Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Boli sme sa pozrieť pod mostom. Rúškom tajomstva opradený neostane

Dátum: 30.04.2022
Počet videní: 1262
Boli sme sa pozrieť pod mostom. Rúškom tajomstva opradený neostane

Ďalšia téma rubriky Verejné priestory

Väčšina obyvateľov pozná most len z pohľadu chodca alebo vodiča. Úplne iný pohľad sa každému naskytne, ak zídete dole k rieke a zdvihnete oči.

Kedysi vraj most vznikol na príkaz vtedajších mocných a zároveň musela vedľa stáť aj kaplnka chrániaca pocestných. Tak sa v Handlovej zišli dve ikonické stavby vedľa seba. Dúfame, že o moste sa dozvieme už čoskoro viac, tentokrát nás zaujímal jeho technický stav a možnosti opráv a úprav.

Patrí medzi ikony mesta

Jednou z našich dvanástich ikonických stavieb je most, ktorý prepája Námestie baníkov s Ul. Partizánskou a dlhé roky sme si ho nevšímali. Záznam o moste eviduje mestský úrad po prvýkrát na inventárnom zozname mostov vtedajších Technických služieb mesta Handlová z 31.12.1990, ďalšie informácie nachádzame na delimitačnom protokole o odovzdaní a prevzatí nehnuteľného majetku medzi Okresným národným výborom Prievidza v likvidácií a Mestským úradom v Handlovej s dátum 1. mája 1991, čím prešiel do majetku mesta. Vtedajšia nadobúdacia hodnota mostu bola podľa vtedajšieho záznamu vrátane interpunkčných znamienok 158,293.814.- Kčs. Najkrajšie kamenné súčasti mosta, ktorého vznik zatiaľ iba predpokladáme v 15. storočí, a teda pravdepodobne je len o niečo mladší ako handlovský kostol, boli na povrchu postupne prispôsobené potrebám dopravy. Na mostové teleso sa nanášali vrstvy asfaltu, pribudla kovová lávka pre peších, potrubia, kovové konštrukcie. Tí starší si možno dodnes pamätajú veľmi hlučnú kovovú lávku pre chodov, neskôr vymenenú, kde bolo pred nedávnom upravené zábradlie hliníkovými dielcami, aby chodov chránilo pred nepriazňou počasia.

Pripravuje sa výskum

K mostu sa vybrali začiatkom tohto apríla dvaja handlovskí architekti Patrik Juríček a Rastislav Nemec. Obhliadka na tvári miesta mala za cieľ povedať si víziu, ako túto súčasť širšieho centra mesta zveľadiť. Zub času nahlodal stredový pilier, okolie mosta pôsobí hlavne takto začiatkom jari trochu pochmúrne a tento kút mesta si vyžiada spoluprácu viacerých subjektov. Obaja architekti veľmi opatrne dodali, že v kontexte súčasnej doby nekompromisného nárastu cien stavebných materiálov, prác a energií, bude jeho celková oprava náročná a vyšplhá sa na niekoľko desiatok tisíc eur, takže sa určite nebude realizovať ihneď, pokiaľ sa nenájdu iné, mimorozpočtové zdroje. Čo však možné je, je aspoň uchovať v jeho okolí poriadok, odstrániť náletové dreviny, natrieť zábradlie, zmeniť náter na priľahlom protipovodňovom múre, urobiť budúcu vizualizáciu mosta aby sa postupne mohol začať meniť vzhľad tohto kúta mesta, kde architekti vidia v jeho okolí potenciál pre malé komunitné aktivity. Keďže by sa v tomto roku mal dokončiť v Handlovej malý projekt cestovného ruchu a vzniknúť náučný chodník ktorý pospája dvanásť ikonických stavieb mesta, na túto našu pamiatku sa aktuálne pripravuje výskum, aby handlovská pamiatka neostala opradená rúškom tajomstva.

IMG_7622_cmyk

Má toto miesto potenciál pre malé komunitné aktivity?

Autor: Jana Paulínyová

Titulná foto: JP (Najstaršie kamenné súčasti mosta sú pravdepodobne z 15. storočia.)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.