Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Franzov kamenný dom

Na Unterort, ako sa historicky volá dolný koniec Handlovej, sa v tretej tretine 19. storočia, v priestore pred vstupom do mesta, sformoval jedinečný urbanistický súbor tvorený gazdovskými, rodovo previazanými usadlosťami. Šlo o novodobé viacgeneračné kamenné domy, ktoré z hľadiska vývoja nášho národného staviteľstva sú unikátne a zostávajú na Slovensku bez ďalšej analógie. S podobnými stavbami sa môžeme stretnúť iba v nemeckých krajinách, v Bavorsku alebo Rakúsku, v stavbách miestnych bauerov, v širšom európskom kontexte v Toskánsku, či Provensálsku.

Handlovské domy sú dispozične totožné s pamiatkovo chráneným, tzv. kremnickým baníckym domom, ktorý sa vyvinul z domu nemeckých kolonistov usadených v stredoveku v prostredí Kremnicka. Napriek preukázateľným pamiatkovým hodnotám handlovský kamenný dom nebol doposiaľ pamiatkarmi, etnológmi vyhodnotený a zostáva mimo ich záujmu. To, že ide o architektonicky i typologicky výnimočné stavby si uvedomil Andrej Jedľovský, presvedčením lokálpatriot a rozhodol sa jeden z týchto domov zachrániť, obnoviť do podoby, akú mal v dobe svojho postavenia.

Z existujúcich možných objektov si vybral Franzov dom. Dom, ktorý neprešiel žiadnymi novodobými stavebnými úpravami, zato jeho stav bol havarijný až na hranici totálneho zániku.

Podľa textu v tabuľke na fasáde si dom postavili v roku 1883 bratia Michael a Paul Franz. V roku 2009 sa ho rozhodol pán Jedľovský kúpiť a zahájil jeho revitalizáciu. Bola to nielen výzva, ale i zápas s časom. Vďaka pochopeniu rodiny postupne a odhodlane realizoval svoje predstavy. Po desiatich rokoch obnovovacích prác sa podarilo cieľ dosiahnuť a zámer záchrany sfinalizovať. Starý dom citlivo prispôsobil súčasným požiadavkám bývania a zariadil cennými kusmi zreštaurovaného historického nábytku. Vytvoril tak jedinečný interiér, prostredie, ktoré optimálne evokuje štýl života na konci 19. storočia v Handlovej.

Franzov kamenný dom je prvý a jediný, ktorý sa doteraz podarilo zachrániť pred prirodzeným zánikom i cielenou devastáciou a odovzdať ho v pôvodných hodnotách ďalším generáciám. Obnova Franzovho domu znesie najprísnejšie pamiatkarské kritéria. Je príkladom zdravého loálpatriotizmu a nezištnej, obetavej práce jedinca, pre ktorého minulosť je súčasťou jeho prítomnosti.

AKTUALITA NA WEBE MESTA: https://www.handlova.sk/novinka/19351/handlovske-kamenne-domy-raz-budu-stat-stotisic-eur

FRANZOV_DOM

Video