Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dvaja Handlovčania sa pripravujú na mimoriadne výkony

Dátum: 31.07.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2281
Dvaja Handlovčania sa pripravujú na mimoriadne výkony

Horolezec Marek Radovský / Cyklista Silvester Snitka

Marek Radovský: Obrovské žulové steny pôsobia na každého horolezca magicky

Kedy ste začali s lezením?

K lezeniu som sa dostal obrovskou okľukou. Rodičia ma odmala viedli k láske k prírode a k horám. Neskôr sme chodili robiť hrebeňové túry na naše krásne pohoria a napokon ma pritiahli aj najvyššie hory v Európe, kde som zistil, že by som potreboval ovládať aspoň základy práce s lanom, stúpacími železami (mačkami) a ďalšou lezeckou výbavou. Tak ma kamarát zavolal, aby som si skúsil lezenie na Bralovej skale, kde som spoznal ľudí z HK Prometeus Handlová pod vedením Števka Krča a zistil som, akí skvelí ľudia sú tam a aké krásne je lezenie. Po dlhých rokoch tvrdej práce ste sa dostali do reprezentácie.

Aká dlhá to bola cesta?

Od prvého dňa som si zamiloval horolezectvo, teda lezenie v horách, nie len na umelej stene alebo cvičných skalkách. Takže som začal študovať všetko, čo treba ovládať a postupne som sa zlepšoval. Stal som sa horolezeckým inštruktorom Slovenského horolezeckého spolku James, mám trénerskú licenciu a niekoľko rokov som trénoval Petra Kurica. Venoval som sa stavaniu ciest na umelých stenách a stal som sa špecialistom na drytooling (lezenie s mačkami a cepínmi). Tréning, ktorý som si nastavil na začiatku, prinášal ovocie. Síce to trvalo dlhšie, keďže som začal liezť až ako 25 ročný, ale postupne prišiel progres a v roku 2018 som sa dostal do drytoolovej reprezentácie Slovenska. Odvtedy som pravidelne v nej a stal som sa aj členom ľadovej komisie v SHS James. Sezóna 2020 bola veľmi vydarená a podarilo sa mi preliezť viacero veľmi vážnych výstupov v Tatrách, za čo som bol následne ocenený komisiou alpinizmu a nominovaný do reprezentácie Slovenska pre rok 2021, takže som sa zaradil medzi absolútnu slovenskú špičku. Za rok 2020 ste dostali Striebornú karabínu.

IMG_0184 Marek

Čo je to za ocenenie a za aký výkon ste ho získali?

Striebornú karabínu udeľuje Slovenský horolezecký spolok JAMES len raz za čas, bol som preto naozaj prekvapený, keď náš prelez takto ocenili. Špecializujem sa na ťažké prvovýstupy. Leziem voľne, teda len za pomoci skaly a skoby, iné istiace pomôcky slúžia len na zachytenie prípadného pádu. Vysoké Tatry máme „po ruke“, preto tam lezieme najviac. Direttissima je kultová cesta, ktorú sa už vyše 30 rokov pokúšali vyliezť voľne najlepší lezci Slovenska, Česka, Slovinska, Poľska a podarilo sa to napokon mne. Bielovodská dolina je jedna z najvzdialenejších a najnedostupnejších dolín u nás, čo robí lezenie o to zaujímavejším. Kačací mních je monumentálna pyramída v strede doliny, nádherná, kolmá 400 metrová stena, ktorá ponúka to najťažšie lezenie u nás. Vyliezol som najťažšiu dĺžku štýlom „On Sight“, to znamená, že prídem, pozriem sa na to, odhadnem, koľko materiálu na zaistenie budem asi potrebovať, to si vezmem a uvidíme, ako to dopadne. A dopadlo to dobre. Je to jedna z najkrajších a aj najťažších ciest, aké som liezol.

Ktorá bola vaša doposiaľ najťažšia expedícia? A ktorá najkrajšia?

Najkrajšia a aj najťažšia je vždy práve tá posledná, alebo aktuálna. Asi najkrajšie spomienky mám na výstup na Elbrus, kde sme s bratom stáli na tomto 5 642 metrov vysokom kopci, najvyššom bode Európy spoločne. Najťažšie lezenie bolo asi v severnej stene Vertainspitze Nordwand Sulden v Taliansku a najdobrodružnejšie a zároveň asi aj najnebezpečnejšie bolo lezenie na Mangart v Slovinsku, kde sme liezli s tandemovým padákom na chrbte a chceli sme zletieť z vrcholu, no chýbala nám polhodinka, na to aby sme to mohli zrealizovať.

