Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mestskí policajti oslávili 30 rokov svojho vzniku

GALÉRIA
Dátum: 03.05.2022
Počet videní: 3393
Mestskí policajti oslávili 30 rokov svojho vzniku

Mestská polícia v Handlovej bola zriadená mestským zastupiteľstvom 1. mája 1992.

Kinosála handlovského domu kultúry sa zaplnila 29. apríla viac ako stovkou všetkých tých, ktorí stáli pri zrode tohto poriadkového útvaru a všetkých, ktorí v jej radoch pracovali a pracujú. Prítomným sa prihovorila primátorka mesta Silvia Grúberová, aktuálny náčelník Marcel Jánošík, ako aj bývalý primátor mesta Jaroslav Izák, ktorý bol pri zrode Mestskej polície Handlová. Pozvanie prijal autor publikácie Encyklopédia mestských a obecných polícií Martin Korčok, ktorý je zároveň vedúcim Múzea holokaustu v Seredi, handlovský farár RKC, Peter Repa.

Primátorka mesta vo svojom príhovore, ocenila nadšenie z toho, že príslušníci našej mestskej polície sa vo svojom voľnom čase venovali prípravám osláv svojho sviatku a opätovne vyzdvihla profesionalitu ale i ľudský rozmer mestských policajtov: „Našim handlovským policajtom je blízka myšlienka pomáhať. Viem, že za mnohými aktivitami je ženský pohľad a cit, viem, že je za tým i zdravý názor na vec, rozhodná ruka. Preto na námestí máme srdce pomoci, preto sa bude konať po prvýkrát handlovský Hendikep, na ktorý ešte stále môžete prispieť“. Poďakovala predchádzajúcim štatutárom a voleným zástupcom mesta za zriadenie mestskej polície: „Rozumiem, že je za tým rozhodnutie o tom, ako bude mestská polícia financovaná, pretože s týmto rozhodnutím sa nesie i zodpovednosť samosprávy, zabezpečiť jej finančné a personálne zdroje. O to viac ma teší, že i po tridsiatich rokoch, po obdobiach veľmi náročných, ktoré sa nás, bohužiaľ, bytostne dotýkajú i dnes, nikto nespochybnil potrebu mať v Handlovej mestskú políciu.“ Podľa jej ďalších slov sú mestskí policajti pevným bodom, o ktorý sa môžeme kedykoľvek oprieť avšak ani oni nie sú všemocní, a ich kompetencie sú limitované zákonom. I tak sa snažia vyriešiť všetko to, čo im profesijný život prinesie.

Vo svojom príhovore náčelník MsP Handlová, Marcel Jánošík vyjadril presvedčenie, že mestská polícia sa za posledné roky posunula výrazne vpred a poďakoval všetkým za spoluprácu: „Naša práca je poslaním, a policajtom sa nestane nikto zo dňa na deň, so srdcom policajta sa musíte narodiť. Celému môjmu tímu patrí úprimná vďaka za odvedenú prácu, súdržnosť a vzájomnú podporu. Ďakujem vedeniu mesta, poslaneckému zboru, vedúcim mestských organizácií ako aj všetkým zamestnancom a obyvateľom mesta za dlhoročnú spoluprácu a ústretovosť. Nám všetkým prajem, aby sme boli zdraví, aby sme sa k sebe vždy správali s rešpektom a nestrácali pri tom ľudskosť. Naša práca je veľmi psychicky i fyzicky náročná a preto nám všetkým prajem do ďalšieho obdobia veľa síl, pozitívnej energie a motivácie v našej službe obyvateľom mesta Handlová.“

Handlovský farár Peter Repa venoval pri príležitosti 30. výročia mestským policajtom modlitbu sv. Michala, archanjela, patróna policajtov a poprial polícií a všetkým prítomným hlavne pokoj v srdci.

Pamätné listy, upomienkové predmety a Encyklopédiu mestských a obecných polícií si odniesli, alebo im budú doručené, títo ľudia Mestskej polície Handlová:

Najdlhšie slúžiaci policajti: Bartolomej Doletina, Marek Mečiar
Aktívni policajti v službe: Lucia Chudá, Martin Palásthy, Michal Chromík, Jaroslav Žila, Marek Kubaliak, Pavel Kovačovič, Mário Michele, Emerik Bielarský, Jakub Čokaši, Boris Ondrejovič, Jakub Kováčik
Bývalí náčelníci: Ing. Rastislav Tomanica, Ing. Milan Pepich
Aktuálny náčelník: Bc. Marcel Jánošík
Aktuálni operátori MKS: Anton Šabík, Maroš Arendáš, Iveta Priščáková, Katarína Polgárová
Sekretariát: Viera Vagáňová
Správca karanténnej stanice: Pavel Jaško
Bývalí policajti: Miloš Onoferko, Branislav Marget, Martin Bilík, Róbert Novotný, Peter Schmidt
Mgr. Marián Kubáň, Bc. Stanislav Bederka, Radoslav Solčáni, Radko Horvay, Pavel Procner, Roman Kolár, Marko Morvai
Bývalý policajt - in memoriam: Roman Bartoš
Primátori - in memoriam: Silvester Gašparovič, Ing. Peter Hromádka, Ing. Rudolf Podoba
Bývalý primátor: Ing. arch. Jaroslav Izák 
Aktuálna primátorka: Mgr. Silvia Grúberová.

Galaprogram otvorila v piatok krátka filmová upútavka zo života mestských policajtov z dielne Centra voľného času v Handlovej.
Ďalšie krátke dokrútky, ktoré sa prelínali galaprogramom, boli z dielne CVČ a niesli sa pod taktovkou Lukáša Fialu. Milé obhliadnutie poskytla tiež Regionálna televízia Prievidza a o kultúrnu program sa postarala ZUŠ Handlová – Katka Engererová a Janka Chudá.

Galaprogramu sa zúčastnili aktuálni poslanci mestského zastupiteľstva, riaditelia a konatelia mestských organizácií. Za organizáciu galaprogramu patrí poďakovanie zástupkyni náčelníka MsP Handlová, Lucii Chudej a všetkým mestským organizáciám, s ktorými MsP spolupracuje.

(JP)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.