Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Deti z handlovských základných škôl stihli pred koncom školského roka mnoho aktivít

Dátum: 03.07.2022
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 767
Deti z handlovských základných škôl stihli pred koncom školského roka mnoho aktivít

Vyrobili spevník, navštívili záhradkára a pamätnú izbu a urobili si Deň s čarodejníkom. 

Zo zvukov a melódií lesa deti vytvorili spevník

Práca detí sa tak veľmi páčila porote, že im udelila cenu za originálny text piesní.

Deti zo Školského klubu detí pri ZŠ Mierové námestie získali krásne ocenenie v celoslovenskej súťaži venovanej lesom. Počas celého apríla usilovne vytvárali spevníky, v ktorých zozbierali piesne o lese a tiež na známe melódie vymýšľali vlastné texty s lesnou tematikou. Všetky piesne aj s notovým záznamom vložili do spoločnej knihy Lesný spevník – Zvuky a melódie lesa a poslali ho do Zvolena. Spevník tiež výtvarne vyzdobili a tak vznikla nádherná kniha plná originálnych piesní a kresieb.

V spevníku museli byť najmenej tri a najviac desať piesní. Do súťaže bolo poslaných 98 spevníkov z celého Slovenska a len 16 z nich získalo cenu. Práca detí sa tak veľmi páčila porote, že im udelila cenu za originálny text piesní. Ocenenie si slávnostne prevzali v piatok 17. júna v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene.

Mgr. Janka Valuchová, ZŠ Mierové námestie

Lesný_spevník_2

 

Ako sa stať malým záhradníkom?

„Ak skutočne milujete prírodu, všade nájdete krásu.“ Vincent Van Gogh

Naša Základná škola Morovnianska cesta získala v minulom školskom roku titul Zelená škola a pokračuje v ďalšom dvojročnom snažení v téme Zeleň a životné prostredie. Naši žiaci vnímajú najbližšie prostredie našej školy, učia sa oň starať, chrániť ho a pretvárať k lepšiemu. Aby to bolo krajšie, zelenšie a farebnejšie miesto na oddych, zábavu aj učenie. Naši prváci a druháci navštívili záhradníkov vo firme Hater, ktorí sa starajú o krásnu kvetinovú výzdobu v našom meste. Zanietený mladý záhradník pán Jozef Božik porozprával deťom veľa zaujímavostí o pestovaní okrasných rastlín. Chlapci a dievčatá tak privoňali k záhradníckej práci, ktorá je zaujímavá, krásna, ale aj náročná.

A čo sa dozvedeli?

  • aké náradie využívajú pri starostlivosti o mestskú zeleň
  • ako sa rastliny rozmnožujú
  • na akom mieste sa im najlepšie darí
  • čo rastlinkám škodí
  • ako sa o rastlinky máme starať a chrániť ich

Zaujímavé rozprávanie a nadšenie pána záhradníka nás inšpirovalo k vytvoreniu kvetinového a bylinkového záhonu v blízkosti našej školy. Žiaci v kolégiu sa podujali vytvoriť návrhy ako by si záhon predstavovali, a kde by sme ho umiestnili. A tak v najbližších dňoch záhradnícku prácu vyskúšame aj my. Pri našej škole vysadíme rastlinky, ktoré nám pán záhradník podaroval. A staneme sa malými záhradníkmi.

Miriam Halmová, učiteľka ZŠ MC

284608006_546058440307665_6057026824469491372_n

Rozprávkový deň detí s čarodejníkom

„Kde sa piesok lial a voda sypala...“

Takto začínala naša rozprávka, podfarbená pesničkou o Včielke Maji. Ak je na začiatku zaujímavý nápad a pani vychovávateľky spoja svoje sily a tiež zmotivujú deti v školskom klube, vznikne niečo veselé, čarovné, nezabudnuteľné. Úvodné príhovory dostali na starosť najlepší rečníci a čarodejník Bubo, ktorý začaroval všetky rozprávky. Ak deti chceli, aby sa im rozprávky vrátili, museli splniť úlohy, ktoré mali rozdelené po triedach. A tak hľadali pazúry dinosaurov, stavali veľký hrad z kociek, vyfarbovali obrázky z rozprávok, lúštili rozprávkové krížovky, vyrábali obrázky z prírodných materiálov a maľovali podmorský svet na veľké fóliové akvárium. Po splnení úloh ich čakali odmeny na strelnici, kde museli triafať do terča vodnými bombami. Komu sa to podarilo, mohol si vybrať odmenu. Posledná disciplína bola pre silákov z každej triedy. Museli palicami roztrhať balóny, z ktorých sa voda sypala a piesok lial. Najväčším prekvapením boli balónové piňaty, z ktorých sa sypali sladkosti. Deti súťažili, kto nazbiera najviac dobrôt a potom si ich spravodlivo rozdelili. Čarodejník Bubo poďakoval všetkým za splnenie úloh a navždy odčaroval všetky rozprávky, aby nás niekedy znovu mohli priviesť do krajiny zázrakov.

Bc. Daniela Lenhartová, Mgr. Elena Dobišová, ZŠ Mierové námestie

MDD_v_ŠKD_2

Žiaci navštívili pamätnú izbu Heimatstube

Deti zo ZŠ Morovnianska cesta si pripravili krásny program na Deň matiek. V rámci školského projektu o Handlovej a jej histórii, som ako členka nemeckého speváckeho súboru Grunwald bola na toto podujatie pozvaná. Program zahájili deti z materskej škôlky. Po nich vystúpili staršie ročníky. Krásnym spevom, tancom a svojimi básničkami vyznali veľkú lásku k mamičke.

Aj ja som im malou troškou prispela do programu. Prišla som oblečená v kroji. Rodičom a deťom som porozprávala niečo o našom speváckom súbore, o vzniku Handlovej a pamätnej izbe, ktorú máme v domčeku stretávania. Zaspievala som dve pesničky, ktoré spievame v nemeckom nárečí.

Na záver som všetkým popriala veľa zdravia a zároveň ich pozvala pozrieť si našu Heimatstube - pamätnú izbu v nemeckom domčeku. Deti pozvanie prijali s veľkou radosťou. Za niekoľko dní nás navštívili žiaci 3.A a 3.B triedy s pani učiteľkami Pavkovou a Kosťovou. Usadili sa v spoločenskej miestnosti a počúvali. Ako rozprávku som im porozprávala, kto bol ten osadník, ktorý založil Handlovú, odkiaľ prišiel, ako sa volalo miesto, kde vznikla Handlová. Dozvedeli sme sa o spôsobe ich života, o výmene tovaru a poľnohospodárstve. Poukazovali sme im celý náš nemecký domček. Pamätná izba ich očarila, videli tam kuchynskú keramiku, banícke pracovné nástroje, knihy aj kroje. Zaujímalo ich všetko, otázok bolo veľa. Čas utiekol tak rýchlo, že sme ani nezbadali a museli sa rozlúčiť. Ich veľký potlesk a slovo ďakujeme bolo našou odmenou.

Na záver sme pozvali ich rodičov aj kamarátov na Deň otvorených dverí a aj na 30. ročník Hauerlandfest, ktorý bude u nás v Handlovej 13. augusta. Návšteva v pamätnej izbe umožní širokej verejnosti sa dozvedieť o živote a práci iných ľudí. Snažíme sa o naše kultúrne dedičstvo podeliť so všetkými, ktorí prídu do nemeckého domčeka stretávania. Každé dieťa je jedinečné a každé ukrýva potenciál urobiť svet lepším.

Adriana Oswaldová

286088481_4658380320929111_7960300891521597019_n

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.