Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Stretnutie pri takmer zabudnutom pomníku

GALÉRIA
Dátum: 21.09.2021
Počet videní: 1883
Stretnutie pri takmer zabudnutom pomníku

Na pomníku je vyrytých 142 mien obetí 1. svetovej vojny z Handlovej.

V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva si v pondelok 20. septembra uctili pamiatku Handlovčanov padlých v 1. svetovej vojne. V programe vystúpili folklórna skupina Hájiček z Chrenovca – Brusna a spevácka skupina Grünwald z Handlovej.

 

Veľká vojna v Handlovej

Dôsledky Veľkej vojny, ako v tom čase volali 1. svetovú vojnu, sa nevyhli ani Handlovej. Na základe všeobecného mobilizačného rozkazu z 30. augusta 1914 narukovalo do rakúsko-uhorskej armády takmer 800 handlovských mužov vo veku od 20 do 50 rokov, teda takmer štvrtina práceschopných mužov. Väčšina narukovala k 12. pešiemu pluku v Trenčíne, niektorí k 14. pluku v Nitre a Bratislave.

Handlová musela do vojny dodať aj 80 konských záprahov s kočišmi, štyri kostolné zvony boli použité ako materiál pre vojnové účely a mestečko muselo zaplatiť aj vojnovú pôžičku 300 000 korún. Všetka práca zostala na bedrách žien, starcov a detí.

Dobre sa neviedlo ani handlovským baníkom. Podnik bol zmilitarizovaný, baníci sa zmenili na vojakov, ktorí si svoje vojenské povinnosti plnili pod zemou. Zlé sociálne postavenie, hlad a bieda premenili Handlovú na vriaci kotol. Začala sa séria štrajkov a protestných akcií. Najtragickejším bol deň 22. júl 1918, ktorý po sebe zanechal štyri obete.

Po skončení vojny sa prví Handlovčania začali vracať z frontu v decembri 1918. Nevrátili sa však všetci.

 

Pomník načas v nemilosti

Obyvatelia Handlovej obetiam 1. svetovej vojny venovali pomník, ktorý bol v ére socializmu dlhé desaťročia zatajovaný. Pomník dali zhotoviť karpatskí Nemci, ktorí sa na jeho výstavbu zložili vo verejnej zbierke. V roku 1923 ho postavili na súčasnom Námestí baníkov v priestore pred dnešným Podnikateľským inkubátorom.

Pomník z kararského mramoru vytvoril banskobystrický sochár Karol Horn. Zobrazuje zraneného vojaka, ku ktorému sa skláňa druhý vojak. Na tabuľových platniach sú mená všetkých vojakov, Handlovčanov, ktorí o svoj život prišli na bojiskách 1. svetovej vojny na talianskych, srbských, či ruských bojových poliach.

Pri prestavbe námestia v rokoch 1955 - 1956 bol pomník z centra mesta odstránený a premiestnený na novootvorený mestský cintorín. Na hromade sutín a s rozbitými pamätnými tabuľami však pietnu funkciu neplnil. V rokoch 1966 – 1967 vytvorili Martin Prôčka a Ján Procner Pomník obetiam handlovského štrajku a z ich iniciatívy bol pomník obetiam 1. svetovej vojny umiestnený ako doplnkový objekt na zadnú stranu nového monumentu.

V závere roka 2017 samospráva mesta Handlová získala dotáciu na reštaurovanie Pomníka obetiam 1. svetovej vojny. Reštaurátorské práce vykonal akademický sochár Dušan Hagara.

Na pomníku je vyrytých 142 mien vojakov, ktorí sa domov, do Handlovej, už nikdy nevrátili. Najmladšou obeťou vojny bol len sedemnásťročný Paul Hickl, ktorý padol na ruskom fronte v roku 1914.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.