Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

V novej letnej komédii zaznie hudba Handlovčanky

VIDEO
Dátum: 05.08.2022
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 2401
V novej letnej komédii zaznie hudba Handlovčanky

Film z prostredia slovenského Balkánu bude mať predpremiéru v kine Baník 11. augusta.

Marína prichádza k rodičom do Báčskeho Petrovca, aby im predstavila svojho snúbenca, slávneho spisovateľa Zoliho. Zarytý abstinent a vegetarián to najskôr nemá v dedine preslávenej klobásou a pálenkou vôbec ľahké.  No len dovtedy, kým všetci uveria, že o nich Zoli napíše knihu a konečne sa preslávia po celom svete. Tak znie anotácia k novej slovenskej komédii Vitaj doma, Brate!

Film bude mať predpremiéru v handlovskom kine Baník 11. augusta o 19.00 hod. Súčasťou predpremiéry bude aj beseda s tvorcami filmu. Účasť potvrdili režisér filmu Peter Butko, producentka Petra Polnišová, ktorá vo filme aj hrá, hlavná postava Robo Jakab a srbská herečka Marína Dír. Tvorcovia si ako miesto predpremiéry vybrali kino Baník v Handlovej preto, lebo vo filme zaznie hudba Handlovčanky Rie Ferčákovej.

„S režisérom Petrom Butkom ma spája dlhoročné priateľstvo. Robila som hudbu do viacerých jeho divadelných predstavení, on organizoval moje koncerty v Prahe,“ vysvetlila Ria Ferčáková. Podľa jej ďalších slov ju počas nakrúcania filmu oslovil s tým, že by vo filme chcel mať jej starú pieseň, ktorú si pamätal. „Bolo to tak dávno, že som na tú pesničku úplne zabudla. Musel mi pripomenúť jej text, ale aj tak som si nevedela spomenúť. Trvalo mi niekoľko dní, kým sa mi pieseň vybavila v pamäti.“

Pieseň z pera Rie Ferčákovej bude dokresľovať postavu srbskej herečky Maríny Dír, ktorá ju vo filme aj spieva. Nakrúcanie scény však bolo podľa tvorcov filmu nečakane komplikované. „Natočiť krásny záber do filmu je niekedy peklo. Keď si Marína potrebuje oddýchnuť od dediny a od ľudí, ide si zamuzicírovať do slnečnicového poľa. Krásna pieseň Rie Ferčákovej "Kedysi" a krásne zábery k tomu! Avšak predstavte si pol dňa na poli, horúčava 40 stupňov, na oblohe ani obláčika, prach a hmyz. A hmyz všade, v topánkach, pod nohavicami... Pomocníci behajú s dáždnikmi aby sa herečka neopálila, kameraman nedostal infarkt a režisér niekoho neprizabil pohľadom. Vraveli sme si, že máme aspoň tú výhodu, že slnečnice sa otáčajú za slnkom, takže budú vždy otočené tak, ako sme potrebovali my otáčať kameru voči slnku, pretože pohybujúce sa slnko by nám mohlo záber komplikovať. Nestalo sa tak, slnečnice sa ani nepohli a natáčanie sa tým výrazne skomplikovalo. Keď sme večer zasadli na štábe v divadelnom klube na studenom pive, začali sme zisťovať prečo slnečnice nespolupracovali. A dozvedeli sme sa že hibernovali, pretože bolo sucho. Dlho nepršalo a aj slnečnice pre svoj pohyb, potrebujú pohon. Ten deň sme padli do postelí vyčerpaní, rozpálení, ale aj bohatší. Lebo ako hovoria Petrovčania: Čo rozum, to groš“.

Ria Ferčáková je podľa Hudobného centra vnímaná ako pesničkárka, ktorá prichádza k publiku s vlastnou tvorbou, aby ho niečím oslovila, aby mu niečo zo seba odovzdala. Uberala sa pritom po svojej najprirodzenejšej ceste spejúcej k šansónu, ktorý ju priťahoval ešte ako študentku konzervatória. Dievčenské témy plné nehy a citu rovnako ako neskoršie zrelé ženské témy sa vinú celou jej tvorbou.

Keďže Ria Ferčáková tvorcom poskytla iba text a noty piesne, sama je zvedavá na výsledok. „Tú pieseň som ešte nepočula a film ešte nevidela, takže sa na predpremiéru veľmi teším. Aj ja ju budem počuť prvýkrát,“ prezradila autorka piesne.

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.