Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zámer vybudovať oplotené stojiská na odpad je pozastavený

Dátum: 08.09.2021
Počet videní: 1684
Zámer vybudovať oplotené stojiská na odpad je pozastavený

Výnimočné zvýšenie cien stavebných materiálov sa dotklo aj zámeru mesta.

Zámer vybudovať oplotené a uzamykateľné stojiská na odpad pri bytových domoch je dočasne pozastavený. Na mestskom zastupiteľstve v auguste o tom informovala primátorka, Silvia Grúberová. Mesto vytipovalo plochy, identifikovalo vlastnícke vzťahy a navrhlo infraštruktúru stojísk. Odhadované náklady na vybudovanie 110 stojísk v celom meste by však po zvýšení cien stavebných materiálov stúpli na viac ako jeden milión eur. „Je to závratná suma, ktorú si z vlastných financií nevieme dovoliť a postupná realizácia by mohla trvať aj päť rokov. V apríli sme odhadovali sumu na prvú etapu, 200 000 eur, pričom sme predpokladali, že by mala tvoriť približne 40 % celkových nákladov,“ povedala primátorka.

Vybudovanie uzamykateľných stojísk na odpad je podľa primátorky dôležité pre váženie odpadu a spravodlivý výpočet poplatku za komunálny odpad. Zavedenie platieb za odvoz komunálneho odpadu podľa jeho množstva bez uzamykateľných stojísk môže byť podľa primátorky kontraproduktívne, keďže by stúpla  „odpadová turistika“ a množstvo čiernych skládok.

Mesto teraz počká na vyhodnotenie analýzy odpadového hospodárstva v Handlovej, ktorú pripravuje Inštitút cirkulárnej ekonomiky a bude zvažovať aj iné alternatívne riešenia. Samospráva bude čakať aj na eurofondové výzvy, v ktorých by sa mohla uchádzali o finančné zdroje na tento projekt.

 

Ilustračné foto: trebisov.sk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.