Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Buďte zodpovední!

Dátum: 06.02.2021
Autor: Mestský úrad Handlová
Počet videní: 1688
Buďte zodpovední!

Podiel britskej mutácie v Trenčianskom kraji dosiahol 78%

Britská mutácia B.1.1.7

Ku dňu 3. februára bolo otestovaných 1962 vzoriek na prítomnosť vírusu B117 ( Britská mutácia) 

Podľa infektológa Pavla Jarčušku je o 70 percent nákazlivejšia a úmrtnosť  sa zvyšuje až o 36 percent. „Kritický priebeh sa presúva do mladších vekových skupín.“  (Zdroj: tlačová konferencia mesta Košice, 5.2.2021)

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zverejnil v piatok 5. februára na svojom webovom sídle prezentáciu Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky týkajúcu sa epidemiologickej situácie variantu B117.  V prezentácii sú uvedené výsledky pretestovania pozitívnych vzoriek vírusu SARS-CoV-2 na tzv. britský variant. Do testovania sa zapojili laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR, regionálnych úradov verejného zdravotníctva, ako aj ďalšie štátne a súkromné laboratóriá. Spolu vyšetrili 1962 vzoriek z 3. februára. 

mapa_britska_mutacia

Z uvedených dát vyplýva že situácia v Trenčianskom kraji je druhá najhoršia z celého Slovenska. Dosiahla podiel 78% pozitívnych vzoriek. Najviac postihnutých je vo veku 15-29 rokov. 

Okresy Slovenska sú rozdelené do 4 stupňov varovania pričom okres Prievidza sa aktuálne nachádza v III. stupni spolu so 40-timi ďalšími okresmi. 

Situácia je veľmi vážna a preto je teraz oveľa dôlležitejšie dodržiavať epidemiologické opatrenia.

Predlžuje sa núdzový stav o ďalších 40 dní 

UZNESENÍM VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY č. 77 z 5. februára 2021 vláda SR predlžuje opakovane núdzový stav na obdobie 40 dní s účinnosťou od 8. februára 2021.

→ Uznesenie tuhttps://bit.ly/3pXA1Kf

Núdzovým stavom sa obmedzuje na území Slovenskej republiky sloboda pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 8. februára 2021 v čase od 05.00 hod. do 01.00 hod. nasledujúceho dňa, do odvolania, najneskôr však do konca núdzového stavu opakovane predĺženého týmto uznesením, teda uplynutím 19. marca 2021.

Vláda schválila COVID automat, ktorý začne platiť od pondelka

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydala rovnako 5. februára vyhlášku – čiastka 19, ktorou sa upravujú výnimky zo zákazu vychádzania. Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19, ktoré nie je staršie ako sedem dní, sa na Slovensku nebude vyžadovať od pondelka 8.  februára, ale až od stredy 10. februára. "Ak bude nejaký región v lepšej fáze, periodicita testovania nemusí byť každých sedem dní, ale každých 14 či 21 dní," oznámil. (TASR) 

→ Vyhláška tuhttps://bit.ly/36Kzl3q

 

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.