Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

ZMOHN sa dohodlo na požiadavkách pre vládu SR

Dátum: 09.02.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2305
ZMOHN sa dohodlo na požiadavkách pre vládu SR

Pracovná porada Združenia miest a obcí hornej Nitry sa konala dnes 9. 2. 2021

Red_Rose_Photo_Valentine’s_Day_Facebook_Post

Dnes, 9.2.2021, sa na pracovnej porade členovia ZMOHN (Združenie miest a obcí hornej Nitry) dohodli na nasledovnom vyhlásení a požiadavkách. Závery boli zaslané predsedom ZMO HN Ing. Vojtechom Čičmanom. Stretnutia sa zúčastnilo podľa jeho slov 41 zástupcov samospráv, z toho 40 z nich hlasovalo za prijaté návrhy a jeden sa zdržal. (Pozn. ZMO HN združuje 52 samospráv z regiónu horná Nitra)

1. Oznamuje, že členské samosprávy ZMO HN nie sú schopné naďalej zabezpečovať kapacity pre ďalšie testovanie na Covid-19. Odporúčame, aby v zmysle uznesení Vlády SR a príslušnej legislatívy, iniciatívu v území prevzal Okresný úrad v spolupráci s TSK.

2. Na základe vyššie uvedených skutočností kategoricky odmieta, aby vznik ďalších mobilných odberových miest (MOM) bol v gescii územnej samosprávy a obce preberali zodpovednosť za zdravotnú starostlivosť.

3. Žiada Vládu SR a Ministerstvo zdravotníctva SR, aby zdravotnícke služby (testovanie, očkovanie) zabezpečili vo svojej gescii, prípadne prostredníctvom súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Aby žiadosti o zriadenie MOM boli vybavované priebežne a neboli zamietané s odôvodnením, že obec nemá viac ako 5000 obyvateľov. Žiadame, aby stanovili a zriadili potrebný počet MOM v jednotlivých regiónoch.

4. Žiada, aby regionálne úrady verejného zdravotníctva vydávali rozhodnutia a nie odporúčania, súvisiace s otváraním škôl a školských zariadení. Zriaďovatelia škôl a školských zariadení nepatria k odbornej verejnosti, ktorá má kompetenciu rozhodovať o zdraví človeka.

Predseda združenia: Ing. Vojtech Čičmanec

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.