Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Nezabudnite, že daňové priznanie je nutné podať do konca januára

Dátum: 25.01.2023
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 878
Nezabudnite, že daňové priznanie je nutné podať do konca januára

Týka sa to daňovníkov, ktorí v minulom roku predali, kúpili či darovali nehnuteľnosť alebo si chcú uplatniť úľavu.

O tom koho sa týka povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností sme informovali 4. januára v aktualitách na webe mesta v článku: V minulom roku ste kúpili alebo predali nehnuteľnosť? - kliknite na tento odkaz.

Ako si uplatniť úľavu?

Nárok na zníženie dane z pozemkov u pozemkov, ktoré slúžia výhradne na osobnú potrebu ich vlastníkov (vrátane pozemkov pri rodinných domoch), uplatní daňovník starší ako 65 rokov a daňovník, ktorý je fyzickou osobou v hmotnej núdzi podaním priznania alebo čiastkového priznania k dani z nehnuteľností spolu s prílohou na to zdaňovacie obdobie, na ktoré mu prvýkrát vzniká nárok na zníženie dane najneskôr v lehote na podanie priznania, inak nárok na príslušné zdaňovacie obdobie zaniká.

Nárok na zníženie dane zo stavieb a dane z bytov u stavieb na bývanie a bytov, ktoré slúžia na trvalé bývanie ich vlastníkov, uplatní daňovník, ktorým je fyzická osoba v hmotnej núdzi, držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom, ako aj prevažne alebo úplne bezvládna fyzická osoba podaním priznania alebo čiastkového priznania k dani z nehnuteľností spolu s prílohou na to zdaňovacie obdobie, na ktoré mu prvýkrát vzniká nárok na zníženie dane najneskôr v lehote na podanie priznania, inak nárok na príslušné zdaňovacie obdobie zaniká. Rovnako tak nárok na zníženie dane u garáže alebo nebytového priestoru v bytovom dome slúžiaceho ako garáž pre motorové vozidlo vlastníka používané na jeho dopravu uplatní daňovník, ktorým je držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom podaním priznania alebo čiastkového priznania k dani z nehnuteľností spolu s prílohou na to zdaňovacie obdobie, na ktoré mu prvýkrát vzniká nárok na zníženie dane najneskôr v lehote na podanie priznania, inak nárok na príslušné zdaňovacie obdobie zaniká. U daňovníka, ktorý presiahol vekovú hranicu 65 rokov sa nárok na zníženie dane zo stavieb a dane z bytov považuje za uplatnený dosiahnutím takto ustanovenej vekovej hranice k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia.

Podrobnosti nájdete v § 6 VZN mesta Handlová č. 8/2022 o dani z nehnuteľností: https://www.handlova.sk/advertisement/detail/218014/vseobecne-zavazne-nariadenie-mesta-handlova-c-8-2022-o-dani-z-nehnutelnosti a v Handlovskom hlase č. 24/2022, ako aj v článku na webovej stránke mesta: https://www.handlova.sk/novinka/40488/dane-z-pozemkov-stavieb-a-z-bytov-sa-nezvysili

Kontakt na oddelenie daní a podnikateľskej činnosti: https://www.handlova.sk/6892/dan-z-nehnutelnosti

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.