Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Takmer tridsiatka účastníkov projektu lepšie spoznala naše mesto

GALÉRIA VIDEO
Dátum: 01.10.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1122
Takmer tridsiatka účastníkov projektu lepšie spoznala naše mesto

Vyhodnotenie ZAŽI Handlovú sa konalo symbolicky na Medzinárodný deň cestovného ruchu.

Výzva Zaži Handlovú je projekt cestovného ruchu s potenciálom osloviť nielen domácich, ale aj ľudí z blízkeho okolia formou objavovania mesta a jeho zaujímavostí.

Mesto Handlová spustilo v marci 2022 výzvu Zaži Handlovú. Išlo o spoznávanie handlovskej kultúry, histórie a prírody interaktívnym spôsobom. Účastníci museli navštíviť sedem lokalít, pričom na každej ich čakala skrytá indícia, ktorá ich naviedla na ďalšie miesto. Na niektorých stanovištiach bola hádanka, ktorú bolo potrebné vylúštiť, pri iných bolo potrebné nájsť QR kód so súradnicami. Okrem indícii našli účastníci na miestach aj informácie o lokalite kde sa práve nachádzajú. Na každom mieste bolo potrebné sa odfotografovať v tričku s logom výzvy a fotku poslať organizátorom na email ako dôkaz.   

S nápadom prišla členka Komisie kultúry a cestovného ruchu mestského zastupiteľstva Handlová (MsZ), Kristína Chovancová. Do projektu sa zapojili Karpatsko-nemecký spolok, Slovenské banské múzeum, Dom kultúry a Handlovský banícky spolok.

Celkovo sa do výzvy zaregistrovalo 34 záujemcov a na jej splnenie bol stanovený čas 2,5 mesiaca. Ukončilo ju 27 účastníkov, väčšinou rodiny s deťmi, ale pán Bátora si trasu prešiel sám. „Bývam v Handlovej od narodenia, poznám svoje mesto. Okrem práce sa venujem aj videotvorbe a preto som sa prihlásil. Bola to pre mňa výzva či to dokážem prejsť, či zvládnem nájsť miesta, kde sa nachádzajú indície a musím povedať, že som sa počas trvania výzvy dozvedel mnoho zaujímavých vecí. Bola to úžasná skúsenosť.“

Výzva nemala vekové obmedzenie, preto sa niektorým mohla zdať príliš jednoduchá a iným zas náročná. Nultý ročník však určite bude mať svoje pokračovanie. Podľa Kristíny Chovancovej bude výzva v ďalšom ročníku rozdelená na viac kategórii. „Výzvou chceme osloviť aj tých, ktorí ju už absolvovali a teda bude musieť obsahovať aj nové lokality či postupy, ale zároveň musím byť stavaná aj pre nových záujemcov, či už z nášho mesta alebo okolitých obcí a miest.“

Nultý ročník výzvy Zaži Handlovú bol vyhodnotený v čitárni domu kultúry na Medzinárodný deň cestovného ruchu, v utorok 27. septembra. „Na vyhodnotenie sme pozvali všetkých účastníkov, vedenie mesta a všetkých, ktorí pri projekte pomáhali, alebo ho podporili. Boli sme radi, že až na pár ľudí, ktorí sa nemohli zúčastniť, prišli takmer všetci. Mali sme možnosť im verejne poďakovať za to, že nám verili, že sa do projektu zapojili a že sa s nami podelili o svoje dojmy a zážitky. Za účasť vo výzve sme im odovzdali drevené medaily, diplomy a pripravili sme aj tombolu a obdarovali tak účastníkov ešte niečím naviac,“ povedala spoluorganizátorka výzvy, Vanda Matiašková z Oddelenia komunikácie a marketingu Mestského úradu v Handlovej.

Tohtoročná trasa výzvy Zaži Handlovú previedla účastníkov výzvy s podnázvom – Po stopách našich predkov po prírodných krásach okolia Handlovej, ale i po našich pamiatkach. Budeme radi, ak aj vy sa viac dozviete o všetkých miestach, ktoré absolvovali účastníci nultého ročníka. Toto boli tohtoročné miesta:

  1. indícia – METEORY

Miesto, ktoré sa nachádza nad Rematskou cestou, je známe ako turistická lokalita s veľkou lúkou, prístreškom so sedením, ohniskom a kameňom na ktorom je vytesaný dinosaurus.

