Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Handlovské srdce pomoci slúži na zber vrchnáčikov pre Martinku

GALÉRIA VIDEO
Dátum: 13.05.2021
Počet videní: 3651
Handlovské srdce pomoci slúži na zber vrchnáčikov pre Martinku

Každý, kto vhodí vrchnáčik, ukáže dobré srdce.

AKTUALIZÁCIA zo dňa 17.5.2021 - nižšie v texte

Na handlovskom námestí je od stredy 12. mája inštalované kovové srdce na vrchnáčiky z umelej hmoty. Príslušníci mestskej polície Handlová sa inšpirovali na sociálnych sieťach a srdce vďaka dobrovoľníkom a ich nielen finančnej podpore, vyrobili. Každý, kto vhodí plastový vrchnáčik do srdca, pomôže Martinke z Handlovej. 

Empatickí strážcovia zákona

Príbeh „Handlovského srdca pomoci“ opisuje Lucia Chudá, koordinátorka prevencie Mestskej polície Handlová: „Inšpirovali sme sa kovovým srdcom, ktorý obehol sociálne siete a zaujal nás. Myslím si, že keď je pekná myšlienka, nie je potrebné vymýšľať nič nové, ale nasledovať ju. Rozhodli sme sa, že urobíme aj my na mestskej polícii niečo, čo bude pomáhať našim Handlovčankám a Handlovčanom a takýto nápad zrealizujeme. Týmto by som sa chcela poďakovať všetkým dobrovoľníkom, ktorí prispeli prácou, finančne a materiálom hlavne náčelníkovi mestskej polície Marcelovi Jánošíkovi a jeho synovi, ktorí srdce vytvorili, pánovi Ondrejovi Kozárikovi a všetkým, ktorí pomohli myšlienku zrealizovať,“ uviedla mestská policajtka.

Primátorka mesta Handlová, Silvia Grúberová, myšlienku uvítala: „Mestská polícia Handlová ma dennodenne presviedča o svojej profesionalite. Ako strážcovia zákonov a pravidiel musia konať prísne. O to viac si cením, že prejavujú tiež veľkú dávku empatie a púšťajú sa do projektov zameraných na pomoc našim obyvateľom. Zatiaľ nevieme, koľko kilogramov vrchnáčikov sa zmestí do „Handlovského srdca pomoci“, ale verím, že sa vďaka obyvateľom zaplní čo najrýchlejšie,“ uviedla primátorka mesta.

Komu pomáhame?

Handlovská zbierka je aktuálne venovaná Martinke Chrenkovej z Handlovej. Rodina Chrenková z Handlovej zbiera plastové vrchnáčiky približne od roku 2016 a z peňazí za odovzdané vrchnáky kupuje veci potrebné pre dcéru Martinku, ktorá trpí od narodenia Rettovým syndrómom, zriedkavou nevyliečiteľnou chorobou. Dnes 23 ročná Martinka je ležiaca a na kyslíku, má silnú skoliózu a problémy s pľúcami.

 Aké vrchnáčiky sa zbierajú?

Zbierky vrchnáčikov z PET fliaš prebiehajú po celom Slovensku ale aj okolitých štátoch. Keďže vrchnáčiky sú z kvalitnejšieho plastu ako ostatá časť PET fliaš, majú tiež inú hodnotu. I keď tá výkupná sa nedá porovnať s hodnotou, akú má pre rodiny, ktorým ich predaj dokáže zabezpečiť pomoc. Vrchnáky z PET fliaš sú vyrábané z kvalitného tvrdého plastu a do jedného kilogramu sa zmestí približne 400 kusov. Ich výkupná hodnota je približne 20 centov za kilogram. Zbierajú sa vrchnáky z PET fliaš  minerálnych alebo sladených vôd, škatúľ od nápojov, olejov, ktoré sú označené na vnútornej strane v trojuholníku číslom 2, 4, 5 (HDPE, LDPE, PP). Ak majú vrchnáky v trojuholníku číslo 1 a PET, alebo číslo 6 a pod tým PS (nájdete ich zvyčajne na kozmických výrobkoch) tieto sa nezbierajú samostatne a môžete ich vhodiť ako triedený odpad k plastom. Pre vsypanie vrchnáčikov do srdca je potrebné použiť lievik v jeho hornej časti.

17. 05. 2021 - Do Handlovského srdca pomoci sa vôjde takmer 50kg, čo predstavuje zhruba 20,000 ks vrchnáčikov z plastu. 

Opis Handlovského srdca pomoci

Kovové srdce na námestí je zhotovené z plechu v hrúbke 1 mm, zo zinkovej sieťoviny, podstavec je vyrobený z pásoviny. Ako záťaž je použitá betónová kocka. Výška srdca je 150 cm, šírka v hornej časti srdca je 125 cm a hrúbka 40 cm. Pre vsypanie vrchnáčikov do srdca je potrebné použiť lievik v jeho hornej časti.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.