Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Viceprimátor: Zelená budúcnosť alebo hanba na sto rokov?

Dátum: 14.02.2023
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 2009
Viceprimátor: Zelená budúcnosť alebo hanba na sto rokov?

Kľúčovým aktérom transformácie hornej Nitry by podľa viceprimátora Handlovej malo byť aj Ministerstvo hospodárstva a ním zriadené organizácie.

Vo štvrtok 2. februára sa v Handlovej uskutočnilo pracovné stretnutie so zástupcami Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku, Generálneho riaditeľstva pre regionálnu a mestskú politiku, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI), Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), Priateľov Zeme-CEPA a zástupcami miest Prievidza, Bojnice, Partizánske, Nováky a Handlová. Program v Handlovej začal prehliadkou areálu HBP a pokračoval prezentáciami zástupcov jednotlivých inštitúcií v Dome kultúry.

Jedna únia, rôzne financovanie

Za mesto Handlová vystúpil zástupca primátorky, Radoslav Iždinský. Samosprávy podľa neho nie sú dostatočne bohatým partnerom na transformačné projekty týkajúce sa odkupu a revitalizácie banských areálov. Upozornil predstaviteľov EK aj na regionálne rozdiely v rámci Európskej únie (EÚ).„Situácia vo financovaní samosprávna Slovensku je úplne rozdielna ako v iných krajinách EÚ. Napríklad naše partnerské mesto Zábřeh má rezervný fond vo výške svojho ročného rozpočtu. Náš ročný rozpočet je necelých 14 mil. eur a v rezervnom fonde máme 280 tis. eur, ktoré nám nestačia ani na úhradu nákladov spojených s havarijným stavom budov vo vlastníctve mesta. Žijeme síce v jednej EÚ, ale v úplne iných krajinách,“ uviedol Radoslav Iždinský.

Zamestnanosť na prvom mieste

70 percent územia Handlovej leží v  zosuvnom pásme a podľa jeho slov mesto nemá šancu sa rozrastať a musí využiť existujúcu infraštruktúru. „Handlová vyrástla len vďaka baniam. Za všetko, čo tu je, vďačíme baniam. Industrializácia Slovenska začala tu. Sťahovali sa sem ľudia z celej republiky. Bane zamestnávali 4  000 ľudí, ktorí zarábali nadštandardné mzdy a v  meste to bolo cítiť. To skončilo. Po 112 rokoch rozprávky, s útlmom ťažby, ale nemôže skončiť život v našom meste. Musíme myslieť na 16 000 ľudí, ktorí tu žijú a našou spoločnou prioritou by malo byť vytvorenie pracovných miest na území mesta. V Handlovej sa nachádzajú dva banské areály. My sme závislí na tom, akým spôsobom sa tieto areály v budúcnosti využijú. Areál v  meste má 22 hektárov, areál Východnej šachty má 3 hektáre. Práve cez tieto areály by sme chceli riešiť zamestnanosť v meste.“

Ministerstvo by sa malo chopiť príležitosti

Viceprimátor Iždinský vyjadril sklamanie, že to nie je prvé stretnutie, na ktorom chýba zástupca Ministerstva hospodárstva SR. „Myslíme si, že najdôležitejšiu úlohu v oblasti odkupu a revitalizácie banských areálov by mal zohrať štát, teda vláda, resp. Ministerstvo hospodárstva v  úzkej spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Samosprávy nemajú kapacity, kompetencie ani prostriedky na to, aby vykupovali banské areály od súkromných vlastníkov a premieňali ich na priemyselné parky. Na to má Ministerstvo hospodárstva zriadené organizácie MH INVEST II a  SARIO, ktoré sú na to určené. Samospráva je zo zákona určená na niečo iné. Je smutné, že tu nemáme zástupcu Ministerstva hospodárstva, a toto nie je prvé stretnutie, na ktorom zástupca Ministerstva hospodárstva chýba,“ upozornil viceprimátor.

Mesto chce bane digitalizovať

Z projektov samosprávy, ktoré mesto zaslalo do zásobníka transformačných projektov Radoslav Iždinský vypichol zamýšľaný projekt baníckeho skanzenu. „Nechceme konkurovať baníckemu skanzenu v Cigli. Radi by smeto uchopili moderným spôsobom a  uchádzame sa o  peniaze na digitalizáciu baníckeho dedičstva. Veľmi radi by sme zmapovali celý exteriér. Už sme začali, bane nám to dovolili. Začali sme skenovať a fotiť baňu, aby sa do budúcnosti zachovala tak, ako bola. Tiež sa nám podarilo zmapovať niektoré priestory pod zemou, ktoré už v  súčasnosti neexistujú.“ Projekt zastrešuje tvorca digitálnych efektov pre filmové štúdiá, Handlovčan Vlado Valovič. Viceprimátor pustil krátku ukážku, ako zdigitalizovaný priestor podzemia bane vyzerá. „To je malá ukážka, čo by sme boli schopní urobiť, keby sme na to mali financie. Radi by sme to uchopili komplexne. Digitalizovaný materiál sa dá využiť na animované filmy, počítačové hry a ďalšie nepreberné možnosti digitálneho sveta.“

459 miliónov eur pre tri regióny

Zástupca primátorky na záver prítomných upozornil, že transformácia nemusí byť len úspešný príbeh. „Slovné spojenie Zelená budúcnosť sa opakuje vo všetkých materiáloch o transformácii hornej Nitry. Môže sa však stať, že namiesto zelenej budúcnosti nás bude čakať sto rokov hanby len preto, lebo sme nevyužili túto jedinečnú príležitosť,“ uzavrel Radoslav Iždinský.

Európska komisia schválila na základe dlhodobej iniciatívy Európskeho parlamentu Mechanizmus spravodlivej transformácie a z Fondu spravodlivej transformácie bude Slovenskej republike alokovaných 459 miliónov eur. Tie sa budú deliť medzi 3 regióny: Banskobystrický samosprávny kraj, Košický samosprávny kraj a hornú Nitru. Pre okresy Prievidza a Partizánske je vyčlenených cca 220 mil. eur.

 

Na fotografii zľava Lenka Ilčíková (Priatelia Zeme-CEPA), Dominika Forgáčová a Ján Stano (MIRRI),v strede Jaroslav Straka a Josef Jarý (Európska komisia, DG Regio), Rastislav Januščák (HBP, a.s.), za ním viceprimátor Radoslav Iždinský a vpredu Peter Balík (MIRRI) na prehliadky areálu baní.

Pozn. red.: Redakcia oslovila Ministerstvo hospodárstva SR s otázkami, prečo sa stretnutí k transformácií nezúčastňuje a či organizácie zriadené MH SR aktívne vstúpia do transformačného procesu. Odpovede ministerstva zverejníme po ich doručení.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.