Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Novoročný príhovor primátorky mesta Handlová

Dátum: 01.01.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 971
Novoročný príhovor primátorky mesta Handlová

Primátoka mesta Silvia Grúberová praje šťastný a radostný nový rok 2023

Milé Handlovčanky, vážení Handlovčania, milé dámy a páni! 

Dovoľte mi, aby som sa Vám prihovorila dnes, v tento slávnostný deň, prvý deň roku 2023. Rok, ktorý sme prežili, zostane tak ako aj iné roky už len spomienkou. Pevne verím, že pre mnohých z vás bol rokom príjemným a úspešným i napriek ťažkostiam, ktoré zažívame. Mnohé predsavzatia sa splnili aj nám v samospráve, o čom som už viackrát informovala aj v mojom odpočte. Keďže človek toho sám veľa nezmôže, dovoľte mi vyjadriť poďakovanie Vám všetkým, ktorí ste sa v uplynulom roku akýmkoľvek spôsobom pričinili k tomu, aby bol život v našom meste krajší a lepší. Ďakujem poslaneckému zboru, mojím kolegyniam a kolegom, pani riaditeľkám, pánom riaditeľom, konateľom mestských spoločností, zamestnancom celej handlovskej samosprávy, našim podnikateľom a každému z vás, ktorí ste prispeli ku krajšej a lepšej Handlovej. 

Dnes začíname nový rok. A ako to už na začiatku nového roku býva, zvyčajne si dávame nové predsavzatia. Osobné aj pracovné. Premýšľame nad našimi snami, túžbami, prehodnocujeme názory na život aj priority. Ťažko povedať,

čo nás v tejto ťažkej dobe ešte čaká. Chcem Vás povzbudiť. Snažme sa byť lepšími jeden k druhému, tolerantnejšími a chápavejšími, lebo len tak môže byť nový rok 2023 lepší. 

Žijeme časy, kedy sme mnohí zneistení. Akoby sa vytrácali pocity istoty, stability, súdržnosti. Je úplne normálne, že máme z mnohých vecí obavy. Ale nesmieme dovoliť, aby boli pocity strachu prekonávané hnevom a nenávisťou. A nedovoľme iným ventilovať rozhorčenie v agresivite. Ľudskosť, slušnosť a pochopenie je výsadou. Ukážme silu slušnosti aj trpezlivosti medzi sebou, v každodennom živote, aj na internete a sociálnych sieťach.

Pri plánovaní každého kalendárneho roku v našej samospráve berieme do úvahy schválený rozpočet mesta. Pre rok 2023 sa tvoril počas môjho pôsobenia najťažšie. A to vzhľadom na rôzne negatívne vonkajšie vplyvy. Dôvodom je práve nepriaznivá ekonomická situácia, ktorá zvyšuje mieru chudoby v našej krajine. Rozpočet sme našťastie dokázali vybilancovať bez toho, aby sme zvýšením daní zaťažili vás, obyvateľov. Nastávajúce obdobie však vieme zvládnuť. Vzájomnou pomocou a súdržnosťou.

Pokiaľ ide o plány samosprávy, spomeniem niekoľko dôležitých bodov.  Mnohí ste si všimli, že na Morovnianskom sídlisku sa začali práce na investícií súkromnej spoločnosti IMMOBILLIEN, projekte Obchodného centra. Tento dlhodobý a strategický projekt sa konečne po rokoch papierovej agendy presunul do terénu. V roku 2023 bude postupne realizovaný a ja si vás dovoľujem požiadať o trpezlivosť pri prácach na tejto stavbe. 

Od nového roku tiež spúšťame odvážny projekt zabezpečenia MHD v meste Handlová prostredníctvom našej 100-percentnej mestskej spoločnosti Hater Handlová spol. s r. o. V prvých mesiacoch budeme optimalizovať cestovný grafikon a o všetkom komunikovať s obyvateľmi mesta. 

Medzi priority mesta Handlová v roku 2023 patrí uplatnenie najvhodnejšieho postupu vo veci riešenia projektu rekonštrukcie plavárne a kúpaliska a definitívne stanovisko k realizácii projektu detských jaslí. 

Medzi pomerne dôležité aktivity ďalej zaraďujem starostlivosť o kvety, zeleň a verejné priestory a podanie dvoch projektových žiadostí o dotácie - na projekt rekonštrukcie verejného osvetlenia na Morovnianskom sídlisku a rekonštrukcia materskej školy na Morovnianskom sídlisku. 

Medzi naše ďalšie priority patrí starostlivosť o odpadové hospodárstvo a príprava na mechanicko-biologickú úpravu odpadu pred skládkovaním, kvalitné a kreatívne vzdelávanie pre naše deti, sociálna starostlivosť o našich rodičov, či starých rodičov, bezpečnosť v meste, ponuka kultúry ako aj dobrých kníh v mestskej knižnici a tiež podpora detského, mládežníckeho ako aj profesionálneho športu. 

Spoločne s novým poslaneckým zborom sme sa dohodli na spoločnej príprave tzv. Realizačného programu samosprávy na ďalšie volebné obdobie 2022 - 2026. Budeme ho tvoriť v nasledujúcich pár mesiacoch a bude to jasný a reálny zoznam našich pracovných úloh. Verím že sa nám bude dariť spoločne ho napĺňať. 

Milí priatelia, prijmite, prosím, do nového roku moje najúprimnejšie želania lásky, porozumenia a priateľstva, ktoré nás robia ľuďmi. A ktoré dokážu človeka previesť aj cez najťažšie chvíle. Želám vám zdravie a vnútornú silu pre každodenné, ale aj väčšie skúšky, ktoré musíme každý z nás prekonávať. Želám vám, aby ste pri tom v každej chvíli v tomto novom roku uchovali svoju vieru v ľudskosť. Nádej, že veci zvládneme. A vieru v lásku svoju a svojho okolia, ktorú dávate a dostávate. Nech Vám prinášajú šťastie Vaše deti a nech sa dlho môžete tešiť z prítomnosti Vašich najbližších. Rozdávajme okolo seba dobrú náladu, usilujme sa prekonať zlo dobrom, znášajme nedorozumenia a ceňme si to, čo má naozaj hodnotu. 

Želám vám, vašim blízkym, vašim priateľom, želám všetkým občanom nášho mesta silu meniť veci k lepšiemu. Pre svoju rodinu, pre svoje mesto a pre náš spoločný domov ktorým je Slovensko. Nech sme v prichádzajúcom roku 2023 zdraví, šťastní a spokojní. Pripime si dnes zároveň aj k dnešnému štátnemu sviatku – výročiu vzniku našej samostatnej Slovenskej republiky.

Šťastný a radostný nový rok 2023. 

Video si môžete pozrieť po kliknutí na tento odkaz

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.