Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Deň Zeme v našich základných školách

GALÉRIA
Dátum: 22.04.2022
Autor: Vanda Matiašková
Počet videní: 2080
Deň Zeme v našich základných školách

Žiaci handlovských základných škôl sa dnes presunuli z tried von. 

22. apríl je medzinárodným dňom Zeme. Oslavuje sa každoročne už od roku 1970. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia. Preto sa aj handlovské základné školy v tento deň venovali téme Zeme, ekológii, triedeniu odpadkov a zvyšovali povedomie žiakov o aktuálnych problémoch klimatických zmien formou diskusií, prezentácií, vyrábaním a rôznymi aktivitami na školských dvoroch. 

Základná škola Školská

Škola v spolupráci s Centrom voľného času pripravila pre žiakov dve podujatia. Jeden deň sa venovali triedeniu odpadu a sledovaniu prezentácie a druhý deň s vodníkom Čľupkom otvárali studničky, súťažili a hľadali poklad. “Našli dva". Jeden od matky prírody a druhý plný sladkostí. 

Základná škola Mierové námestie

V piatok 22. 4. si žiaci na druhom stupni pripomenuli, že Zem je naša kamarátka, a preto jej celé vyučovanie venovali pozornosť. V rámci projektu Zelená škola si deti vypočuli online prednášku o veternej energii, ktorú pripravil šikovný syn pani učiteľky Vrškovej, ktorý je na stáži v dánskej spoločnosti zaoberajúcej sa veternou energiou. Žiaci 5. a 6. ročníka vyrábali tabuľky, ktoré majú nabádať k šetreniu elektrickej energie v priestoroch školy. Ôsmaci a deviataci sa zapojili do súťaže so Šťukesom, ktorú vyhlásila SSE, a.s., a výtvarne vyjadrili, ako sa dá tráviť čas bez využitia elektrickej energie. Siedmaci v rámci rovesníckeho vzdelávania tvorili pre svojich spolužiakov prezentácie o druhoch energií a obnoviteľných zdrojoch. V rámci ďalších aktivít sa vyrábali ekoprívesky na kľúče, sadili a presádzali sa kvietky a nechýbalo ani čistenie areálu školy a jej okolia. A hoci nebolo vonku práve slnečno, všetci slnko cítili v duši. A naša Zem určite tiež. 

Koordinátorka aktivít ku Dňu Zeme: Mgr. Lenka Poláková

1. stupeň navštívil obor Veľký Gričoš
V Tatrách žije obor Tatroš. A v našej Handlovej žije obor Veľký Gričoš, ktorý dáva pozor na poriadok v Handlovej a v jej okolí. Na Deň Zeme zavítal k nám, aby skontroloval, či máme v našej škole poriadok, ako sa patrí, a vieme odpad nielen triediť, ale aj druhotne využívať. Hneď ráno pri vstupe do školy dostali žiaci od neho úlohu. Mali zodpovedať jeho otázky a svoje odpovede vložiť do vopred pripravených škatúľ. Deti si dali na odpovediach záležať, veď poobede sa spomedzi tých správnych losovali výhercovia a rozdávali sa ceny. Počas prvých vyučovacích hodín ukázali žiaci obrovi, že vedia správne separovať a že sa v oblasti recyklácie a upcyklácie odpadu veľmi radi naučia nové veci. Napríklad aj to, že zrecyklovaním 1 tony papiera sa zachráni 17 stromov. Vďaka názorným ukážkam sa ďalej dozvedeli, ako sa dá papier recyklovať. Celý deň boli žiaci rozdelení na Rastlinárov, Zverárov, Stromárov, Vzduchárov, Separaťákov, Recyklátorov, Energiťákov, Vodárov. V triedach vytvárali projekty, z ktorých sa urobila krásna farebná výstavka. Môžu ju obdivovať nielen žiaci, ale aj rodičia. Skupina Energiťákov z 3. A navyše skúmala, ako sa zohreje voda vo fľašiach položených na rôznych povrchoch. Darmo, praktické pokusy vždy bavia deti najviac. Poslednou aktivitou boli priania, ktoré žiaci napísali svojej kamarátke Zemi k jej sviatku. 
Ani ŠKD nezaostával v aktivitách. V každom oddelení sa „ekotvorilo“, presne tak, ako to v tento jedinečný aprílový deň býva. Veľký Gričoš bol prácou našich „malkáčov“ nadšený. Ale určite nie viac ako deti samotné, ktoré si tento veselý a aktívny deň užili naozaj naplno.
Koordinátorka Dňa Zeme: Mgr. Renáta Doletinová

Základná škola Morovnianska cesta

Aj na tejto základnej školy sa učitelia so žiakmi vybrali von a v areáli svojej školy sa venovali podujatiam ako zber odpadu, sadenie byliniek, kamienkovej hľadačke, kedy prváci dostali úlohu nájsť v okolí kameň s písmenom, z ktorých následne na to skladali slová. Precvičili si aj matematiku, hodiny a čas a to výrobou ručičkových hodín vonku. 8.A spolu s 2.B absolvovali rovesnícke učenie „Hmyzie kľučky“ Žiaci kreslili prírodu, poznávali rastliny nášho okolia, vyrábali peňaženky z tetrapakových obalov a na hodine angličtiny pomenovali prírodu okolo nás.

Pozrite si priloženú fotogalériu zo všetkých vyššie spomenutých škôl. 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.