracovný deň. Vedia sa ľahko orientovať, nájdu výnimočné zákutia handlovského priestoru. Z ktoréhokoľvek miesta v meste cítiť kedykoľvek, že handlovský verejný priestor je miestom pre všetkých jeho obyvateľov, turistov, okoloidúcich

Každý cieľ sa postupne naplní. Mal by byť dobre a odborne nastavený

„Tak, ako rastieme, menia sa aj naše potreby na to, ako využívame verejné priestory. Samospráva by mala nájsť správny pomer toho, aby sa všetci obyvatelia cítili v meste dobre a bezpečne, tešili sa na jeho atmosféru. Od minulého roka došlo v Handlovej k viacerým zmenám v doprave s cieľom ukľudniť dopravu v meste. Množstvo áut narastá a s tým tiež potreba zásadných zmien. Každá doba so sebou prináša iné potreby. Je na nás, aby sme ich postupne naplnili. Aby sme dali istotu našim postupným krokom, prizvali sme si odborníkov, ktorí sa téme verejných priestorov venujú odborne a zároveň sú s našim mestom spätí. Teší ma, že nenáročné úpravy, ktoré sme už urobili v predchádzajúcom období, ako sú nové lavičky na námestí, prekrytie ihriska pre deti, zmeny verejných priestorov na Hornom konci a podobne, si Handlovčania užívajú. Nová zeleň vysadená našimi záhradníkmi prináša zrejme radosť nám všetkým“, uviedla primátorka mesta Silvia Grúberová.

Téma riešenia verejných priestranstiev nie je nová

Obdobie, kedy sa verejné priestranstvá prispôsobovali hlavne doprave, je už zrejme prekonané. Mesto by malo slúžiť všetkým. Nedávno v Trnave vytvorili pracovné miesto mestského kurátora, ktorý bude dohliadať, ako sa budú verejné priestranstvá meniť. S takouto pozíciou mesto zatiaľ nepočíta. Primátorka mesta rozhodla o inej ceste, na ktorej začiatku stojíme a verí odborníkom. Cieľ ostáva rovnaký. Odborníci, ktorí sú zžití s prostredím mesta Handlová, budú koncepčne ovplyvňovať verejné priestory, komunikovať s umeleckou obcou, pripravovať krátkodobé umelecké aktivity, poskytovať konzultácie v otázkach umenia a architektúry pre potreby mesta Handlová. Pracovná skupina vytvorí metodiku a návrhy na umiestňovanie nových umeleckých diel, bude nápomocná pri zostavovaní architektonických súťaží, nápomocná pri tvorbe koncepcií aktivít vo verejnom priestore. Odborná skupina sa bude vyjadrovať k budúcim investičným projektom, dbať na proporčné umiestnenie umeleckých diel v intraviláne mesta Handlová a vydávať k nim odôvodnenia, vyjadrovať sa k starostlivosti o verejný priestor

Pracovná skupina vzniká na základe dlhodobej potreby na koncepčnú úpravu verejných priestranstiev mesta Handlová, potreby odborného posúdenia zásahov do verejných priestranstiev ako aj odborného posúdenia v kontexte rozvoja cestovného ruchu, kultúry a estetickej úrovne riešenia verejných priestranstiev, tiež v kontexte transformácie hornej Nitry po ukončení ťažby uhlia, so zreteľom na historické dedičstvo a jeho zachovanie.

Pracovnú skupinu menovacím dekrétom zakladá primátorka mesta k 1. augustu 2021, je štvorčlenná v zložení: Ing. arch. Patrik Juríček; Akad. arch. Rastislav Nemec; primátorka mesta Handlová, Mgr. Silvia Grúberová, s hlasom poradným; Mgr. Jana Paulínyová, zapisovateľka. Odborní členovia majú s mestom uzavretú dohodu o vykonaní práce a budú odmeňovaní na základe výkonu práce.

„Kvalita verejného priestoru ovplyvňuje nielen to, ako sa cítime, ale aj to ako sa k sebe správame. Zanedbaná estetika, napríklad reklamný smog alebo grafity, znehodnocuje verejné prostredie, či našu orientáciu v ňom. Kontaminácia verejného priestoru nevkusom, gýčom, narúša vnímanie tohto prostredia, priehľadnosť, čitateľnosť. Esteticky kvalitné veci môžu naopak silne stimulovať našu vizuálnu imagináciu a povedomie,“ povedal člen pracovnej skupiny Rastislav Nemec.

Aj podľa Patrika Juríčeka by verejné priestory mali slúžiť najmä obyvateľom, ktorí tieto priestory formujú, a každodenne využívajú. „Samozrejme, úprava verejných priestranstiev by mala byť zaujímavá aj pre návštevníkov mesta, ponúkať im možnosť trávenia voľného času a zaujímavou formou ponúkať informácie o pamätihodnostiach, pamiatkach a okolitej prírode. Vo vnímaní verejného priestoru vidím zo strany obyvateľov veľké rezervy. Cieľom komisie je aj to, aby sme obyvateľov zapojili do tvorby a aktívneho využívania verejných priestorov,“ uzavrel Juríček.

Autor: Jana Paulínyová

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.