Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Minister Krajniak o firme Hater - Handlová: Takto má vyzerať sociálny podnik!

GALÉRIA
Dátum: 20.08.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 4504
Minister Krajniak o firme Hater - Handlová: Takto má vyzerať sociálny podnik!

Podľa ministra si riaditeľ firmy, Vladimír Borák, zaslúži cenu za Sociálny čin roka. 

Spoločnosť Hater – Handlová sa pred niekoľkými týždňami pretransformovala na sociálny podnik a stala sa tak jedným z najväčších sociálnych podnikov v regióne. „Momentálne zamestnávame 73 ľudí z toho 24 sú ľudia s postihnutím,“ povedal riaditeľ firmy, Vladimír Borák. Ako dodal, hendikepovaní pracovníci sú zapojení vo všetkých činnostiach firmy od zvozu a triedenia odpadu cez stavebné práce a prípravu kompostu až po skrášľovanie mesta, keďže sa uplatňujú aj ako záhradníci pri zveľaďovaní mestskej zelene.

Pracovné pozície pre hendikepovaných prispôsobujú každému pracovníkovi individuálne. „Hendikepovaní ľudia chcú pracovať, častokrát však pracovať nemôžu. My sme tu na to, aby sme im pomohli a tú pracovnú pozíciu prispôsobili,“ povedal Borák.

V piatok, 20. augusta, podnik navštívil Minister práce, sociálnych vecí a rodiny, Milan Krajniak (SME RODINA). Spoločnosť Hater – Handlová je podľa ministra dobrý príklad, ako majú sociálne podniky fungovať. „To nemá byť tak, že niekto berie dotácie a keby dotácie neboli tak sa rozpustí, lebo nemá dôvod fungovania. Toto je životaschopná firma, ktorá plní ešte aj obrovskú sociálnu funkciu a okrem iného neuveriteľným spôsobom skrášľuje Handlovú,“ povedal Milan Krajniak.

Podľa jeho ďalších slov podnik zamestnáva viac ako dvadsať ľudí, ktorí by si za iných okolností pravdepodobne veľmi ťažko hľadali prácu, preto je to obojstranne výhodná spolupráca. „Nielen, že tí ľudia pracujú, ale navyše im sociálny podnik vytvoril také podmienky, že sú zjavným prínosom pre spoločnosť a pre komunitu v Handlovej. Sú plnohodnotne začlenení do spoločnosti.“

Podľa ministra firma aj vďaka hendikepovaným pracovníkom rozširuje svoje pôsobenie. „Hater – Handlová pôsobí na voľnom trhu a vyhráva v okrese Prievidza ďalšie a ďalšie verejné súťaže v absolútne tvrdej konkurencii, aby poskytovala svoje služby ďalším obciam.“ Podľa Krajniaka je Hater – Handlová presne ten typ sociálneho podniku, ktorý ukazuje, že sociálne podniky majú veľký zmysel. Podotkol, že Úrady práce podporujú nielen hendikepovaných ľudí ale aj iné zraniteľné skupiny na trhu práce, ako napríklad ľudí starších ako 50 rokov, čerstvých absolventov bez praxe alebo členov niektorej z marginalizovaných komunít.

Na stretnutí v sídle firmy sa primátorka mesta, Silvia Grúberová, zaujímala o pokračovanie projektu rezortu "Pracuj, zmeň svoj život", cez ktorý mesto Handlová aktuálne zamestnáva deväť ľudí. Minister Krajniak potvrdil, že projekt bude v mierne pozmenenej podobe pokračovať. Zaujal ho aj návrh primátorky Grúberovej, aby si obyvateľ mesta mohol svoj dlh voči samospráve odpracovať vo verejnoprospešných službách. „Nápad je to veľmi dobrý, ide o to, akým spôsobom to legislatívne upraviť a zaviesť špeciálny systém prác vo verejnom záujme. Ako nápad sa mi to zdá zaujímavé a budeme o tom hovoriť s kolegami na ministerstve,“ prisľúbil minister.

Milan Krajniak primátorke Silvii Grúberovej odporučil, aby riaditeľa spoločnosti Hater – Handlová, Vladimíra Boráka, navrhla na ocenenie Sociálny čin roka. „Myslím si, že v užšom výbere by mal šancu sa kvalifikovať,“ povedal Milan Krajniak. 

Ministra v Handlovej spravádzali poslankyňa Národnej rady SR Petra Hajšelová (SME RODINA), riaditeľka Sociálnej poisťovne pobočka Prievidza, Gabriela Smoláriková a riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Prievidza, Jozef Fabian.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.