Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Hlavný ekonóm mesta Peter Mendel: Musíme šetriť peniaze a škrtiť výdavky

Dátum: 02.03.2023
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1854
Hlavný ekonóm mesta Peter Mendel: Musíme šetriť peniaze a škrtiť výdavky

Vedúci oddelení mestského úradu a štatutárni zástupcovia organizácií dostali prísny príkaz šetriť.

Primátorka mesta Handlová vydala z dôvodu nestability cien energií a legislatívnych dopadov na rozpočet mesta Opatrenie k zabezpečeniu stability rozpočtového hospodárenia mesta Handlová v roku 2023. V Príkaze primátorky mesta číslo 1/2023 zakázala od 17. februára akékoľvek výdaje na tovary a služby, ktoré dovtedy neboli dojednané prostredníctvom zmlúv a objednávok.

Zároveň zakázala objednávať a uzatvárať zmluvné vzťahy na dodávky tovarov a služieb, ktoré by dodatočne zaťažili rozpočet na rok 2023 s výnimkou prioritných výdavkov na odstránenie havarijných stavov vzniknutých na majetku mesta. Podľa primátorky Silvie Grúberovej totiž existuje reálny predpoklad nenaplnenia prognózovaných príjmov mesta z podielovej dane.

Podľa vedúceho ekonomického oddelenia, Petra Mendela, rozpočet mesta na rok 2023 nie je ideálny. „Pripravili sme ho tak, aby sme mohli realizovať aspoň havarijné stavy, ktoré by nás skôr či neskôr dobehli a v budúcnosti by mesto stáli násobne viac peňazí.“
Výhľad na rok 2023 a 2024 je podľa neho nepriaznivý a zmena rozpočtu, ktorú v súčasnosti pripravuje, bude iba o presunoch medzi jednotlivými položkami. „Musíme striktne vychádzať z príjmu podielovej dane, lebo nevidím nádej, že bude vyššia, ako to bolo ešte pred pár rokmi, kedy odhady boli konzervatívnejšie ako skutočnosť. Vieme, že nám navyše klesnú aj miestne dane, takže môžeme iba šetriť peniaze a škrtiť výdavky.“

Ako informoval prednosta mestského úradu Tibor Kolorédy, medzi havarijné stavy patrí oprava vodovodu v Novej Lehote, oprava vodovodu v cintoríne, oprava strechy na budove starého Relaxu, rekonštrukcia verejného osvetlenia na sídlisku Morovnianska cesta, ktorá by mala byť financovaná cez Environmentálny fond. Uskutočnila sa sanácia vlhkosti stien v Základnej umeleckej škole, aktuálne začína oprava poškodenej kanalizácie v jedálni ZŠ Školská, ukončená je aj oprava kanalizačného potrubia v Materskej škole SNP. Na výstavbu detských jaslí po zdražení stavebných materiálov mestu chýba 170 tis. eur a ohrozená je aj výstavba detského ihriska Rodinka.

Mesto hľadá rezervy aj v Kalendári celomestských podujatí na rok 2023, ktorý bol schválený v novembri 2022. Navrhovanými škrtmi by sa výdavky mohli znížiť z cca 60 tis. na cca 40 tis eur. Podujatia z kalendára, ktoré mesto doposiaľ neorganizovalo, iba ich finančne podporovalo, by mohli byť podporované cez grantový program eGrant a rozhodovalo by sa o nich ad hoc podľa možností rozpočtu.

O všetkých pripravovaných zmenách rozpočtu budú rozhodovať poslanci mestského zastupiteľstva.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.