Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dobrovoľníci upratovali Handlovú

Dátum: 26.09.2022
Počet videní: 1188
Dobrovoľníci upratovali Handlovú

Z prírody odniesli desať 120 litrových vriec odpadu.

Svetového čistiaceho dňa, ktorý sa v Handlovej uskutočnil v sobotu 24. septembra, sa zúčastnilo 14 dobrovoľníkov a vyčistili záhradkársku oblasť Boriny a bývalý lesopark na Okružnej ulici.

Podľa organizátorky podujatia, Kristíny Chovancovej alias Earth Angel, dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať desať 120 litrových vriec a ďalšie veľké kusy odpadu. „Ďakujem Detskému a mládežníckemu parlamentu mesta Handlová za spoluprácu, vďaka nim sme vedeli vyčistiť dve miesta naraz. Taktiež ďakujem mestu Handlová a Hater-Handlová za pomoc a zabezpečenie zvozu vyzbieraného odpadu. Ďakujem každému dobrovoľníkovi, ktorý dnes prišiel a pomohol nám vyčistiť našu prírodu. Pomôcky zabezpečili Upracme Slovensko a Lidl Slovensko,“ napísala aktivistka na sociálnej sieti.

Svetový čistiaci deň na Slovensku koordinuje občianske združenie Upracme Slovensko. „Táto globálna akcia nesie hlbokú myšlienku. Vznikla so zámerom, aby ľudstvo vyčistilo svoje okolie, hoci by malo ísť o čo i len malý kúsok planéty, ktorý obývame. Naša planéta si zaslúži byť bez odpadu, pretože je naším domovom. Práve preto by sme si ju mali chrániť, vážiť si jej bohatstvo a zachovať ho pre budúce generácie. Naša zem je to, čo tu našim deťom zanecháme, to, čo im po nás zostane. Obe, súčasná aj budúca generácia, majú nárok tráviť čas v čistých parkoch a prechádzať sa ulicami a lesmi bez zbytočných fliaš, plechoviek, obalov.“

Minulý rok sa do akcie skrášľujúcej okolie zapojilo 191 krajín a podľa Upracme Slovensko sa za posledné štyri roky na Slovensku podarilo vyzbierať 450 ton odpadu. „Viac ako 32 000 ekologicky zmýšľajúcich ľudí vyčistilo 845 slovenských lokalít. Miesta s neporiadkom sú lokalizované prostredníctvom aplikácie. Mobilná aplikácia TrashOut mapuje čierne skládky po celom svete. Pomocou nej môžeš nahlásiť skládky s odpadom, vďaka čomu sa bude vedieť o mieste, ktoré je potrebné vyčistiť,“ píšu ekologickí aktivisti na svojom webe.

wcd_24_9_2022_2

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.