Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hrdosť a sebaúctu nám Slovákom už nikto nemôže vziať

GALÉRIA
Dátum: 27.08.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1446
Hrdosť a sebaúctu nám Slovákom už nikto nemôže vziať

V Handlovej sme si pripomenuli 76. výročie SNP

Dnes, 27. 8. 2020, si zástupcovia mesta, delegácie  a verejnosť pripomenula 76. výročie SNP. Všetci, ktorí prišli sú nositeľmi myšlienky, že historické míľniky sú súčasťou dnešných dní, odkazom mladým, chvíľami zamyslenia, pokory a úcty k obetiam. Minúta ticha za obete povstania, i v dnešný teplý, augustový deň, mrazila.

Spoluobčanom, Handlovčanom a delegáciám sa prihovoril zástupca primátorky mesta Handlová, Radoslav Iždinský: „Dnes sa tu stretávame, aby sme si pripomenuli jednu z najvýznamnejších udalostí našich novodobých dejín - 76. výročie Slovenského národného povstania. Slovenské národné povstanie vypuklo 29. augusta 1944 ako reakcia domáceho odbojového hnutia na vstup nemeckých okupačných vojsk na územie Slovenskej republiky. Jeho politickým cieľom bolo odstránenie režimu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany a začlenenie Slovenska do obnovenej Československej republiky.

Dňa 29. augusta 1944 vyslal pplk. gšt. Ján Golian krátko po 20.00 hod. heslo "Začnite s vysťahovaním!", ktoré bolo signálom na začiatok ozbrojeného odporu. Väčšina západoslovenských vojenských posádok však jeho výzvu neuposlúchla a Východoslovenskú armádu Nemci takmer bez boja odzbrojili. Vzhľadom na to zostalo povstalecké územie zredukované na oblasť stredného Slovenska, horné Ponitrie a východnú časť Spiša. Napriek rôznym nepriaznivým okolnostiam dokázali povstalci vzdorovať tlaku okupačných vojsk po celé dva mesiace.

Áno, Slovenské národné povstanie je práve tou udalosťou v našich dejinách, kedy sme sa my Slováci prostredníctvom povstaleckého vojska stali súčasťou spojeneckých armád a jednoznačne sme sa postavili na stranu slobody a demokracie v boji proti fašistickému okupantovi aj proti domácemu s fašistami kolaborujúcemu režimu. Jedno z najväčších protifašistických povstaní v Európe bolo síce nakoniec vojensky potlačené, no hrdosť a sebaúctu nám Slovákom už nikto nemôže vziať. Chcem sa z tohto miesta poďakovať všetkým hrdinom SNP, za odvahu, statočnosť, za to, že prekonali strach a utrpenie a postavili sa zoči-voči zlu. 

My sa už dnes nemusíme nepriateľovi postaviť so zbraňou v ruke, ani čeliť vojenskej presile. No nesmieme ostať ľahostajní voči prejavom propagujúcim radikálne politické a náboženské ideológie. Najúčinnejšími a najefektívnejšími zbraňami v boji proti rasizmu, xenofóbii, extrémizmu a ostatným formám intolerancie je včasná a účinná prevencia a vzdelávanie našich detí, mládeže, ale aj nás dospelých. Želám nám všetkým veľa sily, odvahy a odhodlania na obranu slobody, tolerancie, ľudskej dôstojnosti a hodnôt demokratického právneho štátu.“, uzavrel svoj príhovor zástupca primátorky mesta a požiadal prítomných o minútu ticha.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.