Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Napime sa bez obalu!

Dátum: 11.03.2022
Počet videní: 1041
Napime sa bez obalu!

Problémom je ešte stále slabá dostupnosť nápojov vo vratných obaloch, ale aj naša pohodlnosť.

Nápojové obaly, takisto ako aj rozličné poháriky, slamky či miešadlá majú životnosť iba niekoľko minút, dokonca sekúnd, a stávajú sa odpadom. Tejto téme sa podrobnejšie venuje aktuálna marcová výzva zo vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom, ktorú počas prebiehajúceho školského roka iniciuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).

Piť musíme všetci, bez vody človek prežije iba pár dní. Ale potrebujeme k pitiu rôzne jednorazové poháre, plastové fľaše či slamky? Problém nápojových obalov spočíva v ich krátkej životnosti. Doslova za pár sekúnd či minút sa stávajú odpadom, pričom doba ich rozkladu je až 500 rokov.

Na Slovensku sa ročne predá asi miliarda PET fliaš. Od 1. januára 2022 je u nás spustený systém zálohovania PET fliaš a plechoviek, čo výrazne zníži množstvo voľne pohodených plastových nápojových obalov v prírode. Je to mimoriadne účinný spôsob, ako dosiahnuť vysokú mieru ich vytriedenia.

Tak, ako v prípade ostatných obalov, aj v prípade tých nápojových platí, že recyklácia nie je ideálnym a jediným riešením. Tým najdôležitejším je predchádzať ich vzniku a o dôsledkoch uvažovať už pred samotnou kúpou nápoja.

Dlhodobým problémom však ostáva nízka miera recyklácie plastov ako takých. V roku 2018 sa v Európe vyprodukovalo takmer 61,8 miliónov plastov, z toho PET tvorilo necelých 8 %. Recykluje sa len okolo 30 % plastov, väčšina stále končí na skládkach a v oceánoch, v lepšom prípade v spaľovniach na energetické využitie. Európska legislatíva zároveň požaduje zber 90 % plastových obalov do roku
2029, avšak nemá stanovený cieľ na plechovky. Slovenská legislatíva stanovuje cieľ zberu 90 % plastových obalov už do roku 2027 a ďalší ambiciózny cieľ 90 % zberu plechoviek do roku 2029.

Dôležité je preto rozmýšľať a hľadať iné alternatívy. V súčasnosti máme na trhu kvalitné nerezové, sklenené alebo bambusové fľaše, poháre i slamky. Aj do Handlovej prichádza pravidelne mliekomat, v meste je aj bezobalový obchod. Slovenská agentúra životného prostredia v marcovej výzve s názvom Napijem sa bez obalu ponúka niekoľko rád do bežného života k minimalizácii vzniku tohto typu odpadu:
1. Zamyslite sa nad tým, aké nápoje najčastejšie pijete. Identifikujte obaly, v ktorých sa nachádzajú, a pomôcky, ktoré pri tom používate.

2. Porozmýšľajte nad bezobalovými alternatívami týchto nápojov a pri najbližšej príležitosti sa ich pokúste uprednostniť. Napríklad: mlieko
zakúpené v mliečnom automate, malinovka načapovaná do skleného pohára, voda ochutená citrónom a bylinkami, káva so sebou do vlastného termohrnčeka, odmietnutie plastovej slamky v reštaurácii a ďalšie.

3. V priebehu mesiaca si urobte čiarku vždy, keď použijete alternatívu k týmto nápojovým obalom či pomôckam: PET fľaša, sklenená fľaša, viacvrstvový obal (tetrapak), hliníková plechovka, slamka, miešadlo na nápoj, plastový pohár, polystyrénový termohrnček.

4. Na konci mesiaca zrátajte čiarky.

 

envipak

(SAŽP)

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.