Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

O podporu z Fondu na spravodlivú transformáciu sa uchádza 349 projektov

Dátum: 12.05.2021
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1094
O podporu z Fondu na spravodlivú transformáciu sa uchádza 349 projektov

Spätnú väzbu k zámerom, ktoré predložili, dostanú žiadatelia v júli.

O podporu zo 459 miliónov eur z Fondu na spravodlivú transformáciu sa uchádza už 349 projektov. Prihlásili sa do otvorenej nezáväznej výzvy, ktorú vyhlásilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Cieľom je na hornej Nitre a v ďalších priemyselných regiónoch zmierniť dopady transformačných zmien, ktoré nastanú po uzatvorení prevádzok produkujúcich veľké množstvo emisií skleníkových plynov.

Mesto prihlásilo sedem zámerov

Najviac projektových zámerov – až 147 v celkovej výške 1,8 miliardy eur – bolo predložených pre región hornej Nitry, kde sa v roku 2023 skončí ťažba hnedého uhlia a jeho spaľovanie v elektrárni Nováky. „Celkový počet projektov, ktoré majú územie realizácie Handlová, je 32 a drvivá väčšina je zo súkromného sektora,“ povedal hovorca ministerstva Andrej Ďuríček.

Spoločnosť HATER-HANDLOVÁ predložila štyri projektové zámery a tri projekty podalo mesto. Zámerom poskytovateľa environmentálneho servisu pre mesto Handlová je vybudovať bioplynovú stanicu, fotovoltaickú elektráreň, zelené centrum spracovania odpadov a skleníkovú farmu na pestovanie rastlín. Mesto sa v projektových zámeroch zameralo na vybudovanie infraštruktúry pre elektromobily, revitalizáciu historickej budovy bývalej fary, hospodárskej budovy a ovocného sadu v mestskej časti Nová Lehota a vybudovanie Baníckeho uhoľného skanzenu v areáli Východnej šachty.

Ako podotkol Peter Cagáň, vedúci oddelenia mestských projektov, ide o zámery, ktoré nie sú rozpracované ako štandardné žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Sú v nich však dostatočné informácie pre potrebu ministerstva, ktoré ich bude posudzovať. Keď od ministerstva mesto získa spätnú väzbu, ktoré z projektov majú šancu na získanie podpory, až potom ich rozpracujú detailne do podoby projektových žiadostí.

Možnosť konzultácie s projektovými manažérmi z oddelenia mestských projektov využili aj niektoré súkromné spoločností z Handlovej. Z tejto spolupráce vzišlo spolu 23 zámerov. Podľa hovorcu ministerstva "ostrá"výzva bude vyhlásená akonáhle sa spustí Operačný program Slovensko v novom programovom období. "Predtým však musí na úrovni EÚ dôjsť k schváleniu novej legislatívy pre eurofondy a následne k schváleniu Partnerskej dohody SR Európskou komisiou," doplnil Ďuríček. 

Žiadosti za vyše šesť miliárd

Celková suma predložených projektov dosiahla výšku 6 miliárd eur. Cieľom výzvy je predbežne identifikovať potenciálne projekty, ktoré môžu byť podporené po spustení Fondu na spravodlivú transformáciu na prelome rokov 2022/2023.

„Výsledky prvého kola výzvy ukazujú, že investičné potreby regiónov ďaleko presahujú možnosti Fondu na spravodlivú transformáciu. Preto bude kľúčové nastaviť správne kritériá pre predbežný výber najkvalitnejších projektov. Regióny, ktoré si nesú vážne environmentálne záťaže z minulosti, potrebujú také riešenia, ktoré ľuďom prinesú pracovné miesta s pridanou hodnotou a lepší život v zdravej krajine,“ zdôraznila ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová.

Nezáväzná online výzva zostáva aj po uzavretí prvého hodnotiaceho kola stále otvorená. Žiadatelia, ktorí sa chcú ešte do tejto výzvy zapojiť, môžu svoje projektové zámery predložiť prostredníctvom online formulára. Pri jeho vypĺňaní treba postupovať podľa návodu, ktorý je uvedený v Príručke pre predkladateľa projektového zámeru. Žiadateľ predkladá online formulár výhradne elektronicky (prostredníctvom webového rozhrania) a bez akýchkoľvek príloh. Online výzva je spolu s podpornou dokumentáciou zverejnená na stránke: www.mirri.gov.sk/sekcie/investicie/fond-spravodlivej-transformacie/zber-projektovych-zamerov/

Čo je Fond na spravodlivú transformáciu?

Európska únia sa zaviazala dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050, a preto pristupuje k útlmu využívania fosílnych palív, vrátane zatvárania uhoľných baní. To má zásadné dopady na životy ľudí a miestnu ekonomiku, ktoré má zmierniť práve nový finančný nástroj – Fond na spravodlivú transformáciu. V novom programovom období dostane Slovensko z Európskej únie do nového Fondu na spravodlivú transformáciu 459 miliónov eur. Tieto financie budú určené na riešenie dôsledkov transformácie uhoľného regiónu hornej Nitry a ďalších znečistených území v košickom, banskobystrickom a bratislavskom kraji. Fond spolu s Plánom spravodlivej transformácie riadi Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoj na informatizácie SR. Podpora sa týka oblastí:

  • Tvorba pracovných miest a rekvalifikácia pre nové ekonomické sektory budúcnosti
  • Veda, výskum a inovácie
  • Obnoviteľné zdroje energie a čistá energia
  • Podpora malých a stredných podnikov pri tvorbe nových hospodárskych príležitostí
  • Sociálne veci a zdravotníctvo
  • Cestovný ruch

 

FOTO: Jaroslav Koberling

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.