Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Na stole je päť návrhov na čerpanie rezervného fondu

Dátum: 15.04.2021
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 1176
Na stole je päť návrhov na čerpanie rezervného fondu

Mesto Handlová ukončilo rok 2020 s rekordným prebytkom 728 tisíc eur. 

Rekordný prebytok hospodárenia vznikol podľa slov vedúceho ekonomického oddelenia, Petra Mendela, vďaka viacerým faktorom. Ich spoločným menovateľom je pandémia koronavírusu. Prvou reakciou samosprávy na šírenie choroby COVID-19 boli úsporné opatrenia, šetrenie na mzdách a odklad naplánovaných investícií. Mesto Handlová tiež využilo ponuku vlády a prijalo finančnú výpomoc v maximálnej výške 345 tisíc eur. Ušetrené peniaze a prijatá finančná pomoc spolu vygenerovali vysoký prebytok.

O využití rezervného fondu už poslanci diskutovali na pracovnom stretnutí, rozhodovať o ňom budú na rokovaní mestského zastupiteľstva 29. apríla. „Nevieme, ako sa vyvinie pandémia a aké budú jej ekonomické dopady, takže nemôžeme minúť všetko a musíme si nechať rezervu. Môj návrh a návrh hlavného ekonóma je taký, aby sme 300 tisíc eur ponechali v rezervnom fonde a 428 tisíc eur rozpustili na päť investičných akcií,“ povedala primátorka Silvia Grúberová.

Prvý z navrhovaných projektov je starší zámer opravy strechy na Dome s opatrovateľskou službou na ulici 29. augusta. Na tento projekt podľa slov primátorky už aj prebieha verejné obstarávanie. „Strecha je v havarijnom stave, v dome pritom žijú naši najstarší, najzraniteľnejší obyvatelia. Preto viac ako investíciu do infraštruktúry budov ju vnímam ako investíciu do sociálnej oblasti.“

Druhým investičným zámerom je pokračovanie budovania parkovacích miest. „Oddelenie výstavby mapuje, Na stole je päť návrhov na čerpanie rezervného fondu ktoré lokality by v druhej etape bolo potrebné riešiť,“ povedala Silvia Grúberová.

Tretím zámerom je vybudovanie oplotených stojísk na odpad. „Uzamykateľné stojiská musíme vybudovať po celom meste, ideálne do konca roka 2022, aby sme mohli odpad vážiť aj pri činžiakoch a aj adresne vyrátať spravodlivejšie poplatky za komunálny odpad,“ uviedla.

Ako štvrtú investíciu mesto navrhuje revitalizáciu plochy v Novej Lehote, takzvanú otočňu. „Malo by tam vzniknúť krajšie, kultivovanejšie miesto, ktoré by slúžilo miestnym obyvateľom, ale aj turistom, ktorí prišli navštíviť túto zaujímavú lokalitu s typickými kamennými domami. Je tam kostol, fara s chránenými stromami a verím, že v budúcnosti sa podarí zrekonštruovať aj faru a obnoviť priľahlý sad. V minulosti bola Nová Lehota zanedbávaná, cítime preto povinnosť tam investovať. Vybudovanie zázemia môže pomôcť pri budovaní cestovného ruchu.“

Posledným, piatym návrhom je rekonštrukcia ihriska v areáli Základnej školy Školská. „Ihrisko už má viac ako desať rokov a je v zlom stave. Je potrebné zrekonštruovať ho tak, aby ho deti mohli adekvátne a bezpečne využívať.“

Podľa primátorky Grúberovej je návrh investícií koncipovaný tak, aby pokryl päť dôležitých oblastí života mesta, a to životné prostredie, šport, dopravu, cestovný ruch a sociálnu oblasť. Presnú sumu na pokrytie investičných zámerov bude mesto poznať až po spracovaní kompletných projektov a vysúťažení dodávateľov. „O ďalšom prípadnom čerpaní rezervného fondu sa budeme môcť baviť koncom augusta alebo v septembri, kedy budeme vedieť, aká je ďalšia ekonomická realita, uzavrela primátorka.

 

Ilustračné foto: Uzamykateľné stojiská na smetné nádoby vo Vrábľoch. Zdroj: www.odkazprestarostu.sk

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.