Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dnes sme v Handlovej otvorili dvojdňové Regionálne oslavy Dňa baníkov

GALÉRIA
Dátum: 04.09.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 2346
Dnes sme v Handlovej otvorili dvojdňové Regionálne oslavy Dňa baníkov

Program osláv pokračuje aj v sobotu

Oslavy začali kladením vencov k pamätníku baníkom na mestskom cintoríne, kde sa prítomným prihovorila primátorka mesta Handlová, Silvia Grúberová.

„Vážení baníci,  vážení prítomní, oslavy Dňa baníkov sú príležitosťou uvedomiť si, aký obrovský prínos pre Slovensko, a predtým Československo, handlovské uhlie malo. Uhlie bolo palivom hnacieho motora ekonomiky. Vďaka hnedému uhliu zažila Handlová sto rokov prosperity.

Na prvom mieste sú ľudia. Úprimne ma mrzí, že hnedé uhlie už viac neposkytne živobytie toľkým ľuďom, ako kedysi. Transformačné projekty sa však už pomaly rozbiehajú a sociálny projekt je, samozrejme, prvý. Verím, že sa nám za pomoci Európskej únie a Vlády podarí baníkov preškoliť a zamestnať tu v regióne. Vynaložíme na to množstvo úsilia a energie.

Uhlík dostal v Európe stopku. Na udržanie ekosystému našej planéty sú prísne ekologické kritériá nevyhnutné. Otázkou však je, aký energetický zdroj hnedé uhlie nahradí? Bude dosť alternatívnych zdrojov? Čo to bude? Bude to skutočne ekologické? Musíme domýšľať všetky súvislosti do dôsledkov. Máme právo žiadať dobré riešenia. Preto som rada, že do hľadania odpovedí pre budúcnosť nášho regiónu sa zapájajú všetky dotknuté strany. Čo bolo zdrojom našej prosperity doteraz, vieme. Spoločne musíme prísť na to, čo prinesie prosperitu v budúcnosti.   

Transformácia znamená premenu, prerod - a ten sa deje zároveň so zmenou myslenia. Zmeniť prístup k zdrojom musí celý svet. To však znamená, že začať musí každý človek sám od seba. Transformovať sa musíme najprv my sami. Potom môžeme transformovať región, Európu, svet. Nielen politici, každý jeden z nás môže pre uhlíkovú neutralitu niečo urobiť. So zdrojmi musíme začať všetci nakladať zodpovednejšie, uvedomelo. Európa ide svetu príkladom a my môžeme byť pri tom.

Na tomto pietnom mieste sa ešte raz sa vrátim k nášmu pokladu z treťohôr. Uvedomme si obrovskú hodnotu uhlia z nášho regiónu, ktoré sto rokov poháňalo národné hospodárstvo. A dnes oslávme baníkov. Svojou statočnou prácou vynášali na povrch teplo a svetlo. Nezabudnime nikdy na tých, ktorí pri výkone svojho povolania opustili svoje rodiny. Nech je naša zodpovednosť a pokora k zmenám, ktoré nás čakajú, robená s úctou k práci iných. Ďakujem."

Piatkový program regionálnych osláv pokračoval udeľovaním ocenení v obradnej sieni MsÚ Handlová.  Na návrh Handlovského baníckeho spolku Minister hospodárstva SR udelil „Čestný odznak ministra hospodárstva Slovenskej republiky za zachovanie tradícii " Jozefovi Karovi, a v tomto roku boli udelené dve Plakety za rozvoj baníctva na hornej Nitre. Plaketa za rozvoj baníctva na hornej Nitre za vedecké a výskumné práce podporujúce rozvoj baníctva na hornej Nitre bola udelená RNDr. Jozefovi  Halmovi a Plaketa za rozvoj baníctva na hornej Nitre za mimoriadne záslužné pracovné a morálne činy v banskej prevádzke Pavlovi Kovačovičovi. Za vyhlasovateľov odovzdávali ocenenia primátorka mesta Handlová, Silvia Grúberová, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ HBP, a.s., Peter Čičmanec, a predseda Združenia miest a obcí hornej Nitry, Vojtech Čičmanec. Piatkový program bol ukončený slávnostnou svätou omšou v Kostole sv. Kataríny.

Handlovčania a návštevníci môžu využiť ponuku programu osláv na sobotu, 5. 9., ktorá začína už od 8.00 h návštevou Dňa otvorených dverí v Banskom múzeu v Handlovej, pokračuje Baníckou špacírkou, turistikou po Turisticko náučnom banskom chodníku, od 9.00 h spred Banského múzea, tvorivými dielňami od 10.00 h na Námestí baníkov s tvorcom handlovských  - HAIKONY – Rastislavom Nemcom, o 10.00 h, návštevou súkromnej galérie Jána Procnera s prezentáciou národnej kultúrnej pamiatky „Pamätníka obetiam banských nešťastí" na mestskom cintoríne, návštevou domu s tradičnou nemeckou architektúrou na Prievidzskej ulici až do 21.00 h a futbalovým zápasom a posedením na Hornom konci pod názvom „Komu, keď nie komunite“ od 16.00 h.

Na všetky podujatia je vstup bezplatný a organizátori žiadajú o dodržovanie platných hygienických opatrení (COVID-19), R. O. R (ruky – odstup - rúško ). Oslavy sa konajú bez Baníckeho jarmoku.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.