Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V petícii žiadajú mesto, aby nepodporilo projekt spoločnosti Hutira na spracovanie pneumatík

MAPA
Dátum: 10.03.2021
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1204
V petícii žiadajú mesto, aby nepodporilo projekt spoločnosti Hutira na spracovanie pneumatík

Kým projekt neprestanú blokovať ťažiari, niet o čom diskutovať, hovorí konateľ firimy Hutira. Hornonitrianske bane Prievidza avizovali zmenu postoja.

Spoločnosť HUTIRA Slovakia plánuje vo svojej prevádzke v areáli Východnej šachty premieňať použité pneumatiky na syntetický plyn, olej a uhlík. Projekt bol posúdený z hľadiska vplyvov na životné prostredie (EIA) už v roku 2015 a od roku 2016 je zámer v štádiu územného konania.

Začiatkom marca aktivisti spustili petíciu „Za zelenú budúcnosť Východnej šachty.“ Podľa jej autorov má Handlová v súčasnosti jedinečnú možnosť stať sa čistejším a zelenším mestom. „Nesúhlasíme s tým, aby v čase, keď potrebujeme riešiť klimatickú a environmentálnu krízu, by mala začať v meste Handlová pôsobiť technológia zbytočne zaťažujúca klímu a predstavujúca riziká pre životné prostredie. Toto nie je cesta, ktorou sa má mesto Handlová poznačené storočnou ťažbou uhlia uberať,“ napísal iniciátor petície, Jozef Pavelka.

Odborný posudok zdôraznil riziká

Petícia sa opiera o odborný posudok, ktorý pre občianske združenia Priatelia Zeme – CEPA vypracovali Jindřich Petrlík, odborný poradca siete International Pollutants Elimination Network pre dioxíny a odpady a Ladislav Hegyi, odborný poradca poslanca Európskeho parlamentu Martina Hojsíka pre životné prostredie. „Komunikovali sme s europoslancom Hojsíkom a so združením Priatelia zeme. Výsledkom je táto štúdia, čo som veľmi rád,“ povedal Jozef Pavelka.

Odborníci projekt vyhodnotili negatívne. „Projekt navrhovateľa je z hľadiska potreby environmentálne šetrnej recyklácie odpadových pneumatík v SR zbytočný a kontraproduktívny a bude odkázaný buď na dovoz väčšiny odpadových pneumatík z iných krajín alebo na ekonomický neúspech,“ tvrdia posudzovatelia.

Plánujú verejnú diskusiu

Ivo Hutira, konateľ spoločnosti Hutira, posudok privítal. Podľa neho je spracovaný ľuďmi, ktorí sú v oblasti ochrany životného prostredia uznávanými osobnosťami. Pripomenul však, že počas konania posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) nebola z radov občanov mesta Handlová, odborných kapacít ani spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza podaná k projektu jediná pripomienka. „K petícii sa teraz vyjadrovať nebudem, lebo niet čo komentovať a niet o čom jednať,“ povedal Hutira. „Náš projekt už päť rokov stojí. Už v dobe, keď sme projekt v Handlovej uvádzali do života, sme mali jasno v tom, že je potrebné riešiť odpadové hospodárstvo komplexne. Vedeli sme o tom, že sú nastavené kritériá a jasné mantinely v rámci Európskej únie o útlme komunálnych skládok, ktoré sa niekoľkokrát odsunuli. Napriek tomu sme išli do projektu so srdcom, bez úvah o získaní dotácie s cieľom zrealizovať dobrú vec, ktorá bude k zlepšeniu životného prostredia nápomocná.“ Na dôvod, prečo územné konanie stojí sa podľa Iva Hutiru treba pýtať Hornonitrianskych baní Prievidza a Hlavného banského úradu. „Jasne sme deklarovali, prostredníctvom vyjadrenia riaditeľa Ivana Junga, že keď sa pohne konanie o umiestnení stavby, sme pripravení s obyvateľmi a odbornou verejnosťou, ktorá má skutočný záujem o to, aby Handlová bola zelená, zorganizovať verejnú diskusiu. V opačnom prípade niet o čom diskutovať.“

Baníci sa boja o bezpečnosť

Situácia by sa podľa hovorkyne Hornonitrianskych baní Prievidza, Adriany Sivákovej, mohla zmeniť koncom tohto roka. „Stavbu spoločnosti Hutira nepovolila štátna banská správa z bezpečnostného hľadiska. Kým prebiehajú akékoľvek práce v podzemí, navrhovaná prevádzka by zvyšovala riziko pre bezpečnosť banského prostredia a zdravie baníkov na pracoviskách vetraných cez Východnú šachtu bane Handlová. Táto situácia sa zmení po definitívnom uzatvorení Východnej šachty, čo predpokladáme do konca tohto roka. Následne bude možné nové využitie tohto areálu,“ povedala Siváková.

Petícia je legitímny nástroj

Petícia je formulovaná ako výzva pre vedenie mesta Handlová a ďalšie zodpovedné orgány, „aby sa zasadzovali za podporu projektov skutočne šetrných k prostrediu, klíme a perspektívnych pre rozvoj mesta a nepodporili projekt termálnej depolymerizácie spoločnosti Hutira.“ Primátorka Silvia Grúberová petíciu považuje za legitímny nástroj na vyjadrenie občianskej vôle. „Akonáhle nám bude petícia doručená, budeme sa ňou zaoberať.“

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.