Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nájomníkov mestských bytov čaká viacero noviniek

Dátum: 23.02.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1806
Nájomníkov mestských bytov čaká viacero noviniek

Mestský bytový podnik Handlová začal od 1. januára 2021 využívať nový softvér pre správcov bytových domov. Podniku má pomôcť ušetriť peniaze a zároveň zlepšiť komunikáciu s nájomníkmi, ktorú teraz komplikuje koronavírus a zákaz domových schôdzí.

Nový softvér pre správcov bytových domov má zefektívniť prácu zamestnancov bytového podniku a zlepšiť komunikáciu s klientmi. „Naša predstava je taká, že všetky oznamy, upomienky aj faktúry budeme rozosielať nájomníkom emailmi a SMS správami. Takto sa dostanú k ľuďom okamžite. Domové schôdze, ktoré sú momentálne zakázané, nahradí písomné hlasovanie. O všetkých zmenách budú nájomcovia informovaní emailom,“ povedal riaditeľ podniku, Rudolf Vlk. Zamestnanci bytového podniku podľa neho teraz systém napĺňajú kontaktnými údajmi nájomníkov. Nový softvér stál 23 tis. eur, podľa Vlka však ušetrí náklady podniku. „Vyúčtovanie nákladov si po novom budeme vedieť robiť sami, čím ušetríme, keďže doteraz sme na to využívali externé firmy.“ Ďalším zdrojom šetrenia peňazí aj životného prostredia budú podľa neho úspory na papieri a poštových službách, keďže celá komunikácia medzi podnikom a nájomcami bude prebiehať elektronicky bez listinných dokumentov.

Lepšia kontrola a transparentnosť

Podľa zástupcu primátorky, Radoslava Iždinského, si nové vedenie mesta ako jednu z priorít uložilo ozdravenie mestských podnikov. „Naše mestské podniky roky fungovali vo viacerých ohľadoch veľmi neštandardne. Nie vždy to bolo vinou vedenia podniku, problémy boli spôsobené často nekompetentným zasahovaním do chodu mestských podnikov zo strany bývalého vedenia mesta.“ Ako zlý príklad hospodárenia Iždinský uviedol nákup fekálneho vozidla za 110 tisíc eur, ktoré zbytočne zadlžilo mestský bytový podnik na niekoľko rokov. „Hneď od začiatku sme začali pracovať na tom, aby sme zvýšili kontrolu, transparentnosť a profesionalizáciu v našich mestských podnikoch. Zmenili sme stanovy a spoločenskú zmluvu tak, že valným zhromaždením sa stala primátorka a mestské zastupiteľstvo zvolilo dozornú radu zloženú z poslancov a vedúceho ekonomického oddelenia mestského úradu. Ako dozorná rada sme si uložili povinnosť stretávať sa najmenej trikrát ročne a podrobne sa zaoberáme stavom v podniku, predovšetkým jeho finančnou situáciou. Dobrou správou je aj to, že konatelia mestských podnikov podávajú pravidelne správy o činnosti mestských podnikov v komisiách aj v mestskom zastupiteľstve,“ povedal zástupca primátorky.

K bytu sa už neplatiči nedostanú

Bytovú radu, ktorú okrem zástupcu primátorky tvoria konateľ bytového podniku, náčelník mestskej polície a zástupca sociálneho oddelenia, nové vedenie podľa Iždinského založilo na to, aby bytovú problematiku riešila systémovo. „Konečne sa problematike mestských bytov systematicky venujeme a každý mesiac spoločne riešime problémy a vyhodnocujeme žiadosti na byty. Naše odporúčanie predkladáme primátorke mesta, ktorá má ako štatutár mesta posledné slovo.“ Dlh nájomcov mestských bytov bol najvyšší v roku 2005, kedy sa vyšplhal na 900 tisíc eur. V súčasnosti sa dlh pohybuje zhruba na polovičnej úrovni. „Zaujímavé je, že len zhruba tretinu dlhu tvorí dlh obyvateľov Banskej kolónie, väčšinu dlžia nájomníci novopostavených bytových domov na Ligetskej, Mostnej, Dimitrovovej, Železničiarskej, v menšom pomere obyvatelia kasární na Úderníckej, ale aj starší obyvatelia z DOS-iek a domčeku sociálneho bývania na Pekárskej,“ povedal zástupca primátorky. Zásadným krokom preto bola podľa neho zmena pri predlžovaní nájomných zmlúv na bývanie v mestských bytoch. „V súčasnosti sa zmluvy predlžujú len tým nájomníkom, ktorí majú uhradené dlhy voči bytovému podniku a mestu Handlová. Je až neuveriteľné ako niektorí naši spoluobčania pristupujú k svojím povinnostiam a neplatia za nájomné, smeti, ani za psa.

Exekučné konania skrátili

Ako upozornil riaditeľ bytového podniku, Rudolf Vlk, nové nájomné zmluvy už obsahujú notársku zápisnicu, ktorá zásadným spôsobom skrátila exekučné konanie. Kým vydanie súdneho príkazu na vypratanie bytu doteraz trvalo priemerne 27 mesiacov, po novom môže bytový podnik exekučne vypratať neplatiča už za 6 mesiacov. „Za neplatičov musí dodávateľom energií a Štátnemu fondu rozvoja bývania platiť bytový podnik. Je to uzavretý cyklus. Keď nám nájomcovia neplatia, nemáme z čoho robiť potrebnú údržbu bytov,“ povedal Rudolf Vlk. Ako dodal, Mestský bytový podnik Handlová je najväčším správcom bytov v meste a aktuálne spravuje 2800 bytov.

Autor článku: Silver Jurtinus

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.