Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mesto chce získať lúku na Troch studničkách

Dátum: 26.05.2021
Autor: EWORKS.sk
Počet videní: 1333
Mesto chce získať lúku na Troch studničkách

Na mestskom zastupiteľstve 
budú poslanci zajtra 27.5. rokovať o návrhu
odkúpiť pozemky Hornonitrianskych baní Prievidza a Rímskokatolíckej cirkvi v lokalite Tri studničky.

Súkromná spoločnosť Vaša s.r.o. uvažuje o zriadení ohradenej zvernice v rozsahu 62 ha v lokalite Tri studničky. Územím prechádza turistická trasa, banský náučný chodník, je tam banská štôlňa a je to obľúbené výletné miesto obyvateľov mesta. „Poviem otvorene, že zámer v takomto rozsahu sa nielen mne, ale i celej Správnej a Dozornej rade neziskovej organizácie Handlovské lesy nezdá šťastný. Radi by sme dosiahli rozumný kompromis, preto v spoločných stretnutiach pokračujeme,“ napísala primátorka Silvia Grúberová na sociálnej sieti.

Ako primátorka upozornila, mesto v lokalite Troch studničiek nevlastní žiadne pozemky. Časť lúky na Troch studničkách patrí Hornonitrianskym baniam Prievidza (HBP) a cirkvi. Obkolesené sú lesnými pozemkami spoločnosti Vaša. „Našim zámerom je odkúpiť banské a cirkevné pozemky s cieľom, aby ich Handlovčania mohli ďalej využívať. Jedným z cieľov neziskovej organizácie Handlovské lesy je mať nad nimi dohľad a obnoviť rekreačný charakter pre obyvateľov aj s jednoduchým prístreškom. O tomto so spoločnosťou Vaša, ale aj s HBP a cirkvou hovoríme, pretože našim záujmom je a vždy bude verejný zreteľ. Sme volení vami, obyvateľmi mesta, zastupujeme každého jedného z Vás a ubezpečujem Vás, že vyvíjame úsilie, aby nám blízka lokalita ostala prístupná pre nás všetkých,“ napísala na facebooku primátorka Grúberová.

Mesto Handlová má záujem o 2 661 m2 pozemkov Hornonitrianskych baní Prievidza a 1 493 m2 pozemkov vo vlastníctve Rímskokatolíckej cirkvi farnosti Handlová. „Lesné porasty neplnia podľa zákona o lesoch len produkčnú funkciu. Tvoria nezastupiteľnú zložku životného prostredia a poskytujú celej spoločnosti dôležité ekosystémové služby. Toto by mal mať na zreteli každý správca a pri nakladaní so svojím lesom zohľadniť aj práva všetkých dotknutých osôb a mať na zreteli výrazným spôsobom aj verejný záujem,“ uzavrela primátorka.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.