Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Osamelým seniorom na území Trenčianskeho kraja pomôže inteligentná domáca asistentka

VIDEO
Dátum: 23.10.2022
Počet videní: 1865
Osamelým seniorom na území Trenčianskeho kraja pomôže inteligentná domáca asistentka

Projekt predstavili v piatok v Handlovej.

Osamelým seniorom na území Trenčianskeho kraja pomôže v prípade potreby zavolať pomoc inteligentná domáca asistentka (IDA). Monitorovací systém, ktorý začali pilotne testovať v Handlovej, má za cieľ znížiť ich zdravotné, sociálne a bezpečnostné riziká a prinesie predĺženie ich samostatného života v domácom prostredí. 
 
"Princípom systému je monitorovanie pohybu a zotrvávania na určitom mieste v domácnosti. To znamená, senzory sú rozmiestnené po základných miestnostiach a na základe toho, či osoba v miestnosti je alebo nie, sa vyhodnocuje v súvislosti s jej dennou rutinou, či nedochádza k vybočeniu zo štandardu. Vybočenie generuje následne alarm," opísal konzultant projektu Roman Hlubina. Systém podľa neho kombinuje viacero senzorov, napríklad dverný senzor, pohybové čidlo, SOS tlačidlo, GPS tracker pre pohyb vo vonkajšom prostredí. "Toto všetko je zviazané do jedného systému monitorovania a vyhodnocovania incidentov," doplnil.
 
Projektom Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) reaguje na to, že má najvyšší index starnutia, taktiež sa tu nachádza okres s najvyšším indexom starnutia - okres Myjava, povedala vedúca oddelenia sociálnej pomoci Úradu TSK Elena Nekorancová. "Preto sme sa rozhodli smerovať sociálne služby pre seniorov hlavne k nim domov, do ich prirodzeného prostredia, ktoré poznajú, aby nemuseli odchádzať do zariadení sociálnych služieb," načrtla Nekorancová.
 
Celý projekt plánuje TSK podľa nej spustiť budúci rok, postupne chce do neho zapojiť 800 seniorov, osôb so zhoršeným zdravotným stavom alebo ľudí so zdravotným znevýhodnením.
 
V Handlovej sa na monitorovaní seniorov či zdravotne postihnutých podieľa Sociálne oddelenie Mestského úradu v Handlovej a mestská polícia. "Do systému máme k piatku zapojených sedem domácností. Poplachy nám prichádzajú na pult, v prípade potreby, podľa druhu poplachu, vyhodnotíme, či do domácnosti pošleme výjazd alebo nie. Poplachy sú momentálne rozdelené na dva typy, kritické a informačné," priblížil náčelník MsP Handlová Marcel Jánošík. Výjazdy realizujú mestskí policajti v súčasnosti podľa neho len ku kritickým poplachom. Doposiaľ zaznamenali tri alarmy, všetky však boli spôsobené chybou obsluhy pri inštalácii systému, doplnil Jánošík.
 
Podľa informácií zo sociálneho oddelenia v Handlovej IDA prináša pocit bezpečia a pohody, je to služba vhodná pre osamelo žijúcich seniorov, osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a osoby s rizikovým ochorením a aktuálne sú plánované ešte 3 ďalšie inštalácie do domácností v Handlovej.   Prostredníctvom monitorovacích zariadení sú zaznamenávané údaje len o pohybe, nie je to kamerový a zvukový záznam. Mesto Handlová ponúka svojim občanom možnosť, aby sa dohliadajúcou osobou stala MsP, čím je možné zabezpečiť v domácnosti 24 hodinový dohľad. Odbremenia sa tak rodinní príslušníci a občanom táto bezplatná služba poskytuje maximálnu podporu. 
 
IDA testujú v rámci projektu podpory aktívneho asistovaného života za takmer štyri milióny eur, ktorý TSK financuje z fondov Európskej únie v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.
 
MsP_HANDLOVA_IDA
 
IMG_7081
(TASR, FOTO TSK. MsÚ Handlová)

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.