Prečo ste si pre cieľ vašej expedície vybrali práve západný Kokshaal Too?

Kokshal Too je nádherná oblasť v Kirgizsku, kde steká ľadovec Kyzyl Asker, ktorý je obklopený nádhernými štítmi do 6 000 metrov. Obrovské žulové steny pôsobia na každého horolezca magicky, takže sa tam chcem pozrieť a ak nám to hory dovolia, aj niečo vyliezť.

Čo presne máte v pláne?

Hlavne podnikať prvovýstupy na priľahlých stenách, kde je obrovský potenciál na nové cesty.

3._dĺžka_v_previsnutom_kúte

Koľko prvovýstupov už máte za sebou a aký je to pocit, preliezť niečo, o čo sa predtým nik nepokúsil alebo to nedokázal?

Prvovýstup je niečo krásne, navždy sa zapíšete do histórie danej lokality. Pocit neistoty, nevedomosti je zaujímavý, o to krajší, keď sa to podarí a vznikne pekná cesta. V Sykkylvene v Nórsku mám asi najkrajší prvovýstup, skoro tisíc metrového kuloáru. Nazvali sme ho Krčov žľab (Krč Renna) na počesť Števka, čo nás, niekoľko generácií naučil všetko, čo sme potrebovali. V Tatrách sa mi každý rok podarí otvoriť niekoľko nových smerov, spomeniem len pár Prometeus M9,Jahňací štít, Slabé kone M8 A0, Pustá stráž Bielovodská dolina, Bumerang M9+, Galéria Patrie, Mlynická dolina. Kto budú vaši spolulezci? Spolulezcami budú Juraj Švingal z ABC Bratislava a Lukáš Bulla z Lokomotívy Nitra.

Čím sa živíte? Dá sa horolezectvom na Slovensku uživiť?

Živil som sa dlhé roky ako konštruktér, ale seriózna práca nejde dokopy so serióznym lezením, takže sa už niekoľko rokov živím výškovými prácami. U nás sme 20 rokov pozadu so všetkým, takže ani v lezení nie je možné byť profesionálom. Nie je u nás nik, kto by nemusel popri lezení pracovať. Možno raz...

Silvester Snitka: Ak si dokážete nastaviť hlavu, dokážete si prerobiť aj telo

Aktuálny Guinnessov rekord v počte krajín prejdených na bicykli za 24 hodín drží Maďar Dávid Kővári, ktorý prešiel sedem krajín. Handlovčan Silvester Snitka sa v septembri pokúsi prejsť deväť štátov. Dávid Kővári štartoval 22. augusta 2017 z Poľska a prešiel Česko, Slovensko, Rakúsko, Maďarsko, Slovinsko a Chorvátsko. Rok pred ním podobnú trasu, ale opačným smerom, absolvovali Angličania James Van Der Hoorn a Thomas Reynolds, ktorí držia Guinnessov rekord za najväčší počet navštívených krajín na bicykli za 24 hodín v skupine. Ženský Guinnessov rekord v tejto disciplíne drží Maďarka Maja Tóthová. V roku 2018 prešla päť krajín. Začala na Slovensku a prešla Rakúskom, Maďarskom, Slovinskom a skončila v Chorvátsku.

267

Akú trasu ste pre svoj pokus o prekonanie Guinnessovho rekordu zvolili?

Moja trasa bude začínať v Taliansku a ďalej bude prechádzať cez Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Rakúsko, Nemecko, Francúzsko, Luxembursko, Belgicko a končiť bude v Holandsku. Je to trasa dlhá okolo 740 kilometrov, čo znamená že 24 hodín budem musieť ísť rýchlosťou priemerne 31 km/ hod. V úvode budem ťažiť z prvých desiatich kilometrov, čo je vlastne zjazd z Talianska do Švajčiarska.

Ako ste sa dostali k cyklistike?

