Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mesto požiadalo o 250 tisíc eur na ihrisko do HANDparku a moderné vybavenie domu kultúry

Dátum: 29.01.2022
Počet videní: 1088
Mesto požiadalo o 250 tisíc eur na ihrisko do HANDparku a moderné vybavenie domu kultúry

Ak mesto dotácie získa, obidva projekty by chcelo zrealizovať do konca roka 2022.

Handlová patrí medzi najväčšie neokresné mestá na Slovensku a podstatnú časť jeho obyvateľstva tvoria práve rodiny s deťmi. Samospráva sa dlhodobo snaží budovať verejný priestor pre mladé rodiny, kde by mohli tráviť svoj voľný čas. Ihriská, športoviská a oddychové zóny by mali byť štandardom v každom modernom meste a v tomto smere Handlová pociťuje investičný dlh. Práve vybudovanie inkluzívneho detského ihriska s oddychovou zónou by preto podľa Petra Cagáňa, vedúceho oddelenia mestských projektov, vo veľkej miere prispelo k zlepšeniu životného komfortu ľudí. „Mesto si od cirkvi prenajalo HANDpark, aby priestor zveľadilo pre verejnoprospešné aktivity.

Rozloha parku umožňuje poskytnúť oddychový priestor širokému spektru obyvateľstva a ich rôznorodým záujmom. V HANDparku je už vybudovaný bežecký parkový ovál pre športovcov a skatepark pre skaterov a kolobežkárov. Mesto taktiež tento rok plánuje, za peniaze získané v grantovom programe obchodného reťazca COOP Jednota, do parku umiestniť stolnotenisové stoly, šachové stolíky a petangovú dráhu. Vybudovanie inkluzívneho ihriska prostredníctvom dotačnej schémy Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR preto plne zapadá do vznikajúcej koncepcie
HANDparku,“ povedal Peter Cagáň.

Vlastníkom pozemku je stále Rímskokatolícka farnosť Handlová, preto po schválení dotácie prebehnú pracovné stretnutia medzi všetkými dotknutými stranami. Zámer je špecifický aj v tom, že projektovú dokumentáciu s návrhom osadenia prvkov ministerstvo mestu poskytne až po schválení dotácie. „Dokumentáciu budeme môcť modifikovať podľa nášho uváženia so zreteľom na dispozíciu a funkčnosť areálu HANDparku“, dodal Cagáň.

Významnou výhodou podľa neho je aj bezbariérový prístup do parku, čo je opäť plne v súlade s cieľom tohto projektu, ktorý má inkluzívny charakter. „Inklúzia a socializácia detí formou hry na detskom ihrisku je ideálnou príležitosťou ako sa učiť spolu žiť, nevnímať inakosť, budovať vzájomnú empatiu detí i rodičov. Neformálnosť prostredia tento stav ešte znásobí. Zdravé dieťa získa možnosť učiť sa reagovať na odlišnosť, či zmeny, lepšie sa bude rozvíjať jeho sociálne cítenie a empatia, zvýši sa komunikačná zručnosť a schopnosť riešiť problémové situácie. Dieťa s postihnutím alebo znevýhodnením bude mať príležitosť zažiť aktivity v bežnom kolektíve, nielen v komunite detí s rovnakým alebo podobným typom postihnutia, posilní sa jeho sebaistota a možno odkryjú potenciály, ktoré nemusia byť na prvý pohľad viditeľné,“ uviedol vedúci oddelenia mestských projektov. Požadovaná suma dotácie je 50 000 eur. Spolufinancovanie mesta bude vyčíslené až po verejnom obstarávaní, ktoré bude možné uskutočniť až po dodaní projektovej dokumentácie.

Druhý projekt, na ktorý dom kultúry žiada 200 tisíc eur, má za cieľ zvýšenie kvality poskytovaných služieb v Dome kultúry Handlová. Ak by Ministerstvo kultúry SR projekt podporilo, pracovníci domu kultúry by mohli zvukovú a svetelnú techniku vymeniť za modernú, konkurencieschopnú a energeticky podstatne menej náročnú. Okrem toho by v toaletách inštalovali bezdotykové batérie na umývadlách a dávkovače mydla. Jednu miestnosť by tiež klimatizovali.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.