Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Kampaň ODPADY 2020

Cieľom kampane je poukázať na problém s objemným odpadom.

Za kampaňou stoja: Oddelenie komunikácie a marketingu Mestského úradu v Handlovej, Mestská polícia Handlová a spoločnosť HATER-HANDLOVÁ

Boli ste zvyknutí, že odpad uložený pri stojisku aj tak niekto odviezol. V lepšom prípade pracovníci spoločnosti HATER-HANDLOVÁ, v horšom sociálne slabší spoluobčania, ktorí si z neho urobili „obývačku“ niekde v prírode a tento odpad potom nachádzajú dobrovoľníci, ktorí čistia okolie mesta. Ale aj keď odpad odviezla a ekologicky zlikvidovala spoločnosť HATER-HANDLOVÁ, niekto to vždy musel zaplatiť.

A tým niekým sme my všetci.

Po novom už HATER-HANDLOVÁ nebude odpad odložený pri stojiskách odvážať, ale označí ho nálepkami s textom „TOTO JE NAŠA VIZITKA“, „TOTO NIE JE UMENIE“, „VYHODENÉ PENIAZE“ a s ďalšími sloganmi.

„Veríme, že kampaň prinúti ľudí zamyslieť sa nad reálnym dopadom svojich činov. Ak niekto prerába byt, alebo si kúpil nový nábytok za stovky eur, nemal by byť preňho problém zaplatiť odvoz odpadu v rádoch desiatok eur. A ak to nenapadne pôvodcovi odpadu, dúfame, že ich na to upozornia susedia, ktorým bude onálepkovaný odpad pod ich oknami prekážať,“ povedala vedúca kancelárie primátorky Jana Paulínyová.

kampan_odpady

Mestskí policajti budú okrem nálepiek na odpad používať aj pokutové bločky. Vyložený odpad vedľa kontajnerov je priestupkom proti § 48 Všeobecne záväzného nariadenia o dodržiavaní verejného poriadku a verejnej čistoty so sankciou 33 eur.

„Základnou myšlienkou tejto kampane ostáva, aby sme si navzájom nehádzali odpadky pod nohy keďže handlovská samospráva je jednou z tých, kde naozaj nemusí žiadny odpad skončiť vedľa kontajnerov. Rozobratím akéhokoľvek odpadu, ho vieme vytriediť. I keď je len málo miest a obcí na Slovensku, ktoré triedia viac ako 60% odpadu, nie je to nedosiahnuteľný cieľ. Zatiaľ sme v Handlovej niečo za 30% vytriedeného odpadu. Našou vizitkou môže byť čisté mesto, prázdnejšia skládka komunálneho odpadu a udržanie výšky poplatku za zber, triedenie a uloženie odpadov, v primeranej miere,“ uzavrela Paulínyová.

Poslanci mestského zastupiteľstva schválili 24.9.2020 DOPLNOK č.2 k VZN č. 6/2010 o dodržiavaní verejného poriadku a verejnej čistoty v meste Handlová. 

Na území Mesta Handlová je zakázané najmä (vyberáme z doplnku č.2):

1. vyhotovovať, umiestňovať a vytvárať na verejnom priestranstve a na verejne prístupných
miestach prístrešky a miesta na kŕmenie pre voľne žijúce zvieratá najmä mačky, psy, fredky
a podobne a kŕmiť ich “

2. umiestňovať a vykladať objemný odpad, odpad určený na zneškodnenie do stanovišťa nádob
na odpad alebo jeho okolia k stojiskám, okrem určených zberov veľkoobjemového odpadu“

→ → → VZN 6/2010 aj s doplnkami a prílohami nájdete tu: https://www.handlova.sk/advertisement/index/647#publishingDetail

Bilboard2 kampan odpady

VEĽKÝ ODPAD PATRÍ NA SKLÁDKU 

plagat veľký odpad patrí na skládku