Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

O odklad platby nájmu je potrebné požiadať

Dátum: 19.06.2020
Autor: Vanda Matiašková
Počet videní: 740
O odklad platby nájmu je potrebné požiadať

Nájomníci môžu požiadať o odklad platby nájmu a súvisiacich poplatkov. Platbu nájmu však nie je možné odpustiť.

Mestský bytový podnik Handlová s.r.o. zaznamenal významný pokles príjmu z úhrad obyvateľov za nájomné a za služby spojené s bývaním. „Narastá počet neplatičov, čo má priamy súvis s našou platobnou schopnosťou pri úhradách faktúr za odobraté energie. Tento stav však nemôžeme nechať bez povšimnutia a musíme ho riešiť,“ povedal riaditeľ podniku Rudolf Vlk. Správcovská spoločnosť preto nájomníkov upozorňuje upomienkou, výzvou na úhradu nedoplatku a v neposlednom rade podaním žaloby na súd.

Zákon chráni pred výpoveďou z nájmu

Podľa zákona č. 62/2020 Z. z., ktorý prijali poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v apríli, „prenajímateľ nemôže do 31. decembra 2020 jednostranne ukončiť nájom nehnuteľnosti, vrátane nájmu bytu alebo nebytového priestoru, pre omeškanie nájomcu s platením nájomného vrátane úhrad za plnenia obvykle spojených s nájmom splatného v období od 1. apríla 2020 do 30. júna 2020, ak omeškanie nájomcu vzniklo v dôsledku okolností, ktoré majú pôvod v šírení nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19. Tento dôvod pre vznik omeškania musí byť nájomcom dostatočne osvedčený.“ Zákon však presne nešpecifikuje, akým spôsobom má nájomca svoju insolvenciu dostatočne osvedčiť. Podľa Rudolfa Vlka to môže byť napríklad doklad o výpovedi z práce. Uistil však, že každú žiadosť, ktorú nájomníci bytovému podniku doručia, budú vyhodnocovať individuálne a podnik následne vydá záväzné stanovisko. „Máme za to, že ľudia v našom meste neboli našťastie závažným spôsobom zasiahnutí súčasnou situáciou a môžu si svoje záväzky plniť v plnej miere,“ povedal riaditeľ bytového podniku. Každopádne, platby je možné odložiť na neskôr, nie je však možné ich odpustiť.

Podnik je už otvorený

Mestský bytový podnik Handlová s. r. o. je opäť otvorený pre verejnosť. Klienti môžu svoje záležitosti osobne riešiť v pondelok od 8.00 hod. do 14.00 hod., v stredu od 8.00 hod. do 15.30 hod. a v piatok od 8.00 hod. do 13.00 hod. V utorky a štvrtky je podnik pre verejnosť zatvorený. Potrebné je však dodržiavať hygienické opatrenia. Vstupovať je možné len jednotlivo, s rúškom na tvári a po použití dezinfekcie na ruky.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.