Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Brigitte Irrgang, martýrka čistoty 20. storočia

Dátum: 10.03.2023
Počet videní: 1644
Brigitte Irrgang, martýrka čistoty 20. storočia

Rozhovor s čestným občanom mesta Handlová a spoluorganizátorom spomienky na Brigitte Irrgang, Ondrejom Pössom.

Na špeciálnej škole na námestí je pamätná tabuľa pripomínajúca Brigittu Irrgang. Môžete povedať o nej niečo bližšie?
Pokiaľ ide o samotnú pamätnú tabuľu, tak táto bola osadená v spolupráci mesta Handlová s Karpatskonemeckým spolkom v roku 2004. Nápis na nej je slovenský a aj nemecký: slovenský znie „V tomto dome sa narodila Brigitte Irrgangová 1943 – 1954, martýrka čistoty 20. storočia“

Pamätná_tabuľa_na_špeciálnej_škole

Samotný nápis obsahuje viaceré informácie. Najprv vari, prečo je nápis aj nemecký?
Pre väčšinu Handlovčanov je asi známou skutočnosťou, že ich mesto bolo pôvodne obývané takmer výlučne karpatskými Nemcami. Až po otvorení bane v roku 1909 prišiel do mesta väčší počet Slovákov, ale aj iných národností. Do nemeckej rodiny sa 10. februára 1943 narodila Brigitte Irrgangová, preto aj ten nemecký nápis.

Ako Irrgangovci v Handlovej žili?
Rodičia Brigitty boli v Handlovej učitelia, otec Wilhelm pochádzal z Gelnice na Dolnom Spiši, matka Jolanta Paull pochádzala zo starousadlíckej handlovskej rodiny. Wilhelm bol riaditeľom piatich nemeckých škôl v Hand­lovej a zaslúžil sa aj o vybudovanie modernej školy na námestí, v ktorej sa po štyroch synoch narodila Brigitte. Pričinil sa o založenie slovenskej školy v kolónii a baníckej učňovskej školy. Popri tom založil v Handlovej aj prvú hudobnú školu, ochotnícke divadlo, spevácky súbor. Bol členom baníckeho šachového klubu, ktorý v 30. rokoch hostil také osobnosti svetového šachu ako majster sveta Alexander Aljechin alebo veľmajster Efim Bogoljubov.

Z Handlovej Brigitte odišla ako dieťa, aký mala osud?
Aj keď Brigitte v Handlovej prežila len necelé dva roky, môžeme ju počítať medzi významné handlovské rodáčky. Po vysídlení väčšiny handlovských Nemcov sa po rôznych peripetiách Irr­gangovci dostali do sovietskej zóny rozdeleného Nemecka. V roku 1946 sa usadili v Západnom Pomoransku, v mestečku Loitz. Wilhelm Irrgang sa tu stal riaditeľom školy. 29. september 1954 bol posledným dňom Brigittinho života: večer na ceste domov ju prepadol vrah a násilne ukončil jej život. Zakrátko ju otec aj s bratmi naš­li mŕtvu, zakrvavenú, k znásilneniu nedošlo. Vraha chytili.

Tragédia neupadla do zabudnutia.
Áno, popritom, že v samotnom meste Loitz si ju nepretržite pripomínajú, Brigitte bola zaradená do zoznamu martýrov 20. storočia. Tento zoznam bol vytvorený na základe výzvy pápeža Jána Pavla II. Vo Vatikáne sa 7. mája 2000 konala veľká ekumenická pobožnosť martýrov všetkých krajín, medzi ktorými bola už aj Brigitte Irr­gangová. 11. marca si pripomenieme nedožité 80. narodeniny Brigitte Irrgangovej. Na slávnosti sa zúčastní aj jej najmladší brat, kňaz Dr. Peter Irrgang, s oratóriom Brigitte vystúpi v handlovskom kostole o 15.30 h vynikajúci spevácky súbor Permoník z Karvinej. Budeme radi, ak sa podujatia na počesť významnej rodáčky zúčastníte.

 

Spomienka na Brigitte Irrgang, mučeníčku 20. storočia

PIATOK 10. 3. 2023

17.30 h Omša v Kostole sv. Kataríny, celebruje handlovský farár Andrej Porubský

SOBOTA 11. 3. 2023

Spomienka na mučeníčku Brigitte Irrgang pri príležitosti nedožitých 80 rokov.

10.30 h Omša v Kostole sv. Kataríny v nemeckom jazyku – celebruje Dr. Peter H. Irrgang,
koncelebrovanie a preklad Marián Prachar

11.30 h Prednášky o živote Brigitte Irrgang v kostole Dr. Peter H. Irrgang (brat Brigitte Irrgang) a RNDr. Ondrej Pöss, CSc., čestný občan mesta Handlová

12.30 h Kladenie vencov k pamätnej tabuli na budove špeciálnej školy,
Námestie baníkov

15.30 h – Koncert speváckeho zboru Permoník (CZ)
v Kostole sv. Kataríny
Vstupné dobrovoľné

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.