Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Boli sme sa pozrieť v Bazalte

GALÉRIA VIDEO
Dátum: 29.09.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 2917
Boli sme sa pozrieť v Bazalte

Mesto navštívil generálny riaditeľ Pamiatkového úradu Slovenskej republiky, Radoslav Ragač

Dnes sa konalo pracovné stretnutie k projektu budovania Baníckeho skanzenu, ktorý sa týka aktuálne prebiehajúcej transformácie hornej Nitry a útlmu baníctva.  Jeho cieľom je zachovať pre budúce generácie technické pamiatky a budovy neoddeliteľne späté s mestom Handlová ako kolískou uhoľného baníctva na Slovensku.

Handlovú navštívil generálny riaditeľ Pamiatkového úradu Slovenskej republiky Radoslav Ragač, za referát technických pamiatok Pamiatkového úradu Slovenskej republiky, Tereza Bartošíková, riaditeľka Krajského pamiatkového úradu Trenčín, Eva Gazdíková a vedúca pracoviska Prievidza Krajského pamiatkového úradu Trenčín, Mária Dvončová.

Dnešná obhliadka viedla do podzemia k Bazaltu, miesta v bani, kde nenájdete banské výstuže, pretože je z kameňa a pôvodne bola v tejto časti bane vzdialenej od vstupu približne 2 kilometre, maštaľ pre kone a ambulancia pre baníkov v podzemí. Na povrchu sa konala obhliadka banského triediča, budovy, ktorú ako prvú vidia návštevníci mesta a domáci v Handlovej na vlakovej stanici.  

Podľa slov generálneho riaditeľa Pamiatkového úradu Slovenskej republiky, Radoslava Ragača, aktuálne na hornej Nitre mapujú kultúrny potenciál regiónu, ktoré objekty z industriálneho dedičstva je záujem chrániť: „Industriálne dedičstvo v tomto regióne je veľmi bohaté. Je treba sa k tomu naozaj postaviť tak, že čo je hodnotné je treba chrániť štátom a to čo nie je hodnotné, odíde. Keď sa dohodneme s vlastníkmi, keď ten proces zvládneme, tak sa postupne pamiatky vyhlásia. V dnešnej dobe to už nie je o tom, že štát úplne diktuje, čo bude pamiatka. My sa snažíme komunikovať s vlastníkmi, so samosprávami. V Handlovej  to funguje dobre. Narazili sme naozaj na prajné prostredie. Mesto chce, bane chcú“, uviedol generálny riaditeľ.

V areáli handlovskej bane privítal delegáciu Stanislav Gurský, podpredseda predstavenstva HBP, a.s. Stretnutia sa zúčastnila primátorka mesta, Silvia Grúberová a jej zástupca, Radoslav Iždinský, predseda Dozornej rady HBP, a.s. a riaditeľ odboru stratégie a vonkajších vzťahov Rastislav Januščák, vedúci projektov HBP, a. s. Karsten Ivan, predseda Handlovského baníckeho spolku Ján Ihring, čestný predseda Handlovské baníckeho spolku Igor Reiff,  odborní garanti pracovnej skupiny „Verejné priestory Handlová“: Patrik Juríček a Rastislav Nemec, predseda Komisie kultúry a cestovného ruchu pri MsZ Tomáš Arvay a vedúca kancelária primátorky mesta Jana Paulínyová.

O tom, ako bude celý proces výberu technických pamiatok v našom meste postupovať, budeme informovať. Atraktívna lokalita je tiež Východná šachta, kde sa pamiatkari ešte vrátia.

FOTO:JP

Video

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.