Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mesačné príspevky na školy od septembra stúpnu

Dátum: 31.08.2022
Počet videní: 1326
Mesačné príspevky na školy od septembra stúpnu

V nezmenenej výške ostal poplatok v základnej umeleckej škole.

Mesačné príspevky na čiastočnú úhradu nákladov škôl a školských zariadení sú doplnkovým zdrojom financovania škôl a využívajú sa na úhradu prevádzkových výdavkov, napríklad na nákup potravín, na úhradu energii, nákup materiálneho vybavenia, interiérového vybavenia, hračiek, školských pomôcok, didaktickej techniky a podobne.

Zvýšenie príspevkov si vyžiadalo zvyšovanie cien energii, výdavkov na poskytované služby a zvýšené mzdové výdavky na zamestnancov, čo výrazne zvyšuje rozpočtové výdavky na prevádzku školských zariadení. 

Na augustovom zasadnutí mestského zastupiteľstva poslanci schválili zvýšenie poplatkov nasledovne: Poplatok v materskej škole stúpol z 15 €/mesiac na 25 €/mesiac a v školskom klube detí zo 6 €/mesiac na 10 €/mesiac.

V centre voľného času stúpla výška príspevku na dieťaťa do 15 rokov z 1,70 €/mesiac na 3 €/mesiac. V prípade návštevnosti dvoch a viacerých záujmových útvarov sa výška príspevku zákonného zástupcu dieťaťa za každý ďalší záujmový útvar, ktorý dieťa navštevuje, mení z 0,50 €/mesiac na 1,50 €/mesiac. Rovnako stúpol príspevok aj v prípade návštevnosti záujmových útvarov u dvoch a viacerých súrodencov do 15 rokov pre druhé a ďalšie dieťa v jednej rodine. Výška príspevku na mládež od 15 do 30 rokov stúpla z 2 €/mesiac na 4 €/mesiac. V prípade návštevnosti záujmových útvarov u dvoch a viacerých súrodencov od 15 do 30 rokov sa výška príspevku z 0,50 €/mesiac zmenila na 1,50 €/mesiac pre druhého a ďalšieho mládežníka v jednej rodine. Výška príspevku, ktorou prispieva dospelá osoba mesačne, stúpol zo 4 €/mesiac na 6 €/mesiac.

Výška mesačného príspevku v Základnej umeleckej škole Handlová ostáva nezmenená. Zatiaľ sa nemenila ani výška príspevkov v školskej jedálni, lebo ministerstvo školstva ešte nezverejnilo nové finančné pásma na nákup potravín na jedno jedlo podľa vekových kategórii stravníkov. Po ich zverejnení bude spracovaný nový návrh a predložený na zmenu výšky príspevkov v školských jedálňach a výdajní školských jedální.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.