Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Mesto sa zapojilo do kampane na podporu cyklodopravy

Dátum: 17.08.2020
Autor: Mesto Handlová
Počet videní: 996
Mesto sa zapojilo do kampane na podporu cyklodopravy

Tímy zamestnancov firiem, inštitúcií a organizácií pôsobiacich v Handlovej sa môžu zaregistrovať do 7. septembra.

Registrovať sa do kampane je možné na internetovej stránke www.dopracenabicykli.eu. Registrovaní účastníci budú počas mesiaca september dochádzať do zamestnania na bicykli a súťažiť o zaujímavé ceny.

Do práce na bicykli je národná kampaň, ktorej hlavným cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách, vyzvať samosprávy na Slovensku, aby vytvárali kvalitné podmienky pre ekologické druhy dopravy v meste, motivovať zamestnávateľov, aby budovali vo svojich sídlach vhodné podmienky pre zamestnancov, ktorí dochádzajú do práce na bicykli a motivovať zamestnancov, aby viac používali túto formu alternatívnej dopravy pri každodennom cestovaní do práce.

Motivácia? Dobrý pocit

Kampane na podporu cyklistickej dopravy ukázali, že keď určitá časť obyvateľov začala častejšie používať bicykel, zároveň s tým vzrástla aj priemerná rýchlosť osobných automobilov. Zvýšením podielu cyklistickej dopravy pribudlo na uliciach viac voľného miesta a v konečnom dôsledku to ocenili všetci užívatelia verejného priestoru, vrátane motoristov.
„Organizovaním súťaže máme ambíciu pozitívne ovplyvniť široké spektrum jednotlivcov, organizácií a inštitúcií v mestách v prospech používania bicykla na krátke vzdialenosti. Veríme, že postupne sa bude kampaň šíriť, a z bicykla sa aj na Slovensku stane plnohodnotný dopravný prostriedok na presun po meste tak, ako je to v okolitých krajinách. Veríme, že cyklistom sa dostane nielen patričné uznanie spoločnosti za to, že významne prispievajú k ochrane životného prostredia, ale stanú sa aj inšpiráciou pre tých, ktorí ešte stále na presun po meste používajú auto,“ povedal Národný cyklokoordinátor Peter Klučka. Ako dodal, hlavnou motiváciou pre zapojenie sa do súťaže by mal byť dobrý pocit súťažiacich, že šetria svoje zdravie, svoje financie, svoje mesto a životné prostredie. „V snahe zatraktívniť podujatie, okrem súťažných kategórií uvedených v štatúte súťaže, sme v spolupráci s partnermi pripravili pre ročník 2020 aj bonusy navyše,“ doplnil Klučka. Všetky ceny sú zverejné na websránke www.dopracenabicykli.eu.

Otázky a odpovede

Môžem sa do súťaže zapojiť aj ako jednotlivec?

Nie. Súťaž je určená len pre tímy. V pravidlách/štatúte súťaže je uvedené, že tím musí obsahovať minimálne 2 a max. 4 členov. Práve podmienka tímu je totiž nástroj na to, aby aktívnejší zamestnanci pozvali/motivovali svojich kolegov vytvoriť spolu tím.

Môžeme so známymi vytvoriť tím aj vtedy, keď každý pracuje v inej firme alebo organizácii?

Nie. Do súťaže sa môžu prihlásiť iba tímy, ktorých všetci členovia sú zamestnancami jednej firmy alebo inštitúcie so sídlom alebo pracoviskom v danom meste. Do súťaže sa nemôžu zapojiť jednotlivci alebo tímy, ktorých členovia sú z rôznych organizácií.

Musím chodiť na bicykli do práce a z práce najkratšou cestou?

Nie, ale obvyklou, teda tou, ktorou do práce bežne chodievate. Ak v rámci cesty do alebo z práce absolvujete inú trasu ako je bežné, napr. pôjdete z práce na kofolu alebo do obchodu, počítajú sa aj tieto prejdené kilometre. Úmyselné predlžovanie bežnej trasy, napr. ak namiesto 5 kilometrov prejdete okruhom 20 km, je už považované za umelé navýšenie dĺžky trasy a je na férovosti a slušnosti každého jedného účastníka, aby takto predĺženú cestu do práce, či z práce v celej dĺžke do evidencie nezadával.

Pracujem aj cez víkendy. Evidujem si v systéme aj tieto dni alebo je súťaž určená len pre cestovanie do práce a z práce od pondelka do piatku?

Súťaž prebieha každý deň v týždni. Do evidencie najazdených kilometrov si preto uvádzate reálne prejdené kilometre v období od 1. – 30. septembra za každý deň, ktorý ste boli v práci. Bez ohľadu na to, či to bol pondelok alebo sobota.

Počítajú sa do súťaže aj “jazdy” prejdené pešo alebo verejnou dopravou?

Čiastočne. Do hlavnej súťaže sa počítajú len jazdy a kilometre prejdené na bicykli. Ale do kampane sme pridali aj súťaž pre jej účastníkov dochádzajúcich do práce verejnou dopravou alebo pešo, ktorí môžu zabojovať o 3 ceny. Podmienkou je, že počas septembra absolvujú aspoň 26 jázd do práce/z práce verejnou dopravou alebo pešo. Navyše, pri použití uvedených foriem dopravy sa súťažiacemu, tímu aj mestu pripočítava ušetrené CO2, čím účastníci zlepšujú uhlíkovú stopu seba a svojho tímu, a zvyšujú aj šance na celkové víťazstvo ich samosprávy.

Ak dochádzame do firmy, inštitúcie, organizácie z rôznych miest, pod ktoré mesto sa máme registrovať?

Registrujete sa pod samosprávu, do ktorej spolu s kolegami dochádzate na pracovisko.

Ak sa chceme zaregistrovať ako organizácia, napr. občianske združenie, ale pracujeme v rôznych firmách, ako sa máme zaregistrovať?

Zaregistrujete sa pod IČOm vášho občianskeho združenia a pod samosprávu, v ktorej má sídlo vaše OZ.

Možem sa do súťaže zapojiť, ak mám elektrobicykel?

Áno, do súťaže sa môžu zapojiť aj súťažiaci, ktorí na cestu do práce používajú elektrobicykle, kolobežky alebo kolieskové korčule. Do evidencie si najazdené kilometre zadávate tak, akoby ste išli na bicykli.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.