Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Vo veku 93 rokov nás navždy opustil čestný občan mesta Handlová Jozef Juríček

Dátum: 08.12.2021
Autor: Jana Paulínyová
Počet videní: 2869
Vo veku 93 rokov nás navždy opustil čestný občan mesta Handlová Jozef Juríček

Jozef Juríček takmer 30 rokov viedol mesto Handlová. Na počesť Jozefa Juríčeka je na budove Mestského úradu v Handlovej vyvesená čierna zástava.

Jozef Juríček, 13.04.1928, Plužná (ČR) – 7.12.2021, Handlová

Pán Jozef Juríček, ako mnohí z Handlovčanov, začal svoje pracovné pôsobenie na Bani Handlová, kde nastúpil v roku 1952. V roku 1960 bol zvolený za tajomníka Miestneho národného výboru (MNV) a v roku 1964 bol zvolený za predsedu MNV. Počas jeho pôsobenia vyrástla Handlová na moderné mesto, ktoré sa stalo centrom mnohých spoločenských aktivít na hornej Nitre. Pán Jozef Juríček vykonával funkciu predsedu MNV až do roku 1989, kedy odišiel do starobného dôchodku. 

Za svoju prácu získal množstvo ocenení: Vzorný pracovník Handlovských uhoľných baní, Čestný odznak – vzorný pracovník, koncernu Uhoľné a lignitové bane, za uznanie pracovných zásluh. V roku 1978 mu bolo udelené Vyznamenanie za zásluhy o výstavbu a v roku 1980 mu prezident vtedajšieho Československa udelil štátne vyznamenanie za vynikajúcu prácu. V činnosti národných výborov mu udelil Stredoslovenský Krajský národný výbor v Banskej Bystrici vyznamenanie vzorný pracovník národného výboru a od Ministerstva vnútra Slovenskej socialistickej republiky mu bolo udelené ocenenie zaslúžilý pracovník národného výboru.

Na svojom konte má spracovanie Kroník mesta Handlová za roky 1960 až 1985, ktoré písal ako vtedajší predseda MNV. Už ako dôchodca spracoval kroniky mesta za roky 1987 – 1990.

Jozef Juríček bol príkladom človeka s pevnými zásadami, s organizačnými schopnosťami a zároveň človeka s veľkým srdcom. I na dôchodku bol stále aktívnym obyvateľom mesta so záujmom o spoločenské dianie, pokiaľ mu to umožňoval zdravotný stav. Jozef Juríček je od roku 2010 držiteľom najvyššieho morálneho ocenenia mesta Handlová – Čestný občan mesta Handlová. „Jožko báči“, ako ho familiárne volali Handlovčania, sa stal legendou Handlovej, človek ktorý vždy spájal ľudí pre dobro mesta.

Mesto Handlová vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a blízkym. Česť jeho pamiatke!

Posledná rozlúčka s pánom Jozefom Juríčekom bude v piatok 10. decembra 2021 o 13.00 h v Dome smútku na cintoríne v Handlovej.

Kondolenčné listiny sú prístupné vo vestibule Mestského úradu v Handlovej, Námestie baníkov 7,  do piatka 10. decembra 2021 do 12.00 h.

FOTO: Archív MsÚ Handlová 2010

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.