Pracujem v hoteli v Rakúsku a boli tam ubytovaní hostia, manželský pár, ktorí mali so sebou cestné bicykle a jeden, rezervný, mali odložený v plavárni. Opýtal som sa, či by som si ho mohol vyskúšať a oni mi to umožnili. Všetko mi ukázali, aj ma vystrojili. Trasu okolo jazera Attersee, kde som vtedy pracoval, mi na mojom bicykli, ktorý som rekreačne párkrát do roka vytiahol, trvala dve a trištvrte hodiny. No a na tom požičanom cesťáku, v hodnote sedemticíc eur, som to spravil za hodinu a pol. Bolo rozhodnuté! Po sezóne, keď som sa z Rakúska vrátil domov, som si hneď našiel klub, kde by som spravil prvý krok. Oslovil som teda pána Jána Stejskala, bývalého majstra Československa v cestnej cyklistike, vstúpil som do jeho cyklistického klubu CK Stejskal Team Prievidza a on ma do tohto športu zasvätil. Takto som sa zoznamoval s cyklistikou a po prvotných skúsenostiach som začal chodiť aj na preteky. Po dvoch rokoch som prestúpil do CK Falange Bratislava, ktorý má veľkú členskú základňu a tu pôsobím doteraz. Tento rok je to moja siedma sezóna pretekania na cestnom bicykli.

Venovali ste sa predtým iným športom?

Inému športu som sa predtým nevenoval. Keď som bol mladší, hrával som za Handlovú kolky - ako dorastenec a neskôr aj za mužov. Ale inak som sa športu veľmi nevenoval.

Takže so športom ste začali až vo vyššom veku?

Áno, s týmto športom som začal presne v päťdesiatke, „v polovici života“ som nastúpil rovno do kategórie Masters C, ktorá je od 50 do 59 rokov. Ale ako sa hovorí, nikdy nie je neskoro. Ján Stejskal mi raz povedal: „Ak si raz zamiluješ bicykel, tak je to láska na celý život“. A u mňa sa to nejako potvrdilo. Bicykel je moja vášeň, je to aj určitý druh životného štýlu a hlavne robím tým niečo aj pre svoje zdravie. Veľa ľudí pohyb nemá, čo je na ich škodu. Podľa mňa je dôležité udržiavať sa v kondičke.

Aké úspechy sa vám zatiaľ podarilo dosiahnuť?

Po dvoch rokoch, keď som sa už niečo naučil, cítil som, že mi niečo chýba. Kúpil som si teda bicykel najvyššej rady, upravil som stravu, stal som sa vegetariánom, schudol som desať kilogramov a to mi prinieslo aj určité výsledky. V roku 2019 som bol desaťkrát na „bedni“ a vyhral som aj Pohár Merida Cup v kategórii Masters C. Takže viditeľné výsledky sa dostavili. Je to hlavne o nastavení hlavy. Ak si dokážete nastaviť.

IMG_5368

IMG_6194

Ako sa pripravujete na prekonanie rekordu?

Pripravujem sa pod taktovkou môjho osobného trénera a pri jeho tréningoch cítim, že moja výkonnosť stúpa. Tak napr. päťsto kilometrov s prestávkami som spravil za dvadsať hodín, alebo tristokilometrovú časovku som išiel deväť hodín v rýchlosti 33,4 km/hod. To sú také vnemy, ktoré mi dávajú pocit, že to môžem zvládnuť. Kedy štartujete? Plánovaný štart je okolo 8. septembra. Presný deň bude závisieť od viacerých faktorov. Jedným z nich je počasie a smer vetra, ale záležať bude aj na covidovej situácii. Prejsť deväť krajín v tejto ťažkej situácii nebude jednoduché, všetko musíme vopred dohodnúť s jednotlivými ambasádami, aby ma pri prechode hraníc nezdržiavali. Celý priebeh chceme aj s mojim realizačným tímom sprostredkovať aj priateľom a fanúšikom. Pracujeme na tom, aby každý mohol online sledovať, kde sa pohybujem a ak všetko dobre dopadne, možno budú aj živé vstupy každú hodinu v rádiu, ako nám náš pokus prebieha.

Silver Jurtinus

Obaja športovci potrebujú na svoje expedície približne 2 000 eur. Ak vás príbehy handlovských športovcov oslovili a radi by ste im finančne pomohli, neváhajte a kontaktujte ich emailom.

Marek Radovský marek.radovsky@gmail.com

Silvester Miloslav Snitka silvo1965@gmail.com

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.