Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Práce na oprave cesty do Žiaru pokračujú

Dátum: 02.05.2022
Počet videní: 1151
Práce na oprave cesty do Žiaru pokračujú

Výmenu krytu vozovky v Handlovej Slovenská správa ciest tento rok neplánuje.

Práce na ceste I. triedy I/9 pokračujú. Ako informoval hovorca Slovenskej správy ciest, Martin Guzi, „od okružnej križovatky v Handlovej na ulici 29. augusta po hranicu Trenčianskeho a Banskobystrického kraja prebiehajú od 1. apríla 2022 práce na stavbe Zvyšovanie pasívnej bezpečnosti na cestách I. triedy v Žilinskom a Trenčianskom kraji. V rámci modernizácie sa vymení zvislé dopravné značenie, zvodidlá, obnoví sa vodorovné dopravné značenie, upravia sa krajnice a podobne. Práce predpokladáme do augusta 2022.“

Sťažnosti z ulice 29. augusta

Viacerí obyvatelia ulice 29. augusta sa pravidelne sťažujú na hluk, ktorý spôsobujú kamióny pri prejazde mestom. Príčina sťažností však podľa hovorcu Slovenskej správy ciest vyplýva z aktuálneho stavebnotechnického stavu komunikácie, existencie neznámych inžinierskych sietí v podkladových vrstvách cesty a najmä porušovaním zákona o maximálne povolených nápravových tlakoch ťažkých nákladných vozidiel, teda z preťažovania vozidiel. Súvislá výmena krytu vozovky podľa neho čiastočne zníži hluk, nie však intenzitu dopravy. Položenie nového asfaltového koberca však Slovenská správa ciest tento rok v Handlovej neplánuje. „Investičná výstavba a správa ciest Žilina, prostredníctvom svojho Práce na oprave cesty do Žiaru pokračujú zmluvného partnera vykonáva na danom úseku priebežne bežnú údržbu - opravu výtlkov, čistenie ciest po zimnej údržbe, čistenie uličných vpustí a podobne,“ povedal Guzi.

Odstavné plochy upratuje mesto

Pretrvávajúcim problémom sú aj dve odstavné plochy na opravenej ceste I/9 nad Novou Lehotou. Plochy, ktoré slúžia vodičom ako toalety a priestor na vyhodenie odpadkov neboli súčasťou opravy cesty, lebo podľa Martina Guziho nie sú vo vlastníctve Slovenskej správy ciest. „Zo strany Slovenskej správy ciest boli na odstavných plochách osadené koše na odpadky. O likvidáciu odpadkov sa stará mesto Handlová,“ povedal hovorca Slovenskej správy ciest. Aktivační pracovníci odstavné plochy čistili naposledy 7. apríla. „Šesť aktivačných pracovníkov zbieralo odpadky na odpočívadlách v Novej Lehote. Ostatné upratovanie sa konalo pred tromi týždňami, po troch týždňoch bol na mieste neuveriteľný neporiadok. Vyzbieralo sa 200 kg odpadu.“ Jedno upratovanie podľa koordinátorky aktivačných pracovníkov, Ľudmily Hegliovej, stojí mesto v priemere 60 eur, čo za minulý rok predstavuje sumu vyše 2 700 eur.

Autor: Silver Jurtinus

Foto: Aktivační pracovníci z odpočívadla odnášajú stovky kilogramov odpadkov ročne. (Ľudmila Hegliová)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.