Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Po pamiatke zosnulých nemusia zostať kopy nevyseparovateľného odpadu

Dátum: 26.10.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1361
Po pamiatke zosnulých nemusia zostať kopy nevyseparovateľného odpadu

Najlepšie sú prírodné materiály.

Na samosprávu sa prostredníctvom Odkazu pre starostu obrátilo viacero ľudí s požiadavkou separovania odpadu v cintoríne. Aktuálne sú na handlovskom cintoríne umiestnené tri veľkokapacitné kontajnery a niekoľko nádob na biologický odpad. „Stalo sa, že sme v nádobách na biologický odpad našli aj iný druh odpadu, plasty aj sklo, všeličo,“ povedal správca cintorína Miroslav Mičo a dodal, že vo veľkokapacitných nádobách sa na handlovskom cintoríne už objavili aj naozaj kuriózne predmety. „Okrem bežného odpadu sme tam už našli aj vyhodenú chladničku!“

Lacné = nekvalitné

Separovať odpad v cintoríne sa zdá byť jednoduché. Plastový obal po vyhorenej sviečke patrí do plastu, sklený svietnik patrí do skla. Nie je to však také jednoduché. Dekoračné predmety určené na hrobové miesta sú lacné preto, lebo sú často vyrobené z materiálov, ktoré nie sú určené na separáciu. Lacné predmety sa často vyrábajú z nekvalitných zmesových surovín a tie zhodnocovatelia druhotných surovín neodoberajú. „Takýto odpad sa považuje za znehodnotený odpad, plastový obal po sviečke obsahuje zvyšky vosku prípadne gleju. Sklené kahance obsahujú plastové vrchnáky alebo stojany. Tieto časti by pred vytriedením bolo potrebné oddeliť. Kvety z kvetináčov je tiež potrebné oddeliť od plastového črepníka a odpad vytriediť do plastu a nádoby na bio odpad. Plastové vence obsahujú okrem plastových kvetov aj drôty a lepidlá,“ povedal Vladimír Borák, riaditeľ spoločnosti Hater – Handlová, ktorá pre mesto zabezpečuje environmentálny servis. Problém s nesprávnym triedením zaznamenali podľa Boráka na cintoríne aj v nádobách určených pre biologicky rozložiteľný odpad, do ktorých síce ľudia vyhodili trávu, listy a živé kvety, ale zabalené v igelitových vreciach, čím sa celý obsah nádoby znehodnotil a namiesto na kompost putoval na skládku.

Pokusné triedenie

Aj napriek tomu, že triedenie cintorínskeho odpadu nie je jednoduché, sa mesto po dohode so správcom cintorína a s konateľom spoločnosti Hater - Handlová dohodlo, že na skúšku budú v cintoríne umiestnené aj nádoby na plast a sklo. Po čase mesto zhodnotí, akým spôsobom sa nádoby využívajú.

Najlepšie sú prírodné materiály

Vývoz bioodpadu a jeho spracovanie je až o 70 % lacnejšie, ako vývoz a likvidácia zmesového odpadu. Aby bol podiel bioodpadu na cintorínoch čo najväčší, musí každý začať od seba. Ozdoby, vence a kvety z plastu sú lacné a trvácne, tvoria však najväčšiu zložku odpadu na cintoríne. Život je pominuteľný a spomienka na zosnulých je večná. No kvet, či veniec, ktorý zdobí hrob, večný byť nemusí. Ekologicky najprijateľnejšou alternatívou sú živé kvety v črepníkoch, či vo váze a vence a ozdoby z prírodných materiálov. Alternatíva je dokonca možná aj pri sviečkach. „Ak chceme na hrob priniesť sviečky, môžeme si vybrať bezobalové sviečky z rastlinného alebo včelieho vosku a vložiť ich do akéhokoľvek skleného pohárika. Sviečky si tiež môžeme vyrobiť aj doma zo zvyškov vosku a umiestniť ich na hrobe do skrinky, do ktorej sa dajú dlhé sviečky vložiť a vietor ich nesfúkne. Prípadne môžeme na hrob priniesť misu s pieskom, do ktorého zapichneme dlhé bezobalové sviečky,“ povedala Monika Suchánska z prírodného cintorína Záhrada spomienok vo Zvolene.

Biologický odpad

Zelené časti z vencov a kytíc, živé kvety, lístie, menšie konáre vhadzujte do hnedých nádob na bio odpad. Tento odpad bude vyvezený na skompostovanie.

Sklený odpad

Fľaše, poháre, sklené svietniky bez umelých a kovových vrchnákov vhadzujte do kontajnerov na sklo (zelené železné domčeky). Tento odpad bude odvezený na recykláciu.

Ostatný odpad

Umelé kvety, stužky, polystyrén, igelity, vrchnáky zo svietnikov, kahance očistené od vosku vhadzujte do žltých nádob na plasty.

0001_1

Foto: ENVIPAK - Pamiatka zosnulých

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.