  1. indícia PAMÄTNÁ IZBA

Pamätná izba bola založená v roku 2004 a je súčasťou Domu stretávania karpatských Nemcov. Dve miestnosti premenené na „malé múzeum“ mesta zriadili členovia spolku, prostredníctvom predmetov, ktoré nezištne darovali Handlovčania a rozprávajú históriu Handlovej a nemeckej menšiny, ktorá Handlovú v roku 1376 zakladala. Počas výzvy boli členovia účastníkom k dispozícii a previedli ich múzeom.

  1. indícia SLOVENSKÉ BANSKÉ MUZEUM

Múzeum prezentuje históriu ťažby hnedého uhlia na Slovensku - v Handlovej, so zameraním na priemyselnú ťažbu v 20. storočí. Pre verejnosť bolo sprístupnené v roku 2015. V expozícii sú tri podlažia. Suterén imituje podzemné priestory s ťažbou uhlia od ručného spôsobu po mechanizované dobývanie zo začiatku 20. storočia. Prízemie prezentuje dobývaciu a vŕtaciu techniku. Prvé poschodie dopĺňa informácie o vzniku uhlia, histórii banských závodov, o procese získavania uhlia a pod. Aj v tomto prípade boli k dispozícii zamestnanci SBM, ktorí účastníkom pripravili prehliadku a odovzdali im indíciu č. 4

  1. indícia VIADUKT – ŽELEZNIČNÝ MOST

Pokiaľ účastníci správne vylúštili hádanku, dostali sa k ikonickej stavbe mesta Handlová. Železničný viadukt pri vstupe do mesta od Prievidze bol dostavaný pred viac ako 100 rokmi ako súčasť vlakového prepojenia medzi Handlovou a Prievidzou. Až do dokončenia trate bol všetok tovar, vrátane uhlia, prevážaný na vozoch ťahaných koňmi alebo volmi, čo bolo veľmi nákladné a zdĺhavé.

  1. indícia KOSTOL DOBRÉHO PASTIERA

Na toto miesto sa opäť bolo možné dostať po vylúštení hádanky, ktorá sa nachádzala pri Viadukte. Kostol je poslednou veľkou kresťanskou stavbou v našom meste. Zaujímavosťou je, že bol postavený počas prebiehajúcej 2. svetovej vojny, kedy bolo prioritou štátu vojnové hospodárstvo a nie starostlivosť o duše kresťanov. Najväčšiu časť financií na výstavbu kostola zabezpečili naši prastarí a starí rodičia, ale finančnú pomoc poskytol aj tunajší banský závod a prezidentská kancelária. Zrejme preto, že bol hlavou štátu kňaz.

  1. indícia SORELA

Táto časť výzvy bola špecifická tým, že sa účastníci presúvali po stavbách postavených v štýle socialistického realizmu, pričom na jednotlivých budovách alebo v ich blízkosti hľadali QR kódy, ktoré ich smerovali vždy na ďalšie miesto. Tak prešli od Vežičky ku Kaplnke Jána Nepomuckého, ďalej k domu kultúry, Kostolu sv. Kataríny a nakoniec k triediču pri železničnej stanici.

  1. indícia Malý Grič

Posledným miestom kam účastníkov poslal QR kód od triediča bol Malý Grič. Okrem krásneho výhľadu je na Griči umiestnený zošit pre turistov, ktorí túto lokalitu navštevujú. Pre tento účel tejto výzvy bol zošit označený logom a účastníci výzvy do neho mohli napísať svoje postrehy a pocity z výzvy.

Podujatie sa mohlo uskutočniť vďaka sponzorom, spoločnostiam Uhorčík, a Búda Food & Farm, Michalovi Hertlíkovi, Earth Angel a Domu kultúry mesta Handlová.

Všetci účastníci obdržia malý dotazník spokojnosti, aby výzva na budúci rok bola ešte lepšia z dielne Oddelenia komunikácie a marketingu Mestského úradu a Earth Angel.   

Tešíme sa na budúci ročník!

Foto: Oddelenie marketingu a komunikácie mesta Handlová a súkromné archívy účastníkov výzvy